ΕΛΛΑΔΑ

Προσπάθεια να βρεθούν «σύμμαχοι»

προσπάθεια-να-βρεθούν-σύμμαχοι-451867

Το κρισιμότερο 20ήμερο της περιόδου μετά τις εκλογές του 2009 ξεκινά αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα.

Ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου προσπαθεί να καταστρώσει μία στρατηγική συμμαχιών στο εσωτερικό και το εξωτερικό, με το βλέμμα στραμμένο στις συνόδους κορυφής, κατ’ αρχάς της ερχόμενης Παρασκευής και εν συνεχεία της 25ης Μαρτίου, οπότε και αναμένονται οι αποφάσεις που θα κρίνουν και θα διαμορφώσουν τις πολιτικές οικονομικές εξελίξεις.

Πέραν όλων των άλλων, οι αποφάσεις στο ευρωπαϊκό πεδίο θα καθορίσουν και τις εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, όπου ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να παρέμβει προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα παράλυσης και διχόνοιας στο εσωτερικό και τη λειτουργία της κυβέρνησης.

Στα όριά του έφτασε τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου η δημόσια κόντρα δύο εκ των κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης, Γιάννη Ραγκούση και Ευάγγελου Βενιζέλου, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν από το απόγευμα της Παρασκευής σενάρια ακόμη και για σαρωτικό ανασχηματισμό «οποιαδήποτε στιγμή το επόμενο διάστημα», όπως έλεγαν συνεργάτες του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από το γεγονός ότι η κυβέρνηση παραπαίει συνεχώς από πρόβλημα σε πρόβλημα κι από εσωτερική αντιπαράθεση σε εσωτερική αντιπαράθεση και εξετάζει το ενδεχόμενο να παρέμβει στη δομή και τη σύνθεσή της δραστικά.

Ο κ. Παπανδρέου έχει ωστόσο δύο εμπόδια για να αναλάβει τέτοια πρωτοβουλία, αν και δεν αποκλείεται να υπάρξει το επόμενο τριήμερο άλλη κίνησή του, με σκοπό να κατευναστούν τα πνεύματα και να αποκατασταθεί η ηρεμία στην κυβέρνηση. Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι δύσκολα μπορεί να αλλάξει τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, καθώς υπάρχουν κρίσιμες ευρωπαϊκές συνεδριάσεις μέσα στον Μάρτιο και το δεύτερο είναι ακριβώς αυτές οι διεργασίες στην Ευρώπη, αλλά και η προσπάθεια συναίνεσης εντός της χώρας, καθώς θέλει να λάβει τις όποιες γενικότερες αποφάσεις του σε συνάρτηση με αυτές τις διεργασίες.

Πάντως ο πρωθυπουργός παραδεχόταν σε συνομιλητές του ότι έκανε λάθος το Σεπτέμβριο με τον τρόπο που επιχείρησε τελικά τον ανασχηματισμό και άφηνε να διαφανεί ότι αυτή τη φορά και εφόσον γίνει νέα αλλαγή, θα δοθεί μια πιο οριστική και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του συντονισμού.

Πάντως, δε λείπουν και τα σενάρια για πρόωρες εκλογές που λένε πως; εάν ο πρωθυπουργός συναντήσει ένα τείχος άρνησης μπροστά του την Τρίτη, τότε θα προχωρήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, καταγγέλλοντας την αντιπολίτευση για πολιτική που οδηγεί τη χώρα σε χρεοκοπία.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε τις προηγούμενες ημέρες από δύο βήματα την κρισιμότητα της περιόδου, αποφεύγοντας να εκδηλώσει αισιοδοξία. Σε αυτό το κλίμα συναντάται την Τρίτη με τους πολιτικούς αρχηγούς, από τους οποίους, όπως είπε την Παρασκευή το μεσημέρι στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ, αναμένει να συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια.

Η ατζέντα της συνάντησης αφορά τις εξελίξεις στην Ευρώπη σχετικά με την χρηματοοικονομική κρίση, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει μία τελευταία προσπάθεια προκειμένου να πείσει τα κόμματα για την επίτευξη μίας μίνιμουμ συναίνεσης για τη συνέχεια.

Η διαφαινόμενη άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσει συναίνεση στην πολιτική της κυβέρνησης, είναι μία παράμετρος που προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου και ξεκινώντας από αυτό το σημείο, στελέχη του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού τονίζουν ότι οι συζητήσεις της ερχόμενης Τρίτης δεν θα είναι προσχηματικές και το περιεχόμενό τους θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που περιγράφουν την κρισιμότητα των ημερών και της περιόδου που θα ακολουθήσει.

 

 

Συζητήσεις με Σαρκοζί

Κατόπιν αυτού, ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Παρίσι, όπου την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Σαρκοζί, εν όψει της συνόδου κορυφής της επόμενης ημέρας στις Βρυξέλλες.

Στη γαλλική πρωτεύουσα ο κ. Παπανδρέου θα επιδιώξει να παίξει ένα από τα τελευταία του «χαρτιά», προκειμένου να δείξει στον γάλλο πρόεδρο ότι είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί τους όρους του γαλλογερμανικού συμφώνου ανταγωνιστικότητας, εφόσον υπάρξουν κάποια βήματα από τους ισχυρούς της Ευρώπης στο θέμα του μηχανισμού στήριξης, του ευρωομολόγου και της επιβολής φόρων επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Στον πυρήνα της συζήτησης όμως θα βρίσκονται δύο θέματα επείγουσας προτεραιότητας για την Ελλάδα: η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους και οι όροι που θα την συνοδεύουν, δηλαδή το επιτόκιο.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου