ΕΛΛΑΔΑ

Πιέσεις να κοπεί το επίδομα ανεργίας

πιέσεις-να-κοπεί-το-επίδομα-ανεργίας-452069

Το θέμα των περικοπών στα επιδόματα ανεργίας που άνοιξε ο Όλι Ρεν, βρέθηκε την Παρασκευή στο επίκεντρο της συνάντησης του Ευρωπαίου επιτρόπου Λάζλο Άντορ με την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Άντορ ερωτηθείς πόσοι είναι οι άνεργοι που θα μείνουν εκτός του επιδόματος ανεργίας στη χώρα μας και ποια κριτήρια θα πρέπει να τεθούν από την ελληνική κυβέρνηση για την παροχή του, επέλεξε μία «διπλωματική» απάντηση, επιβεβαιώνοντας, εμμέσως, τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από την τρόικα, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Μνημόνιο.

«Η γενική αρχή είναι ότι ακόμη και αν κάποια από τα επιδόματα πρέπει να μεταρρυθμιστούν ή να ευθυγραμμιστούν στον κρατικό προϋπολογισμό, η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να προστατεύσει τις πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και να βρει μία μέθοδο για να επιτύχει αυτό το σκοπό», σημείωσε.

«Είμαι σίγουρος ότι ο επίτροπος κύριος Ρεν έδωσε χθες τις πληροφορίες για το πώς θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, άλλωστε αυτό είναι ένα θέμα που χειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε επίπεδο Οικονομικών και Νομισματικών θεμάτων», προσέθεσε.

Η κ. Κατσέλη από την πλευρά της είπε ότι «βρισκόμαστε στη μέση μίας μεγάλης μελέτης για όλη την αξιολόγηση των επιδοματικών κοινωνικών πολιτικών μας. Ένα πράγμα είναι σίγουρο, ότι δεν θα βρεθεί κάποιος άνεργος χωρίς επίδομα ανεργίας».

Σημειώνεται πως στο Μνημόνιο προβλέπεται ότι θα υπάρξει περικοπή περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ το 2012 σε κοινωνικά επιδόματα, άρα και στο επίδομα ανεργίας.

Την Πέμπτη ο κ. Ρεν προανήγγειλε την κατάργηση του επιδόματος ανεργίας σε όσους ανέργους διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία ή έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές.

Στην ατζέντα της συζήτησης της κ. Κατσέλη με τον κ. Άντορ βρέθηκαν οι πολιτικές εκείνες που προωθεί το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ανεργίας και να αυξηθεί η απασχόληση.

Το υπουργείο συζήτησε με τον Ούγγρο επίτροπο το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία, ενώ άκουσε την άποψη του επιτρόπου ότι δεν θα πρέπει να πέσει το βάρος της όποιας προσαρμογής της οικονομίας στους εργαζόμενους.

Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτησή του ότι το μισθολογικό κόστος δεν είναι η κύρια αιτία της μείωσης της ανταγωνιστικότητας, καθώς η Ευρώπη δεν μπορεί να συγκριθεί στη βάση των μισθών με την Ινδία και την Κίνα.

Πολύ πιο σημαντικοί παράγοντες στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, τόνισε, είναι η μείωση των επενδύσεων και η έλλειψη καινοτομίας.

Οι αλλαγές στην εργασία

Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την χορήγηση των επιδομάτων (ανεργίας και γενικότερα) συνδέονται με αποφάσεις που λαμβάνουν τα κράτη – μέλη ξεχωριστά, τόνισε στη Βουλή ο κ. Άντορ και επισήμανε ότι υπάρχει γενικότερη αρχή της ΕΕ βάσει της οποίας οι άνεργοι θα πρέπει να λαμβάνουν επιδοτήσεις και επιδόματα και κανείς άνεργος δεν θα πρέπει να μείνει χωρίς επίδομα.

Μιλώντας στα μέλη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και απαντώντας σε ερωτήματα βουλευτών, κάλεσε την χώρα μας να αξιοποιήσει στο μέγιστο τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που προορίζονται για την απασχόληση, απευθύνοντας ταυτόχρονα συγχαρητήρια για την εφαρμογή ενός άνευ προηγουμένου φιλόδοξου Προγράμματος Σταθερότητας.

Ταυτόχρονα, ενημέρωσε την Βουλή ότι η ΕΕ βρίσκεται σε διαβούλευση για την προώθηση νομοθετικών πρωτοβουλιών για την απασχόληση.

Συγκεκριμένα, προανήγγειλε ρυθμίσεις σχετικά με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την κινητικότητα των εργαζομένων με ταυτόχρονη μέριμνα για την αποφυγή του κοινωνικού ντάμπινγκ και ρυθμίσεις που θα προβλέπουν την εργασιακή κάλυψη των ναυτικών και μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων (έκθεσης στον καπνό, τις χημικές ουσίες και τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία).

Αναφορικά με το Πρόγραμμα Σταθερότητας που εφαρμόζει η Ελλάδα, ο επίτροπος είπε πως η Ελλάδα είναι άξια συγχαρητηρίων, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου φιλόδοξο πρόγραμμα.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου