ΕΛΛΑΔΑ

Η πτώχευση δεν αποτελεί επιλογή της Ελλάδας

η-πτώχευση-δεν-αποτελεί-επιλογή-της-ελ-452184

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι η πτώχευση δεν αποτελεί επιλογή», υπογράμμισε με έμφαση η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κάρολαϊν Ατκινσον, και στο ίδιο πνεύμα επικαλέσθηκε και τις διαβεβαιώσεις της Αθήνας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους.

Εμφανίσθηκε αισιόδοξη για την πορεία εκτέλεσης του μνημονίου, ενώ δήλωσε πεπεισμένη ότι ΕΕ και Ευρωζώνη στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα με αποτελεσματικό τρόπο. Διέψευσε δε τις φήμες περί ύπαρξης σκιών στη σχέση Αθήνας-ΔΝΤ, μετά την ανακοίνωση από την τρόικα του προγράμματος αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης Τύπου, η αξιωματούχος του ΔΝΤ τόνισε ότι η αντιμετώπιση της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης και του υψηλού χρέους στην οποία είχε περιέλθει η ελληνική οικονομία την περασμένη άνοιξη είχε δύο πυλώνες: αυτόν των μεταρρυθμίσεων που θα απελευθερώσουν την οικονομία και θα δημιουργήσουν το καλύτερο δυνατό περιβάλλον για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, και αυτόν που αφορά στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών.

Η κυρία Ατκινσον εμφανίσθηκε αισιόδοξη για την πορεία του μνημονίου δηλώνοντας ότι το ΔΝΤ «αναμένει πως το πρόγραμμα θα πετύχει». Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για την επιτυχία, και επισήμανε ότι είναι ένα δύσκολο πρόγραμμα, για την υλοποίηση όμως του οποίου έχει δεσμευθεί πλήρως η ελληνική κυβέρνηση.

Το στέλεχος του Ταμείου εκτίμησε ότι οι επαφές του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως και η καλή συνεργασία του ΔΝΤ με την Κομισιόν και την ΕΚΤ είχαν σαν αποτέλεσμα να υπάρξει ένα επιτυχές πρόγραμμα για την Ελλάδα, και δήλωσε πεπεισμένη ότι η ΕΕ και η Ευρωζώνη στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που υπάρχουν με αποτελεσματικό τρόπο.

Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει κατά πόσον το περιστατικό της ανακοίνωσης από την Τρόικα, στις 11 Φεβρουαρίου, του προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ, έχει πλήξει τις σχέσεις του Ταμείου με την Αθήνα, δήλωσε ότι το ΔΝΤ διατηρεί πολύ στενή και ισχυρή σχέση με την κυβέρνηση της Ελλάδας και σέβεται τις πολιτικές που ακολουθεί, όπως και τον καθορισμό αυτού που θεωρεί ως τον καλύτερο τρόπο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

 

Με νέα υποβάθμιση απειλεί την Ελλάδα η Fitch

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποίησε χθες ότι θα προχωρήσει σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, αν η χώρα δεν αποδείξει ότι μπορεί ως το τέλος του 2011 να αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στις αγορές δανεισμού.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να δείξει προς το τέλος του 2011 ότι μπορεί να βγει στις αγορές για χρηματοδότηση. Χρειάζεται ξεκάθαρη και έγκαιρη στήριξη από τους επίσημους πιστωτές», αναφέρει ο αναλυτής της Fitch Ratings, Ντέιβιντ Ρίλεϊ.

Η Fitch τονίζει ότι αν η ελληνική οικονομία δεν αρχίσει να ανακάμπτει από το δεύτερο εξάμηνο του 2011, όπως είχε προβλεφθεί, τότε είναι ανοικτό το ενδεχόμενο της υποβάθμισης.

Μια τριετής περίοδος χωρίς εκλογές, μέχρι τα τέλη του 2013, θα βοηθούσε να εξομαλυνθεί ο δρόμος προς την προσαρμογή, επισημαίνει και προσθέτει ότι ο κίνδυνος που ενέχει η εφαρμογή αυτής της προσαρμογής αναμένεται να αυξηθεί, καθώς το πρόγραμμα ΕΕ-ΔΝΤ «περνά» σε δυσκολότερη φάση, ενώ υπογραμμίζεται ότι μια παρατεταμένη ύφεση θα υπονομεύσει την βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Ακόμα, ο οίκος σημειώνει ότι πρέπει να απελευθερωθούν μεγάλα κομμάτια της ελληνικής οικονομίας, ώστε η χώρα να καταφέρει να επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 3% με 4%.

Τέλος, η Fitch υποστηρίζει ότι το σχέδιο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ θα βοηθήσει στη μεγάλη μείωση του χρέους (εάν όμως πραγματοποιηθεί, όπως επισημαίνεται στην έκθεση), το οποίο αναμένεται να ανέλθει στο 160% του ΑΕΠ περίπου έως το 2012.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου