ΕΛΛΑΔΑ

Μετωπικές κόντρες στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

μετωπικές-κόντρες-στη-βουλή-για-τον-πρ-684901

Σε υψηλούς τόνους ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη αναμένεται να κυλήσει η αποψινή συζήτηση για τον προϋπολογισμό, που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας Τσίπρα

-Θα ξεκινήσω με μια παρατήρηση. Είμαι από το 2009 στη Βουλή, μένω άναυδος από τη συμπεριφορά πολιτικού αρχηγού. Να απευθύνεται με αυτό το ύφος σε βουλευτές. Μια συμπεριφορά που αν οφείλεται στο ότι έχετε νεύρα, να διατάζετε βουλευτή να περάξει έξω και να κουνάτε το δάκτυλο, είναι τα νεύρα σας… Να συμπεριφέρεστε ως κακομαθημένο κολεγιόπαιδο και νομίζετε ότι είστε στο τσιφλίκι του πατέρα σας. Αυτή η οίησή σας είναι επικίνδυνη.

-Είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι πουλήσαμε τη Μακεδονία για τις συντάξεις. Σας ρωτώ κ. Μητσοτάκη. Η συναλλαγή θέλει δύο. Γιατί δεν λέτε με ποιον έκανα αυτή τη συναλλαγή, με την κ. Μέρκελ, τον κ. Γιούνκερ ή τον κ. Μακρόν; Αποδεικνύει και την ψεύτικη πίστη του κ. Μητσοτάκη για το ευρωπαϊκό ιδεώδες.

Μητσοτάκης: Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση

Επίθεση εφ όλης της ύλης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ εναντίον του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τον προϋπολογισμό. “Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση και τον προϋπολογισμό. Την κυβέρνηση των φόρων, της λιτότητας και των απαράδεκτων εθνικών υποχωρήσεων, καταψηφίζουμε την κυβέρνηση των σκανδάλων και της διαπλοκής. Καταψηφίζουμε τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ότι αυτοί συμβολίζουν, την πολιτική χωρίς αρχές. Την πολιτική για το κόμμα και όχι για την πατρίδα. Δεν σας καταψηφίζουμε μόνο εμείς αλλά και η πλειοψηφία των Ελλήνων και στις εκλογές που έρχονται θα σας καταψηφίσουν και οι Ελληνες. Είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός που φέρνετε”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκίνησε την τοποθέτησή του με αναφορά στην βομβιστική επίθεση στον ΣΚΑΙ, μιλώντας για στρατηγική της έντασης που ακολούθησε η κυβέρνηση. “Η τρομοκρατία θρέφεται σε μια κοινωνία που ένα τμήμα της έχει αποκτήσει ένα αίσθημα ανοχής στη βία. Και για αυτά φέρετε προσωπικά ευθύνη” είπε και πρόσθεσε: “Όσο ανοιχτή είναι η δημοκρατία σε διαφορετικές απόψεις τόσο αμείλικτη θα είναι για εκείνους που θα επιχειρήσουν να τη φιμώσουν με βία. Όσοι φαντασιώνονται επαναστάσεις και ένοπλους αγώνες να ξέρουν ότι επί των ημερών μας θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη”.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι κανονικά ο κύκλος της κρίσης θα έπρεπε να έχει κλείσει πριν 4 χρόνια εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε προκαλέσει εκλογές. “Εμποδίσατε την έξοδο της χώρας από το 2ο πρόγραμμα, φέρατε 3ο μνημόνιο και ζημιώσατε την Ελλάδα με 100 δισ. ευρώ. Εάν δεν είχατε έρθει στην εξουσία, η κρίση θα είχε τελειώσει. Το 2014 η χώρα είχε ήδη θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Είχαν δρομολογηθεί μια σειρά από μεγάλες επενδύσεις. Οι φόροι μειώνονταν και προχωρούσαν οι αποπληρωμές οφειλών του Δημοσίου. Το χρέος τότε κρινόταν βιώσιμο από το ΔΝΤ. Το ίδιο ΔΝΤ που μετά το έκρινε μη βιώσιμο επειδή μεσολάβησε το πρώτο εξάμηνο του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε η χώρα θωρακιζόταν και από τον Μάρτιο του 2015 ήταν διαθέσιμη για την Ελλάδα η ποσοτικη χαλάρωση. Τώρα τι έγινε; Απλά το χάσατε”.

“Θα σας θυμούνται για 5 λέξεις”

Όπως υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, ο κόσμος θα θυμάται την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για 5 λέξεις. Ψέμα, φτώχεια, φόροι. Φόβος, σκάνδαλα. “Χάθηκαν 4 πολύτιμα χρόνια. Το 2015 η χώρα έφτασε στο χείλος του γκρεμού. Η χώρα δεν μπορεί σήμερα να δανειστεί από τις αγορές και τα διεθνή επιτόκια παίρνουν πάλι την ανηφόρα. Χάσαμε τα 3 καλύτερα χρόνια της διεθνούς οικονομίας, παγιδευμένοι σε μια ιδεοληπτική πολιτική που επέμενε να φορολογεί λυσσαλέα την πραγματική οικονομία” ανέφερε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει “παγώσει” το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων: “Βρίσκεται στο χαμηλότερο ύψος που ήταν τα τελευταία χρόνια. Για να χτίσετε, υποτίθεται, ένα μαξιλάρι ασφαλείας. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι πήρατε μέτρα 11 δισ. και επιστρέφετε το 1 δισ. σε πολίτες που έχετε εξαχρειώσει. Τα βαριά πλεονάσματα πριονίζουν την οικονομία. Μιλάμε για μια κυβέρνηση που πανηγυρίζει γιατί ξεπερνά τους ήδη υψηλούς στόχους που έχει θέσει. Αναγκάσαστε τους Ελληνες να πληρώσουν 4.2 δισ. ευρώ παραπάνω. Φτάσαμε στο σημείο οι συνολικές οφειλές στην εφορία να έχουν ξεπεράσει τα 103 δισ. ευρώ”.

“Μιλάτε για ταξική μεροληψία, λέτε ότι βοηθάτε τους πιο αδύναμους. Οι μειώσεις μισθών είναι οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη, το 2013 1 στους 4 είχε αμοιβή έως 500 ευρώ. 7 στους 10 ανέργους είναι μακροχρόνια άνεργοι. Την ίδια ώρα το 19% των πολιτών καταβάλει το 90% του φόρου εισοδήματος. Αδικούνται όμως όλοι σήμερα από την πολιτική σας. Στα 4 χρόνια που κυβερνάτε έχετε αυξήσει το κόστος μισθοδοσίας στο Δημόσιο κατά 2 δισ. ευρώ ενώ ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων αυξάνεται πάλι, με γρήγορο τρόπο. Δεν στέκομαι μόνο στην δημοσιονομική επιβάρυνση. Ξαναζωντανεύετε τις αμαρτίες ενός παλαιοκομματικού κράτους” σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Ο προϋπολογισμός αυτός δεν είναι ούτε αξιόπιστος ούτε αναπτυξιακός. Σε κανέναν από τους 4 προϋπολογισμούς δεν πιάσατε τους 4 στόχους της ανάπτυξης. Ο προϋπολογισμός υπηρετεί τα δυσβάσταχτα πλεονάσματα με τα οποία αντιστάθμισε ο κ. Τσιπρας για την αναξιοπιστία του. Ο λογαριασμός για το ότι κάνατε το 1ο εξάμηνο του 2015. Ο προϋπολογισμός διατηρεί τους 29 φόρους και τις περικοπές του ΣΥΡΙΖΑ. Φορολογική αφαίμαξη, πίεση στον κοινωνικό ιστό και πλήρη μεταρρυθμιστική ατονία. Άδικος. Μια πορεία ανάμεσα σε φόρους, φόβους και ψέματα. Σχέδιο κομμένο και ραμμένο στον μικρόκοσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Ευτυχώς θα αποτελεί σύντομα παρελθόν”.

“Το δικό μας σχέδιο είναι το εξής: Λιγότεροι φόροι και εισφορές, νέες επενδύσεις και καλές δουλειές. Στο επίκεντρο της δικής μας πολιτικής βρίσκεται και η επιστροφή σε λογικά ετήσια πλεονάσματα. Συμφωνείτε κ. Τσίπρα με τον στόχο της μείωσης των υπερβολικών πλεονασμάτων; Η ΝΔ θα κληθεί στους επόμενους μήνες να γεφυρώσει παλιά και νέα ρήγματα στα χρόνια της κρίσης. Πρέπει να αποδείξουμε εμείς η Κεντροδεξιά ότι ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή μπορούν να πάνε χέρι-χέρι” σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ.

Βολές για Σκοπιανό και Αλβανία

“Θα ήταν υποκριτικό να μιλάμε μόνο για αριθμούς, όταν εξελίσσεται αρνητικά το θέμα του Σκοπιανού, όταν οι βόμβες στα ΜΜΕ και η ανομία παντού δίνουν το μέτρο της καθημερινής ανασφάλειας και όταν η δημόσια ζώη δηλητηριάζεται από σκάνδαλα. Περιμένω κ. Τσίπρα να μιλήσετε όχι μόνο για την οικονομία αλλά και για τα άλλα, τις εξελίξεις που αφορούν τα εθνικά θέματα. Ανεβήκατε στη Θεσσαλονίκη για να προσβάλετε τους Μακεδόνες μέσα στο σπίτι τους. Το ίδιο λέει το 80% της ελληνικής κοινωνίας. Ερμηνεύσατε όπως θέλετε την ιστορία. Για μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα ούτε μια λέξη, ούτε για τα καμώματα του συνεταίρου σας, που μαλώνει τον κ. Κοτζιά. Που τώρα ζητά μυστική ψηφοφορία για το Σκοπιανό. Αυτό δεν θα γίνει, και τότε θα ακουστεί το ΝΑΙ που θα πείτε εκεί που όλοι είπαν ΟΧΙ” ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Περιμένω να μιλήσετε και για την Αλβανία, για την παράνομη υφαρπαγή ελληνικών περιουσιών από το αλβανικό κράτος. Απειλήσατε ότι θα με καταγγείλετε στις Βρυξέλλες, δεν είπατε όμως τίποτα ούτε για τον κ. Ράμα. Θα το πω όμως εγώ. Αν η Αλβανία δεν σεβαστεί τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας μπορεί να ξεχάσει τις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες”.

“Αναρωτιέμαι αν θα μιλήσετε σήμερα για το “ηθικό σας πλεονέκτημα” και αναρωτιέμαι πως αισθάνονται οι πολίτες τώρα που σας βλέπουν να βουλιάζετε στην αλαζονεία, τη χλιδή και την διαφθορά της εξουσίας” κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Η κόντρα Μητσοτάκη – Βούτση

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αρχηγού της ΝΔ, μια παρατήρηση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που ήταν στο βήμα, είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει πρωτοφανής σύγκρουση μεταξύ του προέδρου της Βουλής και του κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε μόλις ξεκινήσει να μιλά για τα αποτελέσματα του συνεδρίου της ΝΔ. Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τον διέκοψε. «Αν είστε κουρασμένη να βγείτε έξω» απάντησε αμέσως ο αρχηγός της ΝΔ.

«Σας παρακαλώ να μιλάτε δια εμού» παρατήρησε ο πρόεδρος της Βουλής και η κατάσταση βγήκε αμέσως εκτός ορίων.

Ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν είστε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αν δεν μπορείτε ή αν δεν θέλετε να προεδρεύστε να κατεβείτε κάτω».

Νίκος Βούτσης: «Γιατί προκαλείτε τεχνητή ένταση»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θα επιβάλω εγώ την τάξη».

Νίκος Βούτσης: Τι πράγματα είναι αυτά. Αυτόν τον αυταρχισμό αλλού όχι στον Πρόεδρο της Βουλής.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μην ουρλιάζετε. Γιατί ουρλιάζετε; Έχετε αποποιηθεί τον ρόλο σας. Είμαστε σε προεκλογική περίοδο.

Νίκος Βούτσης: Εσείς είστε εδώ και τέσσερα χρόνια σε προεκλογική περίοδο».

Γεννηματά: Παίρνουν 10 και δίνουν 1

Να αποδομήσει το αφήγημα του success story της κυβέρνησης αναφορικά με τις 100 αντιμνημονιακές ημέρες της κυβέρνησης επιχείρησε η Φώφη Γεννηματά, καταδικάζοντας παράλληλα τις πρακτικές, αλλά και τα προγράμματα της ΝΔ.

Η επικεφαλής της ΔΗΣΥ αποκήρυξε την τρομοκρατική ενέργεια κατά του ΣΚΑΙ. «Δεν αρκεί να καταδικάζουμε την τυφλή βία έχουμε υποχρέωση να την αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά» είπε και ζήτησε από όλες τις πλευρές να σταματήσουν τα διχαστικά διλήμματα βάζοντας τέλος στο κλίμα τεχνικής όξυνσης που καλλιεργεί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Η Φώφη Γεννηματά άσκησε αυστηρή κριτική στην οικονομική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση απορρίπτοντας το αφήγημα της περί εξόδου της χώρας στο ξέφωτο.

Και αφού πρώτα υπενθύμισε ότι ούτε έχουμε βγει στις αγορές αλλά και ότι ούτε έχει υπάρξει αληθινή ανάπτυξη, καταλόγισε στους ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ ότι παίρνουν δέκα και δίνουν ένα.

Η επικεφαλής του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι σε κάθε ένα ευρώ για άμεσους φόρους αντιστοιχεί 1,5 ευρώ σε έμμεσους. Υποστήριξε επίσης ότι στη χώρα παρά τις δηλώσεις περί του αντιθέτου κάθε άλλο παρά κλίμα ανάπτυξης υπάρχει.

«Μεταβιβάσατε στο υπερταμείο εκατοντάδες ακίνητα ενώ ταυτόγχρονα χάσαμε την ευκαιρία να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» είπε. Ανέφερε επίσης ότι το πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων έχει μειωθεί κατά 550 εκατομμύρια ευρώ την ίδια στιγμή που τα αποτελέσματα από τον έλεγχο των φορολογικών λιστών και την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων είναι ανύπαρκτα.

Η Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα πιο παλιό και από τον παλιό και προέβλεψε ότι η πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ θα φέρει νέα αδιέξοδα αλλά και τέταρτο μνημόνιο.

«Λύση όμως δεν είναι να επιστρέψει η χώρα στην Δεξιά» είπε ειδικά όπως εξήγησε όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύεται ότι θα ακολουθήσει τις δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν είναι το μέλλον της Ελλάδας μια ανάπτυξη για λίγους» υπογράμμισε και εξέφρασε την άποψη ότι πίσω από τους καυγάδες οι δύο πολιτικοί αρχηγοί είναι οι ίδιοι. Ζήτησε τέλος καθαρή εντολή για να αλλάξει η χώρα σελίδα.

Kαμμένος κατά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Τις συνήθεις αιχμές κατά των κυβερνήσεων της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (και για τα Σκόπια) περιλάμβανε η ομιλία του Πάνου Καμμένου στη Βουλή.

Θέλοντας μάλιστα να διαχωρίσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ από τους μνημονιακούς προκατόχους της επέμεινε ότι «εμείς δεν κάναμε κολοτούμπες ζητήσαμε την έγκριση του Ελληνικού λαού και εκείνος μας έβγαλε ξανά κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο του 2015.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε ότι άφησε εκτός «προσκλητηρίου» νυν και πρώην υπουργών του κόμματος του τον Τέρενς Κουίκ καταδεικνύοντας ότι το ρήγμα μεταξύ του υφυπουργού Εξωτερικών και των ΑΝΕΛ είναι οριστικό.

Ο Πάνος Καμμένος ονομάτισε όλους τα μέλη των ΑΝΕΛ που έχουν περάσει από το υπουργικό συμβούλιο και αναφέρθηκε διεξοδικά στα πεπραγμένα τους. Δεν είπε όμως λέξη για τον Τέρενς Κουικ.

Την ίδια στιγμή αναφερόμενος στην Συμφωνία των Πρεσπών απέφυγε να επαναλάβει ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση. «Θα δούμε ποιος θα πάρει την ευθύνη. Εμείς εδώ είμαστε» δήλωσε.

Απαντώντας τέλος στην ρητορική της ΝΔ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετέτρεπε τη χώρα σε Βενεζουέλα είπε: «Αν έλθει η ΝΔ στα πράγματα μαζί με τους ακροδεξιούς που έχει συγκεντρώσει και καθώς έχει μετατραπεί σε πολιτικό βραχίονα εγκληματικής οργάνωσης, θα μετατρέψει την Ελλάδα σε Κολομβία».

Θεοδωράκης: Σκεφτείτε τα λάθη σας

Κρίκους της ίδιας αλυσίδας που έχουν μόνο ποιοτικές διαφορές χαρακτήρισε εκείνους που καίνε μηχανάκια και πετούν μολότοφ με τους τρομοκράτες που έβαλαν τη βόμβα στα γραφεία του ΣΚΑΪ, ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε ότι τα γεγονότα αυτά είναι τα συμπτώματα μιας θρησκείας που ονομάζεται «βαρβαρολαγνεία».

Απέδωσε δε ευθύνες για την κατάσταση στην κυβέρνηση επικαλούμενος την ατάκα του Πρωθυπουργού που με αφορμή την επέτειο του Γρηγορόπουλου είπε ότι τον Δεκέμβριο εκείνο εκτός από τις μολότοφ είχαμε και την ανάπτυξη συμμετοχικών δράσεων.

«Δηλαδή οι κλούβες των ΜΑΤ προστατεύουν το Μαξίμου από αυτές τις συμμετοχικές δράσεις;» διερωτήθηκε με ειρωνική διάθεση.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν αιχμηρός και κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Εξέφρασε την άποψη ότι τα πλεονάσματα είναι αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση μένει στάσιμη ως προς την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

«Σκεφτείτε τα λάθη σας, σκεφτείτε εκείνα που δεν κάνατε λόγω των ιδεοληψιών, αλλά και της ανικανότητας σας» ανέφερε και είπε ότι για να αλλάξει η χώρα σελίδα δεν πρέπει να χάσει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να βγουν στην επιφάνεια οι δυνάμεις εκείνες που ποτέ δεν λαϊκισαν, ποτέ δεν είπαν ψέματα, οι δυνάμεις που είναι κοντά σε εκείνους που δοκιμάζονται.

Αιχμές Λεβέντη κατά εκείνων που άλλαξαν “στρατόπεδο”

Αιχμές κατά των βουλευτών που άλλαξαν «στρατόπεδο» περιλάμβανε η ομιλία του Βασίλη Λεβέντη στη Βουλή την ίδια στιγμή που η Ένωση Κεντρώων απειλείται με κοινοβουλευτική διάλυση και ο βουλευτής του κόμματος Γιάννη Σαρίδης δεν καταψηφίζει τον προυπολογισμό.

«Αποστάτης είναι ένας βουλευτής που μεταπηδά από κόμμα σε κόμμα και δεν παραδίδει την έδρα του» δήλωσε ο κ. Λεβέντης και έγινε αμέσως μετά περισσότερος διαφωτιστικός «Αυτή τη στιγμή τέσσερις βουλευτές που εξελέγησαν με το κόμμα της Ένωσης Κεντρώων έχουν πάει σε άλλα κόμματα» είπε, ενώ απέδωσε ευθύνες και στα κόμματα που τους αποδέχθηκαν λέγοντας ότι υπέπεσαν σε μεγαλύτερο αδίκημα.

«Δεν θα έρθει όμως η ημέρα των εκλογών» προειδοποίησε ¨εκεί οι αποστάτες θα εξαφανιστούν» εκτίμησε και πρόσθεσε ότι τις συνέπειες θα τις υποστούν και τα κόμματα που τους δέχθηκαν.

Απέδωσε πάντως το «αλισβερίσι» στο διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα.

Μιλώντας τέλος για το Σκοπιανό κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στοχοποίησε όσους έχουν άλλη άποψη εμφανίζοντας τους ως ακροδεξιούς και εξέφρασε την άποψη ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ό,τι δεν έκαναν οι άλλοι πρωθυπουργοί στο παρελθόν.

Προέβλεψε ότι αν τελικά ο Αλέξης Τσίπρας ψηφίσει το σκοπιανό με τη βοήθεια δανεικών βουλευτών θα υπάρξει μεγάλη αντίδραση από τον ελληνικό λαό.

«Θα είναι ένα ανάθεμα ιστορικό και θα εργαστούμε στην επόμενη Βουλή για την ανατροπή της συμφωνίας» κατέληξε. Αναφερόμενος τέλος στην επίθεση στο ΣΚΑΪ απέδωσε ευθύνες σε ΣΥΡΙΖΑ και σε ΝΔ για την ακραία πόλωση που έχουν διαμορφώσει που οδηγεί σε τέτοιες πράξεις κάποιους θερμοκέφαλους.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου