ΕΛΛΑΔΑ

Βόμβα στον ΣΚΑΪ: Η «τέλεια έκρηξη» και τα σενάρια της ΕΛΑΣ

βόμβα-στον-σκαϊ-η-τέλεια-έκρηξη-και-τ-685833

Με τη φράση «τέλεια έκρηξη» οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας περιγράφουν την βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και της εφημερίδας «Καθημερινή» στο Παλαιό Φάληρο.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η έκρηξη χαρακτηρίζεται «τέλεια» καθώς τα υλικά έχουν εξαϋλωθεί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αυτό υποδηλώνει έμπειρους τρομοκράτες ενώ οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής αναμένουν τα εργαστηριακές αναλύσεις του «μαγειρέματος» των εκρηκτικών υλών από το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Σύμφωνα με πηγές της ΕΛΑΣ, δύο διαφορετικές φωνές πραγματοποίησαν τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα με τηλεφωνικές συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν μια μόνο φορά, τα στίγματα των οποίων εξέπεμψαν από το κέντρο της Αθήνας.

Την ίδια στιγμή οι έρευνες επικεντρώνουν και στα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας που λειτουργούν περιμετρικά του κτιρίου του τηλεοπτικού σταθμού σε μια προσπάθεια να εντοπιστεί το όχημα διαφυγής που χρησιμοποίησαν οι δράστες της επίθεσης. Το συγκεκριμένο όχημα, εκτιμάται ότι είναι το μαύρο OPEL Corsa που βρέθηκε καμένο στα Άνω Πετράλωνα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το εν λόγω όχημα φέρεται να εμφανίζεται σε βίντεο από κάμερα ασφαλείας και να πραγματοποιεί διέλευση μπροστά από το κτίριο του ΣΚΑΪ, μεταξύ 1.40 π.μ. και 1.45 π.μ. Σε ότι αφορά το συγκεκριμένο όχημα, μεταξύ άλλων, ερευνάται το πότε έχει κλαπεί, από ποια περιοχή και αν έχει δηλωθεί η κλοπή. Το συγκεκριμένο όχημα βρέθηκε στην οδό Ανθίου. Έφερε παραποιημένες πινακίδες οι οποίες ανήκαν σε άλλο όχημα που είχε κλαπεί, ίδιου τύπου αλλά και χρώματος. Ωστόσο, οι έρευνες στρέφονται και σε δεύτερο όχημα το οποίο εκτιμάται πως χρησιμοποιήθηκε ως μέσο διαφυγής μετά τα Άνω Πετράλωνα.

Σε ότι αφορά τον σχεδιασμό και τον τρόπο εκτέλεσης της επίθεσης, αστυνομικές πηγές θεωρούν πως 3 άτομα αποτέλεσαν την «ομάδα κρούσης» και ήταν επιφορτισμένα με το να τοποθετήσουν το σακίδιο, 2 άτομα έδρασαν ως ομάδα υποστήριξης και 2 πραγματοποίησαν τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα.

Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής εξετάζουν την πιθανότητα πίσω από την επίθεση να κρύβονται ο «σγουρομάλλης» και ο «ξανθός», είτε «Τριαντόπουλος» και «Παπαδόπουλος», σύμφωνα με τα στοιχεία των πλαστών ταυτοτήτων που είχαν βρεθεί στο οίκημα-γιάφκα του Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου το Νοέμβριο του 2017.

Επιπλέον, δύο ακόμα αταυτοποίητα άτομα αναζητούνται ως συνεργοί του 31χρονου που είχε συλληφθεί στις 2 Οκτωβρίου του 2014 σε γκαράζ στο Βύρωνα όπου είχε βρεθεί η σχάρα του οχήματος που είχε παγιδευτεί με εκρηκτικά από τον «Επαναστατικό Αγώνα» και είχε εκραγεί έξω από τη Τράπεζα της Ελλάδος στο κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα. στελέχη της Αντιτρομοκρατικής εικάζουν ότι πλέον οι τέσσερις προαναφερθέντες έχουν πλέον ενεργό ρόλο στο «αντάρτικο πόλης».

Η στιγμή της έκρηξης

Σύμφωνα με εκτιμήσεις για την επίθεση χρησιμοποιήθηκε βόμβα 7 έως 10 κιλών και η εκρηκτική της ύλη ήταν ζελατινοδυναμίτιδα με νιτρινικό αμμώνιο και ΤΝΤ. Η βόμβα τοποθετήθηκε σε σακίδιο πάνω στο κιγκλίδωμα δρόμου με τάι ραπ ή μεταλλικό λουκέτο μοτοσικλέτας.

To ωστικό κύμα της έκρηξης είχε κατεύθυνση προς το κτίριο. Μια αντίστοιχη βόμβα είχε τοποθετηθεί πάνω σε κιγκλίδωμα στο υπουργείο Εργασίας το 2013 αλλά δεν έχει εκραγεί λόγω ατέλειας. Η βόμβα εξερράγη στις 2.37 π.μ. προκαλώντας σημαντικές υλικές ζημιές χωρίς τραυματισμούς. To τηλεφώνημα έχει γίνει από εμφανή αριθμό και κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και στην περίπτωση της επίθεσης στον Ισίδωρο Ντογιάκο. Οι πρώτες εκτιμήσεις των αρχών δεν απέκλειαν πίσω από την επίθεση να κρύβεται η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών.

Σημειώνεται ότι το ωστικό κύμα της έκρηξης ήταν τόσο ισχυρό, ώστε έγινε αισθητό σε μία απόσταση εκατοντάδων μέτρων από το κτήριο του Ομίλου, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους των παρακείμενων περιοχών αλλά και στο νοσοκομείο Metropolitan που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου