ΕΛΛΑΔΑ

Ναρκωτικά στο ΑΠΘ: Πως δρούσε το κύκλωμα που εξαρθρώθηκε

ναρκωτικά-στο-απθ-πως-δρούσε-το-κύκλωμ-690518

Σε «σούπερ μάρκετ» ναρκωτικών είχε μετατρέψει τους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης οργανωμένο κύκλωμα, που εξαρθρώθηκε ύστερα από αστυνομική έρευνα, η οποία κορυφώθηκε το προηγούμενο 24ωρο με τη σύλληψη 34 ατόμων, φερόμενων ως μελών του.

Η πολυμελής εγκληματική οργάνωση φαίνεται ότι χρησιμοποιούσε ως «ορμητήριο» την Πανεπιστημιούπολη, απ’ όπου διακινούσε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών -κυρίως κάνναβη- τόσο εντός του campus όσο και πέριξ αυτού, στις πλατείες Ροτόντας και Ναυαρίνου.

Το φαινόμενο είχε λάβει διαστάσεις, παρά τις επαναλαμβανόμενες αστυνομικές επιχειρήσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες στο «τρίγωνο» ΑΠΘ-Ροτόντα-Ναυαρίνου. Εκτιμάται όμως ότι από τις συλλήψεις μικροδιακινητών στις προηγηθείσες «σκούπες», οι διωκτικές αρχές έφτασαν στα ίχνη των φερόμενων ως ηγετικών μελών του κυκλώματος που λυμαίνονταν την Πανεπιστημιούπολη. Ως τέτοια, ανάμεσα στους 34, χαρακτηρίζονται στη δικογραφία επτά συλληφθέντες, όλοι αλβανικής καταγωγής, στους οποίους αποδίδεται ότι έκαναν το κουμάντο στη διακίνηση και εμπορία των παράνομων ουσιών.

Πως δρούσε το κύκλωμα

Πρόκειται για αλλοδαπούς ηλικίας από 18 έως 40 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για εγκληματική οργάνωση, παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών και περί όπλων.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, τα μέλη της οργάνωσης, έχοντας διακριτούς ρόλους, εισήγαγαν, μετέφεραν, κατείχαν, διέθεταν και εμπορεύονταν ναρκωτικές ουσίες και κυρίως κάνναβη, τόσο εσωτερικά όσο εξωτερικά του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος.

Ειδικότερα, τα ηγετικά στελέχη του κυκλώματος μετέφεραν καθημερινά ποσότητες ναρκωτικών σε χώρους του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, οι οποίες διαμοιράζονταν σε επί μέρους ομάδες διακινητών που δρούσαν σε οριοθετημένες περιοχές. Κάθε ομάδα είχε τον “ομαδάρχη” της, που επόπτευε τους διακινητές και την είσπραξη των χρηματικών ποσών από τις αγοραπωλησίες ναρκωτικών, ώστε να τα αποδώσουν στα ηγετικά μέλη.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, παρουσία δικαστικών λειτουργών πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε δέκα δωμάτια ξενοδοχείων, σε δεκαοκτώ 18 οικίες και σε τέσσερα 4 δωμάτια της φοιτητικής Εστίας του ΑΠΘ, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-περισσότερα από 17 κιλά κάνναβης
-σχεδόν 3,5 κιλά κατεργασμένης κάνναβης (“σοκολάτα”)
-5 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας
-πάνω από 14.000 ευρώ,
-1 πιστόλι και 1 περίστροφο,
-ένα σπαθί και
-2 μαχαίρια.

Επίσης κατασχέθηκαν τρία αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα που χρησιμοποιούσαν για την μεταφορά των ναρκωτικών ουσιών. Επιπλέον, σε διάφορες περιοχές της πόλης εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν επτά 7 ακόμη άτομα που εμπλέκονται σε διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών, μεταξύ των οποίων ένας 26χρονος αλλοδαπός, διότι σε έρευνα που έγινε σε διαμέρισμα φοιτητικής εστίας όπου διέμενε, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν έντεκα μικροδέματα κάνναβης, έτοιμα για διακίνηση, δύο αλλοδαποί ηλικίας 20 και 30 ετών, καθώς στην οικία τους βρέθηκαν δύο δέματα κάνναβης που ξεπερνούν το ένα κιλό και πλήθος ναρκωτικών δισκίων.

Τέλος συνελήφθησαν ακόμα δύο αλλοδαποί, καθώς διαπιστώθηκε ότι στερούνταν εγγράφων που να δικαιολογούν τη νόμιμη παραμονή τους στην Ελληνική επικράτεια και σε βάρος τους θα ακολουθηθεί η διαδικασία της διοικητικής απέλασης.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου