ΕΛΛΑΔΑ

Παρέμβαση αν… ανέβουν οι τιμές

παρέμβαση-αν-ανέβουν-οι-τιμές-453861

«Οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα ακρίβειας και να τιθασεύσουν τιμές, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο για την προστασία του εισοδήματος των πολιτών», δηλώνει ο αρμόδιος υφυπουργός Ντίνος Ρόβλιας σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή σχετικά με τις δράσεις του υπουργείου στην αγορά των δημητριακών.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γ. Κασαπίδη, ο κ. Ρόβλιας είπε ότι το υπουργείο έχει τακτικές συναντήσεις με τους φορείς του κλάδου των δημητριακών (έμπορους δημητριακών, ζωοτροφών, αλευροβιομήχανους, αρτοποιούς) και «είναι έτοιμο να παρέμβει εφόσον χρειαστεί».

Είναι χαρακτηριστική η προειδοποίηση που απευθύνει ο κ. Ρόβλιας ότι «σε περίπτωση που παρουσιαστούν εκτεταμένες και συντονισμένες πρακτικές αισχροκέρδειας ή εναρμονισμένες πρακτικές, το υπουργείο δεν θα διστάσει να παρέμβει δυναμικά ακόμη και με την επιβολή πλαφόν ή ποσοστού κέρδους, όπως ο νόμος ορίζει».

Ο υφυπουργός είπε ακόμα ότι παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού υπόθεση για την οποία διερευνήθηκε αν οι Σύνδεσμοι των αλευροβιομηχάνων ακολούθησαν ενερμονισμένη πρακτική στις τιμές με παρόμοιες αυξήσεις.

Για το θέμα αυτό κινήθηκε η διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων και έγιναν συστάσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ συνεχίζεται η έρευνα στο πλαίσιο εξέτασης της υπόθεσης από την τακτική δικαιοσύνη.

Στο ποσό των 2.253,48 ευρώ διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο το οικογενειακό καλάθι ενός μεσαίου ελληνικού νοικοκυριού σε σχέση με τον Ιανουάριο 2010 που κόστιζε 2.142,10 ευρώ.

Σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ) η αύξηση άγγιξε το 5,2% και υπολογίζεται σε 111,37 ευρώ.

Όπως προκύπτει από την έρευνα του ΕΛΚΕΚΑ την μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν τα αλκοολούχα ποτά και ο καπνός η τιμή των οποίων αυξήθηκε κατά 19,5%.

Στον τομέα των μεταφορών σημειώθηκε αύξηση 15% και στον τομέα της στέγασης αύξηση 9,1%.

Πρόστιμα για οπωροκηπευτικά

Διοικητικά πρόστιμα ύψους 228.900 ευρώ επιβλήθηκαν για παραβάσεις της αγορανομικής νομοθεσίας στα οπωροκηπευτικά, μέσα στο 2010, όπως ενημέρωσε τη Βουλή, με έγγραφό του ο κ. Ρόβλιας.

Συγκεκριμένα, το 2010, η Διεύθυνση Ελέγχων της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς διενήργησε 1.017 ελέγχους που αφορούν τα οπωροκηπευτικά και επεβλήθησαν 260 Διοικητικά Πρόστιμα ύψους 228.900 ευρώ.

Ειδικότερα, έγιναν 431 έλεγχοι σε Λαϊκές Αγορές, 129 σε Κεντρικές Αγορές, 155 έλεγχοι στη Βαρβάκειο αγορά, 11 έλεγχοι σε συσκευαστήρια, 206 έλεγχοι σε Κρεοπωλεία, Οπωροπωλεία, Ιχθυοπωλεία, 2 έλεγχοι σε χονδρεμπόρους, 50 έλεγχοι σε Πολυκαταστήματα Super Markets, 9 έλεγχοι σε καταστήματα τροφίμων, 8 σε επιχειρήσεις κρέατος εκτός ΟΚΑΑ, 10 έλεγχοι σε συσκευαστήρια στην Ηλεία και την Αχαΐα και 6 στην περιοχή της Θήβας.

 
Τα καύσιμα
«Συναγερμός» έχει σημάνει στην κυβέρνηση από τη ραγδαία αύξηση των τιμών των καυσίμων, καθώς η αναταραχή στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική έχει εκτοξεύσει στα ύψη το πετρέλαιο.

Την Δευτέρα, θα γίνει σύσκεψη στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με τη συμμετοχή των παραγόντων της αγοράς πετρελαιοειδών.

Το ράλι του πετρελαίου έχει ήδη οδηγήσει τη μέση πανελλαδική τιμή πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης πάνω από το 1,60 ευρώ το λίτρο, ενώ σε πολλές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, έχει ξεπεράσει και το 1,80 ευρώ.

Το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται λίγο πάνω από τα 80 ευρώ το λίτρο.

Χθες, Παρασκευή, στην Αθήνα η μέγιστη τιμή ήταν 1,749 ευρώ/λίτρο, στη Θεσσαλονίκη 1,699 ευρώ, ενώ σε Πειραιά, Μαγνησία, Κυκλάδες, Χανιά, Σάμο Ρέθυμνο και Κεφαλλονιά ξεπέρασε το 1,80 ευρώ, με υψηλότερη τιμή στη Σάμο (1,84 ευρώ/λίτρο).

Οι παράγοντες της αγοράς καυσίμων φοβούνται ότι τις επόμενες ημέρες η μέση πανελλαδική τιμή θα ξεπεράσει το 1,70 και θα αγγίξει ακόμα και το 1,80 ευρώ/το λίτρο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου