ΕΛΛΑΔΑ

Οι Τράπεζες δεν θέλουν εξωδικαστικό συμβιβασμό

οι-τράπεζες-δεν-θέλουν-εξωδικαστικό-σ-453891

Χιλιάδες αιτήσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού έχει αποστείλει στις τράπεζες η ΕΚΠΟΙΖΩ από την έναρξη ισχύος του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ωστόσο, επισημαίνει ότι η στάση των περισσότερων τραπεζών «οδηγεί στο συμπέρασμα ότι απαξιώνουν πλήρως το στάδιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού» και δημιουργεί «υπόνοιες» για «το τι προσδοκούν με την αποτυχία της διαδικασίας αυτής».

Ειδικότερα:

– «Η Εθνική Τράπεζα χρειάστηκε περισσότερους από πέντε μήνες για να στείλει ομαδικά στους αιτούντες μια τυποποιημένη απάντηση, που αποτελεί στην ουσία ενημέρωση για δύο προγράμματα ρύθμισης της τράπεζας, χωρίς καμία εξειδίκευση και εξατομίκευση στην υπόθεση κάθε οφειλέτη.»

»Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στη συντριπτική πλειονότητα των μελών της ΕΚΠΟΙΖΩ, τα τυποποιημένα αυτά προγράμματα είναι εκτός πραγματικότητας, δεδομένου ότι προβλέπονται επιτόκια έως 10%, άσχετα από το αν ο κάθε οφειλέτης είναι σε θέση να εξοφλήσει την οφειλή του έστω και άτοκα.»

»Η συγκεκριμένη μάλιστα τράπεζα απαξιώνει και την ΕΚΠΟΙΖΩ ως φορέα που συνδράμει στο στάδιο εξωδικαστικού συμβιβασμού, αφού δεν κοινοποιεί τις απαντήσεις που αποστέλλει στους αιτούντες.»

– »Η ALPHA BANK χρειάστηκε τέσσερις μήνες για να αποστείλει μαζικά μια τυποποιημένη επιστολή, με την οποία καλούσε τους οφειλέτες, μήνες μετά την υποβολή της αίτησης, να προσκομίσουν δικαιολογητικά! Απορεί κανείς πώς είναι δυνατό ένα πιστωτικό ίδρυμα να μην είναι σε θέση να απαντήσει σε τόσο μεγάλο διάστημα σε συγκεκριμένα αιτήματα με συγκεκριμένες προτάσεις.»

»Ομοίως, η EUROBANK χρειάστηκε μεν λιγότερο χρόνο, μέχρι τώρα όμως δεν έχει απαντήσει επί της ουσίας σε καμία αίτηση και ζητεί μόνο δικαιολογητικά από τους οφειλέτες.»

– »Η ΠΕΙΡΑΙΩΣ, σε περίπτωση που οι οφειλέτες δεν της προσκομίσουν τα δικαιολογητικά μέσα στο διάστημα που η ίδια η τράπεζα αυθαίρετα έχει θέσει, θεωρεί από μόνη της ότι οι οφειλέτες δεν κατέβαλαν τις απαιτούμενες προσπάθειες εξωδικαστικού συμβιβασμού και θέτει την υπόθεση στο αρχείο!».

– »Η CITIBANK κρατά το απόλυτο ρεκόρ έκδοσης διαταγών πληρωμής. Συχνά αντί απάντησης στις αιτήσεις ή και παράλληλα με τις απαντήσεις που αποστέλλει, κοινοποιεί διαταγές πληρωμής ακόμα και για 2.000 ευρώ.»

Χαρακτηριστικά αναφέρεται περίπτωση μέλους της ΕΚΠΟΙΖΩ που έχει στα χέρια του έγγραφη πρόταση διακανονισμού από δικηγόρο της τράπεζας τον οποίο και τήρησε, καταβάλλοντας τα προτεινόμενα ποσά σε κάθε μία από τις δύο πιστωτικές κάρτες και λίγους μήνες μετά έλαβε δύο διαταγές πληρωμής.

Και απ’ όλες τις υπόλοιπες τράπεζες όμως, σημειώνει η ΕΚΠΟΙΖΩ, οι απαντήσεις στα αιτήματα εξωδικαστικού συμβιβασμού είναι είτε αρνητικές είτε εκτός πραγματικότητας. Οι θετικές απαντήσεις απ’ ορισμένες τράπεζες είναι λίγες και για εξαιρετικά χαμηλές οφειλές.

Παράλληλα, οι ενοχλήσεις από εισπρακτικές εταιρίες και εισπρακτικά δικηγορικά γραφεία «βομβαρδίζουν» τους οφειλέτες, παρότι με τις αιτήσεις τους οι τελευταίοι εκφράζουν την πρόθεσή τους να ρυθμιστούν οι οφειλές τους.

Σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, η στάση αυτή των τραπεζών δεν οφείλεται μόνο στο ότι προσπαθούν να εισπράξουν τις απαιτήσεις τους ως εάν να είναι οι μοναδικές οφειλές των αιτούντων, αλλά κυρίως στο ότι γίνεται μια προσπάθεια σχεδόν απ’ όλα τα πιστωτικά ιδρύματα «να καταστεί ανεφάρμοστη και κενό γράμμα η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού».

Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί τα αρμόδια υπουργεία να ενισχύσουν νομοθετικά τη διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού του Ν.3869/2010 και συγκεκριμένα να κατοχυρώσουν την υποχρέωση απάντησης των τραπεζών στα αιτήματα εξωδικαστικού συμβιβασμού μέσα σε ένα μήνα από την αποστολή της αίτησης, με επιβολή κυρώσεων σε αντίθετη περίπτωση.

Επίσης, καλεί τις τράπεζες να ενστερνιστούν επιτέλους το πνεύμα εξωδικαστικού συμβιβασμού και να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα και ευθύνη τα αιτήματα που τους απευθύνονται.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου