ΕΛΛΑΔΑ

Αργότερα τα ουσιαστικά για το χρέος

αργότερα-τα-ουσιαστικά-για-το-χρέος-454371

Kρατώντας «μικρά καλάθια» πήγε χθες το βράδυ ο Γιώργος Παπανδρέου να συναντήσει την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και με προσδοκίες μικρές. Εκ του αποτελέσματος, αποδεικνύεται ότι… καλά έκανε.

«Το πιο προσιτό αποτέλεσμα είναι η επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης του δανείου» έλεγε από νωρίς κυβερνητική πηγή. Και αυτό, όμως, μετατίθεται για αργότερα, ενώ η Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα για την Ελλάδα είναι διάρκειας τριών ετών, συνδέοντας το θέμα της επιμήκυνσης αποπληρωμής με την ενίσχυση του Ταμείου Στήριξης.

«Μιλάμε για ένα συνολικό πακέτο. Τα μέτρα βοήθειας προς την Ελλάδα είναι διάρκειας 3 ετών, ενώ στην Ιρλανδία 7 ετών. Οι συζητήσεις για τη διάρκεια του ελληνικού προγράμματος, από κοινού με άλλα μέτρα, είναι στο τραπέζι» δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, καθιστώντας σαφές ότι η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του ελληνικού δανείου συνδέεται άμεσα με τη λύση πακέτο για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, και εμμέσως με το γαλλογερμανικό Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις για τα παραπάνω θα ληφθούν στην κρίσιμη Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Μαρτίου.

Η κυρία Μέρκελ αναγνώρισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στα δημοσιονομικά υπογραμμίζοντας ότι «έχει αρχίσει να φέρνει σε τάξη τα του οίκου της», κάτι που όπως πρόσθεσε επιδρά θετικά στη γερμανική κοινή γνώμη. «Πολλοί Γερμανοί είναι πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο», είπε και πρόσθεσε ότι όσο πιο αποφασιστικά ακολουθηθεί αυτός ο δρόμος, τόσο περισσότεροι θα πείθονται.

Η καγκελάριος κατέστησε σαφές ότι το πρόγραμμα που ακολουθεί η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται και διευκρίνισε ότι δεν ζητούνται άλλα μέτρα.

Η δήλωση έχει ιδιαίτερη σημασία στη Γερμανία όπου τις τελευταίες ημέρες αναζωπυρώνονται τα σενάρια περί ελληνικής χρεοκοπίας, επιστροφής στη δραχμή ενώ η Κεντρική Τράπεζα απορρίπτει ευθαρσώς στην έκθεσή της την οικονομική ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και της αγοράς κρατικής ομολόγων.

Ο Γ. Παπανδρέου

Ο πρωθυπουργός έσπευσε να διαψεύσει τα σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους ή κουρέματος, «γιατί κάτι τέτοιο έχει να κάνει με την αξιοπιστία των πιστωτών μας», όπως δήλωσε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε την προσήλωσή της σε ένα σταθερό ευρώ.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση ότι το χρέος της Ελλάδας και η διαχείρισή του δεν πρόκειται να επιφέρει πρόσθετο βάρος στους Γερμανούς φορολογούμενους, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα έχει τη βούληση να εφαρμόσει πλήρως το οικονομικό πρόγραμμά της.

«Για εμάς είναι θέμα αξιοπιστίας ως προς εμάς και τους Ευρωπαίους εταίρους» η πιστή εκτέλεση του προγράμματος, είπε ο κ. Παπανδρέου. Προς επίρρωση των παραπάνω, ο πρωθυπουργός έκανε ακόμη εκτενή αναφορά στις μεταρρυθμίσεις που έχουν προωθηθεί.

Στη συνάντηση, η οποία έγινε ύστερα από αίτημα της Αθήνας, συμμετείχαν επίσης, από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, και από γερμανικής, ο υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς και οι σύμβουλοι της καγκελαρίου Γιαν Βίντμαν (που θα διαδεχθεί σύντομα τον κ. Βέμπερ στην ηγεσία της Bundesbank) και Ούβε Κορσέπιους.

Με Σόϊμπλε

Μια πρόγευση, για τα αποτελέσματα της βραδινής συνάντησης, είχε δώσει νωρίτερα η συνάντηση των κ.κ. Σόιμπλε-Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο οικονομικών. «Υπήρξε πρόοδος στη συζήτηση. Τελικά ωστόσο έμειναν ανοικτά όλα τα βασικά θέματα, όπως το ύψος των επιτοκίων για τα δάνεια, ή η επαναγορά των δανείων» είπε η πηγή. Ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε τη σημασία που έχει η Ελλάδα για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης, καθώς και για τον κομβικό ρόλο που έχει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Ο Γερμανός υπουργός, πρόσθεσε, επέδειξε κατανόηση για τα ελληνικά αιτήματα, δεν άνοιξε όμως τα χαρτιά του ενόψει των διαπραγματεύσεων για το συνολικό πακέτο σταθερότητας και ανταγωνισμού που θα αποφασιστεί στη διάσκεψη κορυφής των Βρυξελλών περί τα τέλη Μαρτίου.

Το κλίμα της συνάντησης βάρυνε πάντως τις τελευταίες ώρες, ύστερα από τη δημοσίευση πορίσματος του Συμβουλίου Ευρωπαίων Εμπειρογνωμόνων EEAG(μιας συντηρητικής ομάδας οικονομολόγων με επικεφαλής τον διευθυντή του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifoτου Μονάχου Ηανς-Βέρνερ Σίν) το οποίο προειδοποιεί για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας και ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει το ευρώ και να επαναφέρει τη δραχμή.

Όλα δείχνουν πάντως, ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να «ξεγράψει» προς το παρόν μια σειρά από μύχιους πόθους της σε συνάρτηση με αυτό το πακέτο, όπως την επαναγορά κρατικών ομολόγων με χρήματα του ταμείου διάσωσης SFEF, ή, την έκδοση ευρωομολόγων. Η Bundesbank βάζει βέτο σε αυτό. Και η κ.Μέρκελ επισφράγισε χθες και πολιτικά αυτή την άρνηση.

Με την αντιπολίτευση

Το πρωί της Τρίτης πάντως, ο κ. Παπανδρέου πήρε μηνύματα υποστήριξης από τη γερμανική αντιπολίτευση. «Είμαστε υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων» δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ-Πέτερ Σταϊνμάγιερ αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Και αναφερόμενος στο «συνολικό πακέτο» της Άνγκελας Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί πρόσθεσε επικριτικά: «Το πακέτο αποτελεί καταρχάς έκκληση για τη μείωση των δημόσιων χρεών και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Αυτό που του λείπει εντελώς είναι μέτρα για την εξάλειψη των αναταράξεων και τη σταθεροποίηση του ευρώ».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις ενός άλλου συνομιλητή του πρωθυπουργού, του προέδρου των Πράσινων Τζεμ Έτζντεμιρ. «Τα ομόλογα θα μπορούσαν να καθησυχάσουν τις αγορές» είπε. «Και σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση, η ιδέα είναι καλή» πρόσθεσε. «Θα προτιμούσα όμως, οι αρμοδιότητές της να ανατίθονταν στην Επιτροπή και την Ευρωβουλή, και όχι, όπως προβλέπεται τώρα, στο Συμβούλιο Αρχηγών».

 

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου