ΕΛΛΑΔΑ

Ταμείο ανεργίας για ελεύθερους επαγγελματίες

ταμείο-ανεργίας-για-ελεύθερους-επαγγ-455023

Τη δημιουργία Ειδικού Ταμείου για τους ελεύθερους επαγγελματίες που διακόπτουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα κατά τα πρότυπα του ταμείου ανεργίας των μισθωτών, έτσι ώστε κι οι ελεύθεροι επαγγελματίες να έχουν την αντίστοιχη ενίσχυση με εκείνη των μισθωτών, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης.

Απαντώντας σε επερώτηση βουλευτή της ΝΔ για τους απολυμένους συμβασιούχους, ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε ότι ήδη υλοποιείται πρόγραμμα για την ασφαλιστική κάλυψη των επαγγελματιών που διακόπτουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και μέχρι δύο χρόνια μετά τη διακοπή.

Ο επερωτών βουλευτής Σπ. Γαληνός αναπτύσσοντας την ερώτησή του καταλόγισε στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ έλλειψη διάθεσης στο να αντιληφθούν το πρόβλημα, πολύ δε περισσότερο ότι αντιμετωπίζουν γραφειοκρατικά το τι βιώνει ο άνεργος.

Διαπίστωσε, ωστόσο, την καλή διάθεση του υπουργού να λυθεί το ζήτημα, όπως είπε όμως, το θέμα αυτό απαιτεί άμεσες λύσεις.

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Μέχρι την 1 Μαΐου προβλέπεται να ολοκληρωθεί η επέκταση του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και στα υπόλοιπα ασφαλιστικά Ταμεία δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός, από τις 18 Οκτωβρίου 2010, οπότε ξεκίνησε η εφαρμογή στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), επιτεύχθηκε εξοικονόμηση της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης του Ταμείου, το τελευταίο τρίμηνο της τάξης του 40% και μεγάλη μείωση του όγκου των συνταγογραφήσεων.

Ο κ. Γ. Κουτρουμάνης πρόσθεσε ότι από την έως τώρα πιλοτική λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έχουν αναδειχθεί σημαντικά συμπεράσματα, τα οποία δεν αφορούν μόνο τεχνικά ζητήματα, αλλά κυρίως δυσλειτουργίες διαδικασιών και δομών του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων καθώς και θέματα των σχετικών δαπανών των ασφαλιστικών Οργανισμών.

Όπως πρόσθεσε ότι η σταδιακή εξέλιξη του συστήματος, με την ενσωμάτωση του συνόλου των ασφαλιστικών Οργανισμών και των συνταγογραφών ιατρών, θα υλοποιηθεί με την υπαγωγή των απαραίτητων δράσεων στα επιχειρησιακά προγράμματα «Ψηφιακή Σύγκλιση» και «Διοικητική Μεταρρύθμιση» του ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ ΑΕ και την «Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ».

Σημείωσε δε ότι από τις 18 Οκτωβρίου 2010 έχουν συνδεθεί όλα σχεδόν τα φαρμακεία της χώρας και όλοι σχεδόν οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΟΑΕΕ, ενώ από τις 24 Ιανουαρίου έχουν ήδη ενταχθεί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση δύο από τα μεγαλύτερα υποκαταστήματα του ΙΚΑ στην Ελλάδα, του Περιστερίου και της Αγίας Παρασκευής. «Η ένταξη και των υπολοίπων υποκαταστημάτων του ΙΚΑ θα ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, ενώ των υπολοίπων Ταμείων (ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΟΠΑΔ κ.λ.π.) προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου διμήνου», διευκρίνισε ο κ. Γ. Κουτρουμάνης.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου