ΕΛΛΑΔΑ

Ένα χρόνο μετά…. η Μάνδρα παραμένει ανοχύρωτη

ένα-χρόνο-μετά-η-μάνδρα-παραμένει-ανο-828651

Προς τα τέλη της Άνοιξης του 2019 αναμένεται πως θα έχουν ολοκληρωθεί τα αντιπλημμυρικά έργα στη περιοχή της Μάνδρας με την προϋπόθεση ότι θα μπορέσουν να συνεργαστούν όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες.

– Σήμερα (Πέμπτη 15 Νοεμβρίου) συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής με τον τραγικό απολογισμό των 24 νεκρών και οι κάτοικοι αγωνιούν διότι και φέτος το χειμώνα δεν θα προστατευτεί η περιοχή τους από δυνατές καταιγίδες.

– Οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων προχωρούν με ρυθμό χελώνας αφού έως σήμερα στην περιοχή έχει κατεδαφιστεί μόνο μια καντίνα.

– Η Αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής μόλις πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε πρόσκληση υποβολής προσφοράς για κατεδάφιση αυθαιρέτων σε ρέματα του δήμου Μάνδρας.

Κατά τις πρωινές ώρες της 15ης Νοεμβρίου του 2017, μετά από έντονη βροχόπτωση, μία «ξαφνική πλημμύρα»[1] έπνιξε τη Δυτική Αττική και περισσότερο της περιοχές Μάνδρα, Νέα Πέραμος, Μαγούλα. Η πλημμύρα ονομάστηκε η τρίτη μεγαλύτερη στην Αττική βάσει νεκρών.

Οι αυτοψίες στην περιοχή της Μάνδρας, έχουν εντοπίσει 1064 καταστροφές κτιρίων, εκ των οποίων τα 794 είναι κατοικίες, τα 126 είναι επαγγελματικοί χώροι, τα 8 είναι δημόσια κτίρια και τα υπόλοιπα 136 αποθήκες και υπόγεια. Στις περιοχή των Μεγάρων και στη Νέα Πέραμος, η αυτοψία έχει δείξει έως τώρα 448 καταστροφές κτιρίων, με τα 228 είναι κατοικίες, τα 38 επαγγελματικοί χώροι, με τα 6 να είναι δημόσια κτίρια και τα εναπομείναντα 123, να είναι αποθήκες και υπόγεια.

Έρευνα του Αστεροσκοπείου

Με αφορμή την τραγική επέτειο η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) αναφέρει ότι ο Νοέμβριος είναι ο μήνας με τα περισσότερα θύματα από πλημμυρικά επεισόδια για την Αττική.
Η Αττική είχε θρηνήσει πολλούς νεκρούς από πλημμύρες τον συγκεκριμένο μήνα, άλλες δύο φορές τα τελευταία 60 χρόνια: τον Νοέμβριο του 1961 και του 1977.

Στις 5 προς 6 Νοεμβρίου του 1961 υπήρξαν περισσότερα από 40 θύματα σε Ταύρο, Περιστέρι, Αιγάλεω, Λιόσια, Μοσχάτο, Κοκκινιά και Αγιο Ιωάννη Ρέντη, ενώ εκατοντάδες ήταν όσοι έμειναν άστεγοι, καθώς τα σπίτια τους καταστράφηκαν.

Στο μετεωρολογικό σταθμό της Νέας Φιλαδέλφειας είχαν καταγραφεί 115 χιλιοστά βροχής και στο σταθμό του Θησείου 80 χιλιοστά, ενώ όλο το χρόνο, κατά μέσο όρο, στην Αττική πέφτουν 400 χιλιοστά βροχής.

Στις 2 προς 3 Νοεμβρίου του 1977 το πλημμυρικό επεισόδιο επηρέασε μεγαλύτερη ένας έκταση της Αττικής, ανάμεσα στις οποίες ήταν και πάλι περιοχές της δυτικής Αττικής (Ίλιον, Περιστέρι, Αιγάλεω), αλλά και περιοχές του Πειραιά (Ρέντη) και του κέντρου της Αθήνας. Τα θύματα από την πλημμύρα ξεπέρασαν τα 30. Τότε, σχεδόν 1.000 υπόγεια πλημμύρισαν και περίπου 100 αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά, ενώ -όπως και φέτος- είχε προηγηθεί ένας σχετικά άνομβρος Οκτώβριος.

Στο μετεωρολογικό σταθμό στην πλατεία Κοτζιά είχαν μετρηθεί περισσότερα από 160 χιλιοστά βροχής και στο σταθμό Θησείου 130 χιλιοστά.

Τα αντιπλημμυρικά έργα

Αρχές φθινοπώρου ξεκίνησαν οι εργασίες του αντιπλημμυρικού έργου της εκτροπής του χειμάρρου Αγ. Αικατερίνης και της διευθέτησης του χειμάρρου Σούρες Θριασίου Πεδίου, μετά το «πράσινο φως», του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Το έργο κρίσιμης σημασίας για την θωράκιση του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας «ωρίμασε», δημοπρατήθηκε και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 10 μήνες.

Το έργο, προϋπολογισμού 11 εκατομμυρίων ευρώ (από ίδιους πόρους της Περιφέρειας), περιλαμβάνει εργασίες διευθέτησης στους χείμαρρους Σούρες σε συνολικό μήκος 1.780 μέτρων και της Αγίας Αικατερίνης, σε συνολικό μήκος 1.400 μέτρων.

Ειδικότερα στον χείμαρρο Σούρες προβλέπεται επένδυση των πρανών με συρματοκιβώτια -υλικών φιλικών προς το περιβάλλον, φύτευση της περιοχής πλησίον του ρέματος και κατασκευή τεχνικών έργων όπου το ρέμα διασταυρώνεται με οδούς.

Στον χείμαρρο Αγίας Αικατερίνης θα γίνει μερική εκτροπή της πλημμυρικής παροχής του με αγωγό ορθογωνικό, δια μέσου της οδού Κάλβου, ο οποίος θα εκβάλει στον χείμαρρο Σούρες και η υπόλοιπη πλημμυρική παροχή θα διοχετεύεται προς τον υφιστάμενο αγωγό Κοροπούλη.

Ο διαχωρισμός αυτός των παροχών, θα επιτευχθεί με τεχνικό έργο μερισμού που θα κατασκευασθεί εντός της κοίτης του ρέματος Αγίας Αικατερίνης και εκτός του Σχεδίου Πόλης Μάνδρας.
Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων….

Η πρώτη κατεδάφιση αυθαιρέτου σε ρέμα στη Μάνδρα ξεκίνησε χθες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Αφορά μια παράνομη καντίνα στο ρέμα Σούρες, ενώ θα ακολουθήσει δεύτερη την επόμενη εβδομάδα. Συνολικά θα κατεδαφιστούν 27 κατασκευές, οι οποίες όλες καταγράφηκαν μετά την περυσινή τραγωδία.

Η πρώτη κατεδάφιση αυθαιρέτου σε ρέμα στη Μάνδρα ξεκίνησε χθες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Αφορά μια παράνομη καντίνα στο ρέμα Σούρες, ενώ θα ακολουθήσει δεύτερη την επόμενη εβδομάδα. Συνολικά θα κατεδαφιστούν 27 κατασκευές, οι οποίες όλες καταγράφηκαν μετά την περυσινή τραγωδία.

Η «μαύρη λίστα» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης περιλαμβάνει 27 αυθαίρετα στα ρέματα Σούρες, Αγία Αικατερίνη και Σκυλόρεμα, από μάντρες και επιχωματώσεις μέχρι κανονικά σπίτια. Ολα καταγράφηκαν μετά την καταστροφή από την πολεοδομία Ελευσίνας και κατόπιν οι υποθέσεις εστάλησαν στο ΣΥΠΟΘΑ (Συμβούλιο Πολεοδομικών Αμφισβητήσεων) όπου οριστικοποιήθηκαν. Όμως πριν από λίγες ημέρες η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αποφάσισε με «απευθείας ανάθεση» να κάνει τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην περιοχή της Μάνδρας…. Ακριβώς ένα χρόνο μετά.

Πηγή: skai.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου