ΕΛΛΑΔΑ

Κλιμακώνονται οι «ιερές» αντιδράσεις για τη Συμφωνία Εκκλησίας –Κράτους

κλιμακώνονται-οι-ιερές-αντιδράσει-830265

Τριγμούς στο εσωτερικό της ελλαδικής Εκκλησίας συνεχίζει να προκαλεί το προσύμφωνο Εκκλησίας – Κράτους, λίγες ημέρες μάλιστα πριν την έκταση συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου η οποία έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου.

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος τοποθετήθηκε σήμερα σε πολύ υψηλούς τόνους και σχολιάζοντας τη συμφωνία έκανε λόγο για «διχαστική και εθνική αυτοκτονία» εκτιμώντας μάλιστα ότι δεν θα εγκριθεί στην Ιερά Σύνοδο. Σύμφωνα με τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, «ο μακαριότατος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του πρωθυπουργού, αλλά αυτό την επομένη δημιούργησε εντύπωση, ανησυχία… Δεν μπορεί να περάσει αυτή η συμφωνία, τέτοια ενέργεια είναι εθνική αυτοκτονία» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Πρόσθεσε ότι «την προσεχή Παρασκευή στην έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας θα δούμε τις απόψεις της Ιεραρχίας, είμαι βέβαιος ότι στη μεγάλη της η πλειοψηφία είναι υπέρ της ενότητας του κράτους και της εκκλησίας μας για να σταθούμε σε αυτόν τον τόπο που επιβουλεύονται πάρα πολλοί» σημείωσε ο κ. Άνθιμος».

Την ίδια στιγμή, το Οικουμενικό Πατριαρχείο παραμένει ενοχλημένο παρά τις «εξηγήσεις» που έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Η ενόχλησή του έγκειται στο ότι έγιναν οι ανακοινώσεις για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, χωρίς να έχει ενημερωθεί το Φανάρι. Έντονη είναι η αντίδραση και από την πλευρά της Εκκλησίας της Κρήτης η οποία δηλώνει αντίθετη με την προτεινόμενη αλλαγή για το καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών.

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Όταν πειράξεις του κληρικούς γίνονται άγρια θηρία

Σκληρή κριτική στο προσύμφωνο Εκκλησίας – Κράτους άσκησε και ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «όταν πειράξεις τους κληρικούς γίνονται άγρια θηρία».

«Οι ιθύνοντες πρέπει να γνωρίζουν ότι οι πιέσεις των μητροπολιτών και των δεσποτάδων θα είναι αφόρητες και ότι οι λαϊκοί κληρικοί θα κοινοποιήσουν τα προβλήματά τους στους θεοσεβούμενους όλων των εκκλησιών. Αλλωστε, ό,τι ενδιαφέρει, ενοχλεί και δημιουργεί συνθήκες ανασφάλειας στους κληρικούς επηρεάζει και τους χριστιανούς πολίτες. Η σχέση είναι αρχέγονη, πανίσχυρη και ιστορικά κατοχυρωμένη. Το ποίμνιο και οι κληρικοί λειτουργούν όπως τα συγκοινωνούντα δοχεία» σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Πρώτο Θέμα.

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας υποστηρίζει ότι αν ήταν στη θέση του αρχιεπισκόπου θα έθετε «κόκκινες γραμμές» τις οποίες μάλιστα προσδιόρισε: «Μα φυσικά η πλήρης και ολόπλευρη εξασφάλιση της απρόσκοπτης μισθοδοσίας των δέκα χιλιάδων κληρικών. Πρώτο αυτό. Υστερα η εξασφάλιση της ιατροφαρμακευτικής και νοσηλευτικής τους περίθαλψης. Και τρίτον, αλλά ισοδύναμο με όλα τα προηγούμενα, η απρόσκοπτη μισθοδοσία των συνταξιούχων. Ολων. Και των υποψήφιων προς συνταξιοδότηση, αλλά και των ήδη συνταξιούχων. Δηλαδή τι θα γίνει, θα τους πετάξουμε στα σκουπίδια;».

[in.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου