Στο Φανάρι ο Γαβρόγλου για συνάντηση… εξηγήσεων με τον Βαρθολομαίο για τη συμφωνία

Τελευταία ενημέρωση: 2018-11-10, 11:54:20
Στο Φανάρι ο Γαβρόγλου για συνάντηση… εξηγήσεων με τον Βαρθολομαίο για τη συμφωνία

«Η συνάντηση θα γίνει αύριο (σ.σ. σήμερα) το πρωί στην αίθουσα του Οικουμενικού Θρόνου στο Φανάρι». Αυτό ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής, 09.11.2018, το υπουργείο Παιδείας, για την συνάντηση του Κώστα Γαβρόγλου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, λίγες μέρες μετά την συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου.

Από το υπουργείο ανέφεραν πως η συνάντηση αυτή είχε προγραμματιστεί καιρό. Εύκολα, πάντως, συμπεραίνει κανείς πως ακόμη κι αν ισχύει αυτό, τότε μάλλον… επισπεύθηκε μετά τις ραγδαίες εξελίξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφορικά με τις εξελίξεις στις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας στην Ελλάδα σημείωσαν ότι όταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενημερωθεί επισήμως για τις προθέσεις της κυβέρνησης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα τις θέσει υπ όψιν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου που συνεδριάζει στις 27 Νοεμβρίου προκειμένου να τις αξιολογήσει και να τοποθετηθεί επ’ αυτών. 

Το Φανάρι… διαφωνεί με την συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου

Η μεγάλη δυσαρέσκεια που υπέβοσκε τις τελευταίες ημέρες στο Φανάρι εκδηλώθηκε χθες, Παρασκευή 09.11.2018, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να καλεί την γενική πρόξενο της Ελλάδας Γεωργία Σουλτανοπούλου για να ζητήσει από την Αθήνα ενημέρωση για τις εξελίξεις στις σχέσεις της ελληνικής Πολιτείας με την ελλαδική Εκκλησία.

Υπενθυμίζεται ότι την επομένη της συνάντησης Τσίπρα – Ιερώνυμου, πηγές από το Φανάρι σημείωναν πως το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρξε καμία ενημέρωση ούτε από την Εκκλησία της Ελλάδας, ούτε από την ελληνική κυβέρνηση για επικείμενη συμφωνία.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα περιμένει να δει τι περιλαμβάνει η κατ’ αρχήν συμφωνία, προκειμένου να αποφασίσει τα επόμενα βήματά του.

Έτσι, λοιπόν, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνάντηση Βαρθολομαίου – Γαβρόγλου ώστε να καταστεί σαφές το πού… βρίσκονται οι σχέσεις της Πολιτείας με το Φανάρι, μετά την συμφωνία.

Από το Φανάρι διαρρέεται, πάντως, ότι: “Η Πράξη του 1928”, σύμφωνα με την οποία οι μητροπόλεις στις περιοχές που προσαρτήθηκαν στο ελληνικό κράτος μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους (Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα) εξακολουθούν να υπάγονται εκκλησιαστικώς στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Δηλαδή, ότι οι συγκεκριμένες μητροπόλεις παραχωρήθηκαν από το Πατριαρχείο στην Εκκλησία της Ελλάδας για να διοικούνται, σύμφωνα με τη Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του 1928.

Ιερά Σύνοδος για Ιερώνυμο – Τσίπρα μετά τον Γαβρόγλου

Την ερχόμενη Παρασκευή (16.11.2018) θα συνέλθει η Ιερά Σύνοδος για να εξετάσει την κατ’ αρχήν συμφωνία, που αφορά τη μισθοδοσία των κληρικών και τη δημιουργία αξιοποίησης εκκλησιαστικής περιουσίας.

Σπεύδοντας να καθησυχάσει τον κλήρο που προανήγγειλε κινητοποιήσεις, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε:

“Είμαστε στην Ελλάδα ή είμαστε σε ζούγκλα; Υπάρχει διαφορά: άλλο συμφωνία και άλλο πρόθεση να συμφωνήσουμε”, επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοκος, συμπληρώνοντας “τι έγινε χθες; Η Πολιτεία και η Εκκλησία δείξαμε διάθεση να λύσουμε προβλήματα που υπάρχουν εδώ και έναν αιώνα. Αυτό θέλουμε να κάνουμε, να υπάρξει μια συμφωνία”. Όπως είπε πολλάκις, “πρέπει να πούμε στους ιερείς μας, διότι αυτοί ανησυχούν, πως ότι είναι να γίνει, θα το κάνουμε μαζί. Δεν θα καταλήξουμε σε ένα σημείο το οποίο δεν θα θέλουν οι ιερείς”.

 

ΠΗΓΗ: newsit.gr

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
8
=