ΕΛΛΑΔΑ

Με νόμο η απαγόρευση πώλησης δημόσιας γης

με-νόμο-η-απαγόρευση-πώλησης-δημόσιας-456032

Νόμο για να μην μεταβιβάζεται ή πωλείται ελληνική γη θα προτείνει ο πρωθυπουργός, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, προσερχόμενος στο συνέδριο για τη σύνδεση της διά βίου μάθηση με την απασχόληση.

Ο Γιώργος Παπανδρέου πρόσθεσε ότι θα ζητήσει από όλα τα κόμματα, μέσα από διάλογο, να συμφωνήσουν σε αυτή τη νομοθετική ρύθμιση και αργότερα με την Αναθεώρηση να συμπεριληφθεί και στο Σύνταγμα.

Συμπλήρωσε δε, ότι θα δίνεται το δικαίωμα μόνο στη Βουλή να αποφασίζει τη μεταβίβαση μικρής έκτασης γης.

Ο πρωθυπουργός, εξήγησε ότι με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση απαντά τόσο στη σημερινή συγκυρία όσο και μακροπρόθεσμα και επανέλαβε:

«Πάγια θέση μας είναι -και το λέω για όσους εντός και εκτός της χώρας δεν το έχουν εκτιμήσει- ότι μιλάμε για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, για ανάπτυξη και αποπληρωμή χρεών. Να μη συγχέεται ο όρος αξιοποίηση με τον όρο πώληση. Η Ελλάδα δεν πουλάει τη γη της».

 
Σταθερός στόχος  η αξιοποίηση

Στο θέμα της αξιοποίησης δημόσιας γης αναφέρθηκε αργότερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας ότι η αξιοποίηση ήταν και είναι «άκρως επιβεβλημένη, ακόμα κι αν δεν βρισκόμασταν σε κρίση».

Άσκησε κριτική στην Αντιπολίτευση, ιδιαίτερα στη ΝΔ, λέγοντας ότι «κακόπιστοι είναι εκείνοι που διακινούν ότι αξιοποίηση σημαίνει πώληση και που ακόμα και σήμερα προσπαθούν ψευδεπίγραφα να ταυτίσουν την αξιοποίηση με εκποίηση και χαριστικές εκποιήσεις της δημόσιας γης, κάτι που σαφώς δεν συμβαίνει».

Σχετικά με το αν το ποσό των 50 δισ., ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι «με αυτά που γνωρίζουμε σήμερα, ο στόχος των 50 δισ. ευρώ είναι ένας σχετικά ρεαλιστικός στόχος».

Για το εάν θα αναζητηθούν νέοι τρόποι κάλυψης των στόχων, αν δεν επιτευχθεί ο στόχος των 50 δισ. ευρώ, ο κ. Πεταλωτής είπε:

«Μακάρι να είμαστε σε θέση και να δεσμευτούμε ότι αυτά τα 50 δισ. θα τα βρούμε. Αυτό θα έδειχνε και θα δείξει την αποφασιστικότητά μας, αλλά η δέσμευση είναι δέσμευση απέναντι στον ελληνικό λαό να κάνουμε τα πάντα, ώστε στο, μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό, να εξοικονομήσουμε αυτά τα 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας.»

Για τα περί πωλητηρίου στα νησιά, ξεκαθάρισε ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

«Πρόκειται για κάτι που κυκλοφορεί η ΝΔ, η οποία θα έπρεπε να απολογείται όχι γιατί απλώς δεν αξιοποιήθηκε η περιουσία, αλλά γιατί έχει αποδείξει πώς εννοεί την αξιοποίηση και είναι γνωστό ότι πολλές εκτάσεις- φιλέτα του δημοσίου δόθηκαν σε Βατοπεδινούς και εργολάβους.»

 
Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Από την πλευρά της, η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση για συμφωνία με την τρόικα στα κρυφά. "Η κυβέρνηση βρίσκεται σε βέρτιγκο, πρέπει να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της για την οικονομία", προσθέτει. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης, επανέλαβε πως το μόνο κοινό σημείο που έχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τα όσα έχει πει η τρόικα για το θέμα, είναι τα 50 δισ. ευρώ. "Από εκεί και πέρα είναι η μέρα με τη νύχτα. Αντιμετωπίζουν τη χώρα ως εταιρεία υπό εκκαθάριση", είπε.

Πυρά κατά της κυβέρνησης, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ εξαπέλυσε το ΚΚΕ, καλώντας σε λαϊκή ανυπακοή και αντεπίθεση.

"Ο κ. πρωθυπουργός προσπαθεί να ωραιοποιήσει την αμείλικτη αλήθεια: Είμαστε υπό κακοκηδεμονία", τόνισε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης.

"Ο πρωθυπουργός ματαιοπονεί θεωρώντας ότι με τις κορώνες περί μη πώλησης της ελληνικής γης μπορεί να πείσει τον οποιοδήποτε", σημείωσε το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού.

"Η αναγκαία αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας πρέπει να γίνει με βασικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και όχι με όρους ξεπουλήματος", σχολιάζει η Δημοκρατική Αριστερά.

"Θα έχει όντως ενδιαφέρον να δούμε τον πρωθυπουργό να φυλάει Θερμοπύλες. Ας  εξηγήσει όμως στους πολίτες τι διαφέρει μια πώληση από μια μακροχρόνια μίσθωση 60-99 ετών, και αν, όσα δε θα μπορούν να πουληθούν, θα προστατεύονται και από την τσιμεντοποίηση", σημειώνουν οι Οικολόγοι- Πράσινοι.

"Ναι στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, όχι στο ξεπούλημα", σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Σωκράτης Ξυνίδης.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου