ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδράσεις από τους Μητροπολίτες – Δυσφορία από το Φανάρι

αντιδράσεις-από-τους-μητροπολίτες-δ-833668

«Πύρινες» επιστολές εναντίον του κοινού ανακοινωθέντος και προσωπικά του Αρχιεπισκόπου ετοιμάζουν Μητροπολίτες από όλη την χώρα, ζητώντας την άμεση σύγκληση της Ιεραρχίας. Ο κ. Ιερώνυμος βλέποντας το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της εκκλησίας, χαμήλωσε τους τόνους και μετά το τέλος της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου έκανε λόγο για «πρόταση συμφωνίας», ενώ τόνισε πως όλα θα αποφασιστούν από κοινού με τους κληρικούς.

Δυσφορία στο Φανάρι

Την ίδια στιγμή, στο Φανάρι επικρατεί δυσφορία καθώς ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν είχε ενημερωθεί για τις κινήσεις του Αρχιεπισκόπου αλλά και της κυβέρνησης καθώς όπως έγραψε το «TheTOC» οι κληρικοί της Κρήτης και των Δωδεκανήσων μπορεί να πληρώνονται από το ελληνικό δημόσιο αλλά ανήκουν διοικητικά στο Φανάρι. Αυτή την ώρα συνεδριάζει εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης για να αποφασίσει την περαιτέρω στάση της.

Πυρ ομαδόν από Μητροπολίτες

Έντονες αντιδράσεις για την στάση του Αρχιεπισκόπου εκφράζουν οι Μητροπολίτες Δημητριάδος, Μεσσηνίας και Σπάρτης. Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων κατηγορεί τον κ. Ιερώνυμο για προδοσία, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος υποστηρίζει πως δεν «συμφώνησε η εκκλησία αλλά ο Αρχιεπίσκοπος με τον πρωθυπουργό. Ο Μητροπολίτης Πειραιώς ζητά την άμεση σύγκληση της Ιεραρχίας. Έντονες ενστάσεις εκφράζουν οι Μητροπολίτες Μεσογαίας και Εδέσσης ενώ στην γραμμή του κ. Ιερώνυμο συντάχθηκε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας «καθένας έχει κάθε δίκιο να αντιδράσει όμως πρέπει να περιμένει διότι είναι κάτι σε πρώιμη, νηπιακή φάση και πρέπει να δούμε πως θα περπατήσει».

Μητροπολίτης Δημητριάδος: «Το κοινό ανακοινωθέν συνιστά την βιαιότερη αλλαγή εργασιακών σχέσεων»

Με μια σκληρή ανακοίνωση ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος τάσσεται ανοικτά της συμφωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου χαρακτηρίζοντας την έξοδο των κληρικών από το δημόσιο ως «τη μεγαλύτερη και βιαιότερη αλλαγή εργασιακών σχέσεων στην ιστορία του Ελληνικού κράτους. Δεν είναι δυνατόν να τους αφαιρείται κάθε δικαίωμα, ακόμα και αυτό της απλής ενημέρωσης, μόνο και μόνο γιατί είναι Ιερείς».

Παράλληλα καλεί όσους εκτός εκκλησίας επιχαίρουν για την απόφαση της κυβέρνησης να είναι προσεκτικοί γιατί μπορεί να συμβεί και σε άλλους κλάδους «Όσοι χαίρονται για το γεγονός αυτό ή όσοι σκέφτονται ότι άδειασαν 10.000 του Δημοσίου, ας σκεφτούν πως ό,τι έγινε μια φορά, μπορεί να γίνει και δεύτερη. Παραδείγματος χάριν, ΝΠΔΔ είναι και οι Δήμοι, είναι και τα Πανεπιστήμια. Τώρα που βρέθηκε η διαδικασία και ο τρόπος, τι θα σταματήσει αύριο μια κυβέρνηση να επαναλάβει το ίδιο μοτίβο απομονώνοντας μια κατηγορία εργαζομένων του Δημοσίου και οδηγώντας την μαζικά σε ένα νέο εργασιακό καθεστώς».

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος ζητά την έκτακτη σύγκλιση της Ιεραρχίας και καλεί σε έκτακτη Σύναξη τους κληρικούς της Μητρόπολης προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και λήψη αποφάσεων, οι οποίες και θα κατατεθούν στο Ανώτατο διοικητικό όργανο της Εκκλησίας της Ελλάδος και την Ιεραρχία.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου