ΕΛΛΑΔΑ

Π. Σκουρλέτης: «Όχι» σε χρίσματα –«Ναι» σε στηρίξεις

π-σκουρλέτης-όχι-σε-χρίσματα-ναι-836605

Ο Πάνος Σκουρλέτης – γραμματέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – σε δήλωση – παρέμβαση μέσω της larissanet, ενόψει της αυριανής παρουσίας του στη Λάρισα, σκιαγραφεί τη στρατηγική του κυβερνώντος κόμματος στο δρόμο προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2019.

Ο κ. Σκουρλέτης ξεκαθαρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να δώσει χρίσματα, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «παρωχημένη λογική». Παράλληλα, όμως, επισημαίνει ότι θα εκφραστούν στηρίξεις σε «αυτοδιοικητικές προτάσεις οι οποίες βρίσκονται πολύ κοντά στις δικές μας και πρόσωπα που αποτιμώνται θετικά από τις τοπικές κοινωνίες».

Ενδιαφέρον, για το πλαίσιο που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει η αναφορά του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής ότι «δεν επικροτούμε δήμους και περιφέρειες – “παραρτήματα” οικονομικών κέντρων».

Στη δήλωσή του ο κ. Σκουρλέτης θέτει το θεσμικό έργο που έχει παραχθεί για τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάνοντας ειδική μνεία στην Απλή Αναλογική – εκλογικό σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν οι προσεχείς εκλογές – όπως και στα μέτρα ενδυνάμωσης Δήμων και Περιφερειών που ελήφθησαν μέσω του «Κλεισθένη 1».

Στη συνέχεια, υπογραμμίζει την οικονομική ενίσχυση που έλαβαν οι ΟΤΑ, ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης και των μνημονίων, δηλώνοντας πως «μόνο από το ΥΠΕΣ διαθέσαμε πάνω από ένα δισ. ευρώ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο σε ποικιλόμορφες χρηματοδοτήσεις προς τους δήμους, πέρα από την τακτική τους ενίσχυση».

Αναλυτικά, όλη η δήλωση του γραμματέα Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη στη larissanet:

«Προσεγγίζουμε τις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές με βάση τις πάγιες θέσεις μας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εστιάζοντας στις προτάσεις και τις αντιλήψεις για τον ρόλο και την λειτουργία της. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η σχέση του πολίτη με τον δήμο, η επιδίωξη μιας ουσιαστικής, αμφίδρομης σχέσης, η οποία θα διατηρείται σε όλη τη θητεία της δημοτικής Αρχής. Με λίγα λόγια μας ενδιαφέρει να ακούγεται και να λαμβάνεται υπόψη η φωνή του πολίτη.

Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε παράξει μεγάλο θεσμικό έργο. Πρώτα απ’ όλα με τη μεγάλη δημοκρατική τομή της απλής αναλογικής, με την οποία θα διεξαχθούν αυτές οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Αυτή η μεταρρύθμιση συνδυάστηκε με επιπρόσθετα μέτρα στον «Κλεισθένη 1» για την καλύτερη λειτουργία των δήμων και των περιφερειών, για να ξεπεραστούν δυσκολίες που σχετίζονται με την κρίση των τελευταίων ετών και με την έλλειψη προσωπικού.

Μα και στο οικονομικό πεδίο δεν μείναμε απαθείς θεατές των συνεπειών της κρίσης και των μνημονίων σε βάρος των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μόνο από το ΥΠΕΣ διαθέσαμε πάνω από ένα δισ. ευρώ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο σε ποικιλόμορφες χρηματοδοτήσεις προς τους δήμους, πέρα από την τακτική τους ενίσχυση. Σκύψαμε με προσοχή σε προβλήματα της καθημερινότητας και σε υποδομές που την βελτιώνουν, με εργαλεία όπως το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος», το οποίο απλώθηκε σε όλη τη χώρα.

Οι εκλογές αυτές σηματοδοτούν μια νέα αρχή για τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Γι’ αυτό και έχουν σημασία οι συνεργασίες, οι συνθέσεις και οι συμπτώσεις που θα οδηγήσουν σε σχήματα τα οποία μπορούν να εναρμονιστούν με τη δυναμική των οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων. Βιώνουμε την μετάβαση σε μια νέα εποχή, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Θα έλεγα εξαιτίας τους. Ο ρόλος των ΟΤΑ είναι πολύ σημαντικός τα επόμενα χρόνια και για τη δημοκρατία και για την οικονομία.

Χρίσματα δεν θα δώσουμε, είναι μια παρωχημένη λογική. Θα στηρίξουμε όμως, αυτοδιοικητικές προτάσεις οι οποίες βρίσκονται πολύ κοντά στις δικές μας και πρόσωπα που αποτιμώνται θετικά από τις τοπικές κοινωνίες. Με σεβασμό στην αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε προγραμματική βάση. Οι αντιλήψεις μας είναι γνωστές. Δεν επικροτούμε δήμους και περιφέρειες – «παραρτήματα» οικονομικών κέντρων. Επιδιώκουμε την ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την ενίσχυση της αυτονομίας των ΟΤΑ, στην υπηρεσία των πολιτών».

Αύριο στη Λάρισα

Ο Πάνος Σκουρλέτης θα επισκεφθεί τη Λάρισα, ώστε να συμμετάσχει – το πρωί του Σαββάτου 3 Νοεμβρίου στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής – στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Συντονιστικής Επιτροπής Θεσσαλίας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα αναλυθεί και θα εξειδικευτεί η θέση του κόμματος σε ότι αφορά την πορεία που θα έχει κατάληξη στις Περιφερειακές – Δημοτικές Εκλογές.

Στη σύσκεψη αναμένεται να λάβουν μέρος οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και από τους τέσσερις νομούς, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Σταμπουλής, οι γραμματείς Νομαρχιακών Επιτροπών της Θεσσαλίας και δύο μέλη που έχουν οριστεί από κάθε Ν.Ε., ώστε να συμμετέχουν στο συγκεκριμένο όργανο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου