ΕΛΛΑΔΑ

Θα «φακελώνεται» η χαμηλή αποδοτικότητα

θα-φακελώνεται-η-χαμηλή-αποδοτικότ-456766

Η κυβέρνηση προχωρεί σε πλήρες «φακέλωμα» -με τη δημιουργία ειδικής ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων-, των υπηρεσιών του Δημοσίου οι οποίες εμφανίζουν προβλήματα και αποδεδειγμένα είναι χαμηλής αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας. Η καταγραφή αυτή, που έχει το χαρακτήρα του κατεπείγοντος και θα πραγματοποιηθεί από ειδικές ομάδες εμπειρογνωμόνων που τοποθετούνται γι΄ αυτό το σκοπό σε όλα τα υπουργεία, διενεργείται στο πλαίσιο του «Καλλικράτη» στο κράτος, ο οποίος θα οδηγήσει σε συγχωνεύσεις ή και καταργήσεις υπηρεσιών και σε μαζικές υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού.

Παράλληλα, διευκολύνει την υλοποίηση του νέου μισθολογίου σύμφωνα με το οποίο, όπως αναφέρουν πληροφορίες, το ύψος των αποδοχών των υπαλλήλων θα εξαρτάται, μεταξύ των άλλων, και από την αποδοτικότητά τους κυρίως όσον αφορά την εξυπηρέτηση των πολιτών. Γι΄ αυτό το λόγο μάλιστα το κίνητρο απόδοσης που χορηγείται σήμερα σ΄ όλους ανεξαρτήτως τους υπαλλήλους θα μετατραπεί σε πριμ παραγωγικότητας το οποίο θα λαμβάνουν οι υπάλληλοι οι οποίοι πετυχαίνουν τους στόχους που θα καθορίζονται εκ των προτέρων, με βάση ειδικά σχέδια δράσης, σε κάθε υπουργείο ή υπηρεσία.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει η καταγραφή των υπηρεσιών που εμφανίζουν προβλήματα αποτελεσματικότητας να πραγματοποιηθεί με ίδια μέσα, καθώς θέλει να αξιοποιήσει την εμπειρία των στελεχών του Δημοσίου. Έχουν συγκροτηθεί, ως εκ τούτου, μία Ομάδα Συντονισμού (ΟΣ) που αποτελείται από εννέα μέλη, την οποία θα υποστηρίξουν επιστημονικά δύο εξωτερικοί εμπειρογνώμονες και δεκαέξι Ομάδες Καταγραφής (ΟΚ), μία για κάθε υπουργείο, συνολικού αριθμού 189 υπαλλήλων. Η καταγραφή θα συνοδευτεί και με ψηφιακή αποτύπωση της κατάστασης σε ειδική βάση δεδομένων στην οποία θα καταχωρούνται και οργανώνονται τα συλλεχθέντα στοιχεία. Παράλληλα, θα υπάρξει μέριμνα για τη λήψη αντιγράφων ασφαλείας (backups) των στοιχείων που καταχωρούνται στη βάση δεδομένων, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα απώλειας των δεδομένων.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου