ΕΛΛΑΔΑ

Επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ σε υψηλούς τόνους

επίθεση-στο-συριζα-σε-υψηλούς-τόνους-456899

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις αδικίες στις συμβάσεις κατασκευής εθνικών οδών, και εξετάζει τα περιθώρια άρσης τους μέσω επαναδιαπραγματεύσεων των συμβάσεων. Η ανομία ωστόσο δεν αποτελεί λύση, ανέφερε στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για την "ποινικοποίηση του κινήματος ανυπακοής στα διόδια".

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου, πως, ενώ χτυπήθηκε από τα διαπλεκόμενα συμφέροντα των εργολάβων και των ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης, σήμερα τα εξυπηρετεί, από τον φόβο μήπως στραφούν εναντίον της κυβέρνησης. «Περιμέναμε έναν χρόνο τη δανειακή σύμβαση της χώρας με το ΔΝΤ, αλλά δεν πέρασαν ορισμένα 24ωρα από τότε που συνεδρίασαν οι εργολάβοι, κι εσείς σπεύσατε να κάνετε πράξη την επιθυμία τους και να ποινικοποιήσετε το κίνημα ανυπακοής», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνασπισμού.

Οι διαπλοκές και τα συμφέροντα ζουν πράγματι με τις συμβάσεις της προηγούμενης εποχής, αλλά είναι οι τελευταίες, γιατί η κυβέρνηση έχει φέρει Αρχή για τη διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις και αλλάζει τις διαδικασίες, απάντησε ο πρωθυπουργός.

«Διαχειριζόμαστε τις κακές συμβάσεις της ΝΔ για να διασώσουμε τα έργα. Εκτός αν δεν θέλετε να γίνουν τα έργα. Θλίβομαι ειλικρινά βλέποντας ένα κοινοβουλευτικό κόμμα να παροτρύνει τους πολίτες σε ανομίες, γιατί με το να αρνούμαστε την τήρηση των καθηκόντων μας, τραυματίζουμε την πατρίδα, τη δημοκρατία και τα συμφέροντα των πολιτών», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

«Υπάρχουν συμβάσεις που δεν είναι της αρεσκείας μας. Όμως, υπογράφτηκαν από μία ελληνική κυβέρνηση κι έβαλε την υπογραφή του το ελληνικό Δημόσιο απέναντι και σε διεθνείς εταιρείες. Αν καταπέσουν οι συμβάσεις, θα πληρώσει ρήτρες και θα χτυπηθεί η αξιοπιστία της χώρας μας», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα πως ο πολίτης πληρώνει διόδια για δρόμους που δεν κατασκευάστηκαν και πως ιδιαίτερα ο τοπικός πληθυσμός πληρώνει «με τρόπο μη αναλογικό τις μετακινήσεις του»: «Αναγνωρίζουμε και αναζητούμε λύσεις μέσα στα πλαίσια των νομικών και οικονομικών μας δυνατοτήτων, για να βρούμε τις καλύτερες λύσεις μέσα στα πλαίσια των επαναδιαπραγματεύσεων. Δεν θα δεχθούμε όμως ότι η λύση είναι η ανομία», υπογράμμισε.

«Κοινωνικό δικαίωμα»

«Η κοινωνική ανυπακοή απέναντι στην αυθαιρεσία είναι κοινωνικό δικαίωμα», αντέταξε ο Αλέξης Τσίπρας, υπενθυμίζοντας πως τις επίμαχες συμβάσεις είχε υπερψηφίσει και το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση. «Τζαμπατζήδες είναι αυτοί που τα χρόνια της ανάπτυξης έφαγαν το καταπέτασμα και θέλουν τώρα να κερδοσκοπήσουν την εποχή της κρίσης, επεκτεινόμενοι στον τζόγο και στα σκουπίδια στην Κερατέα, και απαιτούν διόδια για έργα με ελάχιστη δική τους συμμετοχή».

«Πριν λίγες μέρες αθωώσατε τα κόμματά σας στη Siemens, ακόμα και γι’ αυτά που είπε ο κ. Τσουκάτος και ο κ. Μαντέλης. Είναι οριακή η κατάσταση της κοινωνίας. Θα στέλνετε στη φυλακή πολίτες για 2,5 ευρώ στα διόδια και για 1,4 ευρώ στις δημόσιες συγκοινωνίες, όπου το κόστος των εισιτηρίων για έναν εργαζόμενο, ισούται με ένα μηνιάτικο το χρόνο. Είναι αθλιότητα και να την πάρετε πίσω αμέσως», αξίωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι συμβάσεις ήταν ένα άρθρο το οποίο ψηφίσαμε για να γίνουν τα έργα. Την κριτική μας ωστόσο, την είχαμε εκθέσει», απάντησε ο πρωθυπουργός. Όσο για τις δημόσιες συγκοινωνίες, «αναζητούμε λύσεις για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού στο πλαίσιο των οικονομικών μας δυνατοτήτων. Το ζήτημα ωστόσο είναι να παραμείνουν δημόσιες».

«Εγώ δεν κατηγόρησα τους πολίτες. Εσάς τον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώ. Γιατί είστε κοινοβουλευτικό κόμμα και θέλετε να παροτρύνετε την ανομία. Εσείς πρέπει να είστε οι πρώτοι που να θέλετε μια ευνομούμενη πολιτεία. Εμείς αλλάζουμε τις νομοθεσίες που βοηθούσαν να πιάνουμε το μικρό και να ξεφεύγει ο μεγάλος – αλλά εσείς ισοπεδώνετε τα πάντα», εγκάλεσε μεταξύ άλλων τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός.

Αντιπαράθεση με Καρατζαφέρη

«Δεν υπάρχει θέμα να απολέσουμε βασικά στοιχεία της εθνικής μας κυριαρχίας. Γι΄ αυτά έδωσα τη μάχη και θα την ξαναδώσω όποτε χρειαστεί. Αλλάζουμε τα πράγματα όχι για να ικανοποιήσουμε τις Βρυξέλλες αλλά για να απελευθερωθεί η Ελλάδα να τελειώνουμε». Την κατηγορηματική αυτή διαβεβαίωση έδωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας στην πρόκληση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη ότι στις 25 Μαρτίου θα κληθεί να πει το μεγάλο "όχι" ή το μεγάλο "ναι" στην εκχώρηση των εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας, όπως ζητά η κυρία Μέρκελ.

«Παράνομα η Γερμανία έρχεται και μας επιβάλει τους όρους της για να πάρει την εθνική κυριαρχία. Αυτό που συμβαίνει είναι εξωπραγματικό», υποστήριξε ο κ. Καρατζαφέρης αναπτύσσοντας στο πλαίσιο της "Ώρας του Πρωθυπουργού" επίκαιρη ερώτηση σχετικά με το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.

Σχολιάζοντας ο πρωθυπουργός τις επικρίσεις για τις συχνές επισκέψεις των εκπροσώπων της τρόικα, τους ελέγχους και την επιβολή σκληρών μέτρων που απαιτούν για τη χώρα μας, επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Καμία τρόικα δεν φταίει για την εξάρτηση της χώρας μας από κάθε δόση του δανείου, αλλά φταίει η ανομία, η σπατάλη, η κακοδιαχείριση πολλών ετών. Εμείς κάνουμε προσπάθειες ώστε ποτέ πια να μην χρειάζεται η χώρα "τρόικες". Ποτέ πια να μην χρειαστεί "δάνειες" δυνάμεις η Ελλάδα. Αυτή την επιλογή δεν μας την επιβάλλει κανείς. Κάνουμε βαθιές αλλαγές για μια ισχυρή Ελλάδα. Και αυτό δεν είναι εύκολο».

Και ο Γιώργος Παπανδρέου συνέχισε: «Κανένας Έλληνας και κανένας βουλευτής από τους 300 δεν αισθάνεται υπερήφανος και δεν μπορεί να βλέπει να έρχονται κάθε τρεις μήνες οι υπεύθυνοι της τρόικα για να ελέγχουν τη χώρα για να δώσουν το δάνειο».

«Πατριωτικό δεν είναι να ρίξουμε τις ευθύνες αλλού, αλλά να τις αναλάβουμε. Και αυτό κάνουμε. Δεν λαϊκίσαμε, δεν δραπετεύσαμε, δεν φοβηθήκαμε. Αυτό που έκανε η κυβέρνηση Καραμανλή», κατέληξε ο πρωθυπουργός. «Αυτό που κάνουμε για τη χώρα δεν μας το επιβάλλει κανείς εκτός από την πολιτική μας συνείδηση και το συμφέρον του ελληνικού λαού».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ άσκησε οξεία κριτική τόσο στην πολιτική της Γερμανίδας καγκελάριου κ. Μέρκελ όσο και του Γάλλου προέδρου κ. Σαρκοζί, ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να ζητήσει την εξασφάλιση της Ευρώπης για μείωση εξοπλιστικών προγραμμάτων της Ελλάδας.

«Η Ευρώπη στάθηκε στο πλευρό μας για να μην χρεοκοπήσει η χώρα. Και μάλιστα εκτός των όρων του Μάαστριχ, πήραμε το μεγαλύτερο δάνειο που υπήρξε. Δεν τίθεται θέμα να χάσουμε την εθνική μας κυριαρχία αλλά να ενισχύσουμε την προώθηση των συμφερόντων της χώρας μέσα από μια κοινή ένωση και μια μέσα από μια προοδευτική Ευρώπη. Θέλουμε να εκχωρήσουμε όλοι αρμοδιότητες σε μια Ευρώπη, όμως, με συλλογικά όργανα που θα λειτουργούν με δημοκρατικές διαδικασίες και με μια φωνή. Δεν μας απειλούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Αντίθετα μας δίνουν τη δυνατότητα να αντισταθούμε, να αλλάξουμε. Και αν δεν είχαμε τόσο συντηρητική Ευρώπη θα υπήρχε και καλύτερη βούληση για την αντιμετώπιση των τεράστιων ανισοτήτων και αδικιών», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ Παπανδρέου.

Επικαλέστηκε μάλιστα, κλείνοντας, τη φράση του κ. Γιούνκερ για την Ευρώπη, σύμφωνα με την οποία «το μωρό δεν έχει γεννηθεί για να του δώσουμε όνομα».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου