ΕΛΛΑΔΑ

Τι γράφουν τα ξένα ΜΜΕ για την προφυλάκιση Παπαντωνίου

τι-γράφουν-τα-ξένα-μμε-για-την-προφυλάκ-728918

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των ξένων ΜΜΕ για την προφυλάκιση του πρώην υπουργού Άμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του στις φυλακές Κορυδαλλού.

The Times

Πρώην Έλληνας υπουργός Άμυνας προφυλακίζεται εν αναμονή δίκης, κατηγορούμενος για χρήματα που έλαβε από παράνομες αμοιβές για αγορές όπλων που ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο, γράφουν οι The Times.

Η κυβέρνηση Τσίπρα προσπαθεί να πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις της για πάταξη διαφθοράς και να βελτιώσει την εικόνα της πριν από τις εκλογές του επόμενου χρόνου. Ο Π. Πολάκης, στενός συνεργάτης του Τσίπρα, λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της υπόθεσης, δήλωσε ότι μόνον η φυλάκιση διεφθαρμένων πολιτικών μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες του ΣΥΡΙΖΑ για επανεκλογή. Η κυβέρνηση αρνήθηκε ότι παρεμβαίνει στο έργο της δικαιοσύνης.

Associated Press

Tο Associated Press γράφει ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου, προφυλακίστηκαν χθες εν αναμονή της δίκης τους για νομιμοποίηση παράνομου χρήματος προερχόμενου από δωροδοκίες. Ο 69χρονος Παπαντωνίου, με σπουδές στο Cambridge ήταν υπουργός Οικονομικών από το 1996 έως το 2001 και ακολούθως μετακινήθηκε για τρία χρόνια στο υπουργείο Άμυνας επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην υπουργός αρνείται τις κατηγορίες και τις αποδίδει στην αριστερή κυβέρνηση που, σύμφωνα με τον ίδιο, οργανώνει ένα πολιτικό κυνήγι μαγισσών. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και επί είκοσι σχεδόν χρόνια η Ελλάδα δαπανούσε δισεκατομμύρια ευρώ για τον εξοπλιστικό ανταγωνισμό με τη γειτονική Τουρκία, καθώς και για την κατασκευή υποδομών με συγχρηματοδότηση από την ΕΕ. Οι φήμες περί διαφθοράς οργίαζαν. Τα προγράμματα αυτά περικόπηκαν σημαντικά όταν εκδηλώθηκε η κρίση χρέους και οι δικαστικές αρχές ανέλαβαν να διερευνήσουν υποθέσεις διαφθοράς. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης χαρακτήρισε την απόφαση της προφυλάκισης «απόδειξη της διαφθοράς και του εκφυλισμού του παλαιού πολιτικού συστήματος».

Der Standard

«Λόγω ενδείξεων ότι έλαβε μίζες για εξοπλιστικά προγράμματα, η ελληνική δικαιοσύνη έκρινε προφυλακιστέο τον πρώην έλληνα υπουργό Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου. Όπως μετέδωσε η κρατική ραδιοτηλεόραση η δικαιοσύνη εντόπισε σε λογαριασμούς του πρώην υπουργού 2,8 εκ. ελβετικά φράγκα (2,45 εκ. ευρώ).Ο υπουργός δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει από πού προέρχονται αυτά τα χρήματα. Η δικαιοσύνη εκτιμά ότι πρόκειται για μίζες που σχετίζονται με την αναβάθμιση έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού», τονίζεται χαρακτηριστικά στην η αυστριακή εφημερίδα Der Standard.

Handelsblatt

Στην εφημερίδα Handelsblatt για το ίδιο θέμα αναφέρεται ότι ο πρώην σοσιαλιστής υπουργός αρνείται τις κατηγορίες. Μετά την απόφαση της δικαιοσύνης δήλωσε στους ρεπόρτερ ότι η δίωξή του έχει πολιτική σκοπιμότητα.

Την ίδια ώρα προφυλακίστηκε και η σύζυγος του υπουργού αφού το ζευγάρι διατηρούσε κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Εάν και πότε θα γίνει δίκη παραμένει άγνωστο. Σε περίπτωση καταδίκης πάντως, ο Παπαντωνίου ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης μέχρι και 20 ετών.

[ΑΠΕ ΜΠΕ]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου