ΕΛΛΑΔΑ

Δεν είναι ώρα για συντεχνιακούς εγωισμούς

δεν-είναι-ώρα-για-συντεχνιακούς-εγωισ-457390

Αναφορά στις απεργιακές κινητοποιήσεις έκανε ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική του ομιλία ενώπιον του Υπουργικού. «Δεν είναι ώρα για εγωισμούς ούτε ατομικούς ούτε συντεχνιακούς», διεμήνυσε, τονίζοντας ότι είναι ώρα να προτάξουμε το συλλογικό συμφέρον έναντι του ατομικού.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως «η αλλαγή της χώρας περνά μέσα από αλλαγή αντίληψης γύρω από τα κοινά» σημειώνοντας ότι πρέπει να αφήσουμε το πελατειακό και να πάμε στο συλλογικό.

Εξέφρασε παράλληλα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στις αλλαγές, επισημαίνοντας πως βεβαίως υπάρχουν και θα υπάρχουν αντιδράσεις, καθώς, όπως ανέφερε, οι αλλαγές ξεβολεύουν μερικούς.

«Τιμούμε κάθε διεκδίκηση, αλλά θα πρέπει να τιμήσουμε και τις υποχρεώσεις μας, ενισχύοντας την αλληλεγγύη» σημείωσε, ενώ για τις αλλαγές που προωθούνται τις χαρακτήρισε «αυτονόητες που δεν έγιναν όταν έπρεπε».

Οι αλλαγές δεν είναι απλά δημοσιονομικές έχουν πολιτική και κοινωνική διάσταση, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Επέκρινε όσους αμφισβητούν την προαναφερθείσα «νομιμοποίηση των πολιτών» επικαλούμενος την απάντηση που δόθηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ υπογράμμισε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν εντολή μόνο από τον ελληνικό λαό.

«Μας περιμένει μάχη για το χρέος»

Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «σημαντικές επιτυχίες της Ελλάδας» συμπεριλαμβανομένων εκείνων «στις διαπραγματεύσεις στην ΕΕ, όπου είμαστε ενεργό μέρος της λύσης».

Προειδοποίησε, πάντως ότι «μας περιμένει μάχη εβδομάδων ή και μηνών προκειμένου να δοθεί συνολική λύση στο ζήτημα του χρέους».

Αναφερόμενος στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει στην ΕΕ για τη διευθέτηση του χρέους, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η συνολική λύση πρέπει να στηρίζεται σε τρεις πυλώνες, με πρώτον εκείνο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και ισορροπίας και της χρηστής διαχείρισης ανά κράτος.

Στον πυλώνα αυτό, ο πρωθυπουργός ενέταξε και την ευρωπαϊκή απάντηση στο χρέος, καθώς όπως είπε, το κοινό νόμισμα ανέδειξε και ατέλειες, όπως η ενίοτε πολύ εύκολη πρόσβαση στις αγορές για δανειοδότηση που κατευθυνόταν σε έργα που δεν βοηθούσαν και άλλοτε η δύσκολη πρόσβαση στις αγορές, όπως σχετικά πρόσφατα με την Ελλάδα.

Ως δεύτερο πυλώνα ο κ. Παπανδρέου ανέφερε τη διαφάνεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με τελικό στόχο την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και τη διευκόλυνση της ρευστότητας, ενώ τόνισε ιδιαίτερα την αναγκαιότητα της επίλυσης του θέματος των φορολογικών παραδείσων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της Ελβετίας και στις επαφές που πρόσφατα είχε με την ηγεσία της χώρας.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο και για εξέταση του ζητήματος των οίκων αξιολόγησης.

Ως τρίτο πυλώνα ο κ. Παπανδρέου έθεσε το ζήτημα της ανάπτυξης, για την οποία το βασικό δεν είναι το κόστος εργασίας, ενώ τόνισε την ανάγκη ποιοτικής ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να διεξαχθεί διάλογος επί της γαλλογερμανικής πρότασης και υπογράμμισε ότι το Σύμφωνο δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην ΕΕ να παίρνει αποφάσεις.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου