ΕΛΛΑΔΑ

«Εφυγε» χθες από τη ζωή ο Μ. Εβερτ

εφυγε-χθες-από-τη-ζωή-ο-μ-εβερτ-457405

Ενα ιστορικό στέλεχος της Ν.Δ., ένα πρόσωπο που αποτελούσε κομμάτι της «συνείδησης της κεντροδεξιάς» στην Ελλάδα έφυγε από τη ζωή. Ο Μιλτιάδης Έβερτ, νικητής σε πολλές μάχες, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε κοινωνικό πεδίο, δεν κατάφερε να κερδίσει την πιο δύσκολη αναμέτρηση στην πολυκύμαντη πορεία του. Μετά από πολυήμερη δοκιμασία έχασε τη μάχη για τη ζωή, σε ηλικία 72 ετών.

Ο «Μπουλντόζας», όπως ήταν το πολιτικό παρατσούκλι που τον συνόδευε επί πολλές δεκαετίες, γεννήθηκε στις 12 Μαΐου 1939 στην Αθήνα.
Το 1957, σε ηλικία 18 ετών, πρωτοετής φοιτητής της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (Α.Σ.Ο.Ε.Ε.), εντάχθηκε στην ΕΡΕΝ, νεολαία της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσης και ήταν από τα πιο ενεργά στελέχη της. Η έντονη προσωπικότητά του, τον οδηγεί στην ηγεσία της ΕΡΕΝ το 1963 και σιγά-σιγά αρχίζει να κερδίζει πόντους στον ευρύτερο χώρο της δεξιάς, ενώ η παρουσία του, τον καθιστά ως ένα από τα ανερχόμενα στελέχη της ΕΡΕ.
Στη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών είχε έντονη αντιστασιακή δράση και ως εκ τούτου, απαγορεύτηκε η έξοδός του από τη χώρα.
Με την πτώση της Ν.Δ. από την εξουσία, ανέλαβε ενεργό ρόλο στην αντιπολίτευση κατά του ΠαΣοΚ επί προεδρίας του Ευάγγελου Αβέρωφ, με τον οποίο διαφωνούσε σε πολλά σημεία της πολιτικής του. Το 1986 αποφασίζει να διεκδικήσει το Δήμο της Αθήνας, τον οποίο και κέρδισε με ποσοστό 54,5% και έδωσε στον κ. Κ. Μητσοτάκη -νέο πια πρόεδρο της Ν.Δ.- μια σημαντική πολιτική βοήθεια.
Οι εξελίξεις είναι πολύ γρήγορες και οι εκλογές του Οκτωβρίου του 1993, οδηγούν τη Ν.Δ. στην αντιπολίτευση και ο κ. Μητσοτάκης παραιτείται και ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για τον Έβερτ. Στις 3 Νοεμβρίου 1993, ο Έβερτ εκλέγεται νέος πρόεδρος της Ν.Δ., λαμβάνοντας 141 ψήφους σε σύνολο 182 εκλεκτόρων και ο αντίπαλός του κ. Ι. Βαρβιτσιώτης έλαβε 37 ψήφους, ενώ 4 εκλέκτορες δεν ψήφισαν κανέναν υποψήφιο.
Η υγεία του είχε επιβαρυνθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, μετά από εγκεφαλικά επεισόδια.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου