ΕΛΛΑΔΑ

Τα μέτρα θα συνεχιστούν και το 2015

τα-μέτρα-θα-συνεχιστούν-και-το-2015-457605

Η Ελλάδα θα εφαρμόζει το Μνημόνιο και μετά το 2014, ασχέτως της επιμήκυνσης του χρέους που τυχόν τελικώς επιτευχθεί, συμφώνησαν κυβέρνηση και απεσταλμένοι της Τρόικα.

Με βάση όσα ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους επικεφαλής των ελεγκτών, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου συμφώνησε πως η Ελλάδα θα λάβει πρόσθετα μέτρα που θα καλύπτουν όχι μόνο την τριετία 2012-2014, που προέβλεπε το Μνημόνιο, αλλά θα εκτείνονται έως και το 2015. Τα μέτρα θα στοχεύουν στην εξοικονόμηση 12,77 δισ. ευρώ (ή 5,2% του ΑΕΠ) και θα εξειδικευθούν περαιτέρω τους προσεχείς μήνες, πριν συμφωνηθούν με την Τρόικα τον ερχόμενο Μάρτιο.

"Ζητούμενο για την Τρόικα είναι το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο 2012- 2015", τόνιζαν οι ίδιες πηγές. "Θα κάνουμε ένα ανοιχτό διάλογο ουσίας με οικονομολόγους, πολιτικά κόμματα και κοινωνικούς φορείς για τις στοχευμένες δράσεις που θα απαιτηθούν σε δαπάνες και ανάπτυξη, που θα εξειδικευθούν για κάθε υπουργείο. Αυτό πρέπει να νομοθετηθεί έως τον Μάιο".

Μείωση ελλείμματος

Την έναρξη διαλόγου για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2012-2014 ανακοίνωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Στόχος του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δημοσιονομικής στρατηγικής είναι η μείωση του ελλείμματος στο 1% του ΑΕΠ περίπου στο τέλος του 2015. Η προσπάθεια αυτή συνεπάγεται περικοπές 15 δισ. ευρώ περίπου σε βάθος τετραετίας.

Σημειώνεται πως το επικαιροποιημένο Μνημόνιο (Δεκεμβρίου) προβλέπει πως το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ θα ανέλθει στο 7,4% εφέτος, στο 6,4% το 2012, στο 4,8% του ΑΕΠ το 2013, στο 2,6% του ΑΕΠ το 2014 και στο 2,5% του ΑΕΠ το 2015.

Πλέον ο στόχος για το 2015 γίνεται πιο φιλόδοξος και διαμορφώνεται στο 1% του ΑΕΠ, ήτοι σε δημοσιονομικό έλλειμμα 2,3 δισ. ευρώ περίπου.

Σχολιάζοντας τη φιλοσοφία του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών το παρομοίασε με το «συνταγματικό φρένο» που ζητεί η Γερμανία από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, προσθέτοντας πως οι στοχεύσεις είναι ίδιες, δηλαδή η καταγραφή πλεονασμάτων στον προϋπολογισμό το συντομότερο δυνατόν και η σταδιακή μείωση του χρέους.

Οι προτάσεις της τρόικας για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, οι οποίες όμως χαρακτηρίζονται ως «ενδεικτικές» και μέλλει να εξειδικευθούν από τα αρμόδια υπουργεία αφορούν στα εξής:

-Αύξηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ προκειμένου να περιορισθούν τα κόστη, μείωση των επιδοτήσεων στους συγκοινωνιακών φορείς, πάγωμα προσλήψεων και μείωση του μισθολογικού κόστους.

-Περαιτέρω μείωση των προϊόντων που υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ και εξάλειψη της γεωγραφικής διαφοροποίησης (όπως τα νησιά).

-Μεταρρύθμιση της φορολογίας των επιχειρήσεων, με μείωση των συντελεστών αποσβέσεων, εξάλειψη των εξαιρέσεων από την υποχρέωση καταβολής φόρου και καλύτερο έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών.

-Περικοπή επιδομάτων που λαμβάνουν τα νοικοκυριά που βρίσκονται πάνω από το όριο της φτώχειας.

-Μείωση των αμυντικών δαπανών για όλο το διάστημα έως το 2014.

-Κατάργηση φορέων στο δημόσιο τομέα, συγχώνευση φορέων που επιτελούν παρόμοιες λειτουργίες και συγκέντρωση των συναρμοδιοτήτων σε ένα υπουργείο.

-Μείωση των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων ως αναλογία του βασικού μισθού και σύνδεσή τους με την εργασία που εκτελείται, αλλά και την εισαγωγή πλαφόν σε αυξήσεις και προαγωγές, ώστε να χορηγούνται πέραν της διετίας.

Ωστόσο, το Μνημόνιο εκπνέει τον Μάιο του 2013 και η συνέχιση τον διαρθρωτικών αλλαγών ενδεχομένως να απαιτήσει επέκταση της ισχύς του, εάν ενδιάμεσα δεν προκύψει άλλα δεσμευτικό κείμενο από την πλευρά του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάντως, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δεν απέκλεισε επικαιροποίηση του Μνημονίου με ορίζοντα το 2015 εάν αυτό ζητηθεί από την τρόικα.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου