ΕΛΛΑΔΑ

Στην αντεπίθεση ο Κοτζιάς με αιχμές κατά Μαξίμου-Καμμένου

στην-αντεπίθεση-ο-κοτζιάς-με-αιχμές-κα-732599

Ευθείες βολές και προειδοιήσεις με αποδέκτες το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και τον Πάνο Καμμένο από τον Νίκο Κοτζιά στην πρώτη αντίδρασή του μετά την παραίτησή του. Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΡΑΤΤΩ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα την 9σέλιδη επιστολή της παραίτησής του.

Ο κ Κοτζιάς απάντησε ευθέως στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος χαρακτήρισε «ακατανόητη» την παραίτησή του, λέγοντας χαρακτηριστικά «Αυτά δεν τα λέει το Μαξίμου, τα λένε κάποιοι άνθρωποι. Να δώσουν στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησής μου. Σε 9 σελίδες επιστολή εξηγώ ακριβώς τους λόγους παραίτησής μου»! Επέμεινε ότι την εξωτερική πολιτική την κάνει το ΥΠΕΞ και όχι το υπουργείο Αμυνας το οποίο καλείται να στηρίξει στρατιωτικά τις εκάστοτε επιλογές της διπλωματίας, ενώ κατηγόρησε τον Πάνο Καμμένο πως με τις πράξεις και τα λόγια του “εκφεύγει της εθνικής γραμμής”.

Υποστήριξε δε ότι κατευθύνεται εναντίον του «οχετός με στοχευμένες διαρροές» για τα δήθεν απόρρητα κονδύλια του ΥΠΕΞ λέγοντας ότι αυτά ελέγχονται από επιτροπή ανώτατων διπλωματών και εν συνεχεία από τη Βουλή.

«Δυστυχώς τα ξεφτιλίζουν όλα», είπε χαρακτηριστικά.

«Εμείς είμαστε κομμάτι αυτού του λαϊκού κινήματος που σήμερα κυβερνά, δεν θεωρούμε όμως ότι είμαστε κομμάτι άλλων».

Με την πρόσθετη επισήμανση ότι δεν είναι, όπως είπε, επαγγελματίας πολιτικός και δεν είναι προσκολλημένος στην καρέκλα του, ένιωσε ότι υπήρξε ανακολουθία, όπως δήλωσε, για αυτό και επέλεξε να αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα. Χαρακτήρισε μάλιστα, έντιμο μέτρο την παραίτηση.

Στην ερώτηση για τις απόρρητες δαπάνες του ΥΠΕΞ, ο κ. Κοτζιάς απάντησε ως εξής: «Δεν υπάρχει θέμα με τις απόρρητες (δαπάνες) […] το ξεκαθάρισε πάρα πολύ καλά ο πρόεδρος της Βουλής». Επικαλούμενος το νόμο που κατέθεσε για τον έλεγχο των σχετικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ από το Κοινοβούλιο, είπε πως ζήτησε να επεκταθεί ο έλεγχος και στα υπόλοιπα Υπουργεία που έχουν απόρρητες δαπάνες. «Η χώρα έχει ανάγκη σοβαρότητας, νηφαλιότητας, ηθικής και στρατηγικής μακρόχρονης σκέψης», παρατήρησε επίσης.

Προειδοποίησε εμμέσως πλην σαφώς τον κ. Καμμένο ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες με άλλους βουλευτές ή και με άλλα κόμματα ώστε να δημοσιοποιείται η ορθή ή μη χρήση απορρήτων κονδυλίων που έχουν άλλα υπουργεία.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε την ελπίδα του, «η Συμφωνία να πάει καλά (γιατί) αν δεν πάει θα δουν πόσο πιο δύσκολα είναι τα πράγματα», επαναλαμβάνοντας ότι την εξωτερική πολιτική την ασκεί ο πρωθυπουργός και το Υπουργείο Εξωτερικών. Το Υπουργείο Εθνικής ’Αμυνας δεν είναι ΥΠΕΞ νο2, είπε ακόμη και υποστήριξε ότι οι σχετικές αποφάσεις είχαν ληφθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις, δύο Υπουργικά Συμβούλια και σε δύο κυβερνητικές επιτροπές. Επικαλούμενος δε, τη «δύσκολη διεθνή συγκυρία», επεσήμανε ότι απαιτείται προσοχή στις κινήσεις, μακριά από τυχοδιωκτισμούς.

Τέλος, ο κ. Κοτζιάς μίλησε και για τον πολιτικό σχεδιασμό του ΠΡΑΤΤΩ, με την προετοιμασία πανελλαδικής διάσκεψης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπενθυμίζοντας πως το ΠΡΑΤΤΩ έχει 130 δημοτικές κινήσεις και θα συμμετάσχει σε συμμαχικά σχήματα στις επικείμενες εκλογές.

Yπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης προσπαθούν να υποβαθμίσουν την κρίση που προκάλεσε η παραίτηση. Χαρακτηριστικές οι χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου στην ΕΡΤ: Ο κ Τζανακόπουλος ανάφερε μεταξύ άλλων: «Η συμφωνία είναι ζωντανή και αποτελεί κεντρικό πολιτικό στόχο. Η παραίτηση του Κοτζιά είναι για μένα πλήρως ακατανόητη. Στο υπουργικό συμβούλιο υπήρχε μια συζήτηση που έθετε ως κεντρικό πολιτικό στόχο τη Συμφωνία των Πρεσπών. Με δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην συμφωνία των πρεσπών δεν τέθηκε δίλημμα Κοτζιάς ή Καμμένος». Ενώ σε άλλο σημείο τόνισε: «Ο κ. Κοτζιάς πρέπει να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους παραιτήθηκε». Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι δεν υπήρχε θέμα στην σχέση του πρωθυπουργού και του κ. Κοτζιά, ενώ σημείωσε πως «υπάρχουν διαφορετικές οπτικές γωνίες αλλά στα μεγάλα ζητήματα Κοτζιάς και Τσίπρας πορεύθηκαν μαζί».

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου