ΕΛΛΑΔΑ

Απεργιακό μπαράζ στο χώρο της Υγείας

απεργιακό-μπαράζ-στο-χώρο-της-υγείας-851206

Τα πάνω-κάτω επικρατούν στον χώρο της Υγείας, με τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ να υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία, αναζητώντας γιατρούς για να εξεταστούν ή να γράψουν φάρμακα. Παρά την απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων να «επιστρατευτούν» γιατροί που έχουν συμβάσεις με τα Ταμεία του Δημοσίου και των Ελεύθερων Επαγγελματιών, οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Κλειστά σήμερα και τα φαρμακεία όλης της χώρας.
·        Οι γιατροί του ΙΚΑ συνεχίζουν τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή την απεργία διαρκείας.
·        Οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά απεργούν έως την Πέμπτη.
·        Από την Τρίτη έως την Πέμπτη απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί όλης της χώρας, μετά την κινητοποίηση που προκήρυξε η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.
·        Οι γιατροί θα συγκεντρωθούν την Τετάρτη στις 11:00 στο υπουργείο Υγείας και θα πραγματοποιήσουν πορεία στη Βουλή.
·        Σε 48ωρη απεργία προχωρούν από χθες, Τρίτη και σήμερα, Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στις 9:00 το πρωί και θα πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή.

Πολλοί ιδιώτες γιατροί, κυρίως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, αρνούνταν να δεχθούν τους ασφαλισμένους για να τους γράψουν φάρμακα και εργαστηριακές εξετάσεις, με εξαίρεση κάποια επείγοντα περιστατικά, φοβούμενοι μεταξύ άλλων πειθαρχικές κυρώσεις από τους Ιατρικούς Συλλόγους.

 
Ακυρα 500.000 ραντεβού

Από την περασμένη Δευτέρα που ξεκίνησε η απεργία των γιατρών του ΙΚΑ μέχρι την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου που θα λήξει, εκτιμάται ότι θα έχουν ακυρωθεί πάνω από 500.000 ραντεβού.

Κύκλοι του υπουργείου Υγείας εκφράζουν την εκτίμηση ότι στα μέσα της εβδομάδας, οπότε και ψηφίζεται το νομοσχέδιο, τα όποια προβλήματα με τα ραντεβού των ασφαλισμένων του ΙΚΑ θα έχουν εξομαλυνθεί και οι γιατροί του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ, θα ενταχθούν στην πλειοψηφία τους στο νέο σύστημα.

Προβλήματα προέκυψαν και με τις λίστες των συμβεβλημένων γιατρών του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ. Οι λίστες δεν είναι ανανεωμένες, με αποτέλεσμα να είναι καταχωρημένοι γιατροί που έχουν αποβιώσει, ή γιατροί που έχουν συνταξιοδοτηθεί, ή έχουν διακόψει τη συνεργασία τους με τα συγκεκριμένα Ταμεία.

Προκειμένου να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, η διοίκηση του Ιδρύματος ανακοίνωσε ότι οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τους συμβεβλημένους γιατρούς τόσο από τις μονάδες υγείας και τις μονάδες ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όσο και από την τηλεφωνική υπηρεσία 184, το τετραψήφιο τηλέφωνο 1500 του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και τα ΚΕΠ. Οι λίστες με τους συμβεβλημένες γιατρούς υπάρχουν και στην ιστοσελίδα www.ika.gr.

Κατάλογοι θα σταλούν επίσης στους δήμους, τα ΚΑΠΗ, τα εργατικά κέντρα και τα επιμελητήρια.

Κλειστά τα φαρμακεία

Όσον αφορά στους φαρμακοποιούς την Κυριακή έλαβαν απόφαση να παραμείνουν τα φαρμακεία όλης της χώρας κλειστά έως την Τετάρτη. Κλειστά μέχρι την Πέμπτη θα είναι τα φαρμακεία του Πειραιά. Οι φαρμακοποιοί του Πειραιά θα συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που θα καθορίσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πειραιά.

Επίσης, οι φαρμακοποιοί της Αττικής σταματούν από την 1η Μαρτίου τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους των Ταμείων που δεν καλύπτουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Αποφάσεις για τη συνέχιση και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, θα ληφθούν από τον Πανελλήνιο φαρμακευτικό Σύλλογο σήμερα Τετάρτη.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου