ΕΛΛΑΔΑ

Ανεβάζουν και πάλι τις μπάρες των διοδίων

ανεβάζουν-και-πάλι-τις-μπάρες-των-διοδ-851206

Δεν κατεβάζουν το κεφάλι οι κινήσεις πολιτών και ξανανοίγουν για δεύτερη φορά από τις αρχές του χρόνου τις μπάρες σε όλη την Ελλάδα σήμερα στις τρεις το μεσημέρι.

Το κίνημα του «Δεν πληρώνω» θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη και θα εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα σε 13 σταθμούς διοδίων, ενώ ραντεβού έχει δώσει και στους 8 σταθμούς της Αττικής Οδού, αψηφώντας τις εξαγγελίες της κυβέρνησης περί επικείμενης νομοθετικής ρύθμισης που θα επιβάλει κυρώσεις στους ανυπάκουους οδηγούς.

Αυτή τη φορά το ρεύμα των πολιτών αναμένεται να είναι ακόμη πιο σφοδρό, ως αντίδραση απέναντι στην απόφαση της πολιτείας να χορηγήσει τα στοιχεία όσων οδηγών δεν πληρώνουν αλλά και των ποινικών διώξεων που ασκήθηκαν σε εννέα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων και Κατοίκων ΒΑ Αττικής, μετά από μηνύσεις της κοινοπραξίας Νέα Οδός. Η εταιρία έχει αναλάβει τον εκσυγχρονισμό και τη συντήρηση στο τμήμα της Εθνικής Οδού από Μεταμόρφωση Αττικής έως τη Σκάρφεια Φθιώτιδας.

Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στους κατοίκους της ΒΑ Αττικής είναι συκοφαντική δυσφήμηση, φθορά ξένης περιουσίας, παρακώλυση συγκοινωνιών και παράνομη βία, για τις μαζικές συγκεντρώσεις που είχαν πραγματοποιηθεί στα διόδια Αφιδνών πριν από περίπου ένα χρόνο.

«Επιχειρείται μία δίωξη φρονηματική και προσχηματική με αποκλειστικό σκοπό τον εκφοβισμό των πολιτών» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι φορείς της ΒΑ Αττικής και προσθέτουν ότι «από το μέχρι τώρα ιστορικό της υπόθεσης, ενδείξεις τέλεσης αξιοποίνων πράξεων συντρέχουν όχι σε βάρος μας, αλλά σε βάρος της» αναφερόμενοι στις πολεοδομικές παραβάσεις που έχει στο ενεργητικό της η εταιρία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Νέα Οδός απέστειλε πρόσφατα και νέο εξώδικο στο υπουργείο Υποδομών, με το οποίο ζητά την προσκόμιση προσωπικών στοιχείων οδηγών που πέρασαν από τα διόδια της παλαιάς εθνικής οδού χωρίς να πληρώσουν.

«Υπήρξαν κάποια νομικά κενά στην απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που έχουν ξεπεραστεί και από τη Δευτέρα δίνουμε εντολή να χορηγούνται τα στοιχεία στις εταιρείες» αναφέρει πηγή του υπουργείου Υποδομών. 

 
Κινητοποιήσεις για τα εισιτήρια
Νέα συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες, στον πεζόδρομο της Πλατείας Αριστοτέλους, δεκάδες πολίτες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι διεκδικούν να μπει «φρένο» στις προγραμματισμένες αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών λεωφορείων (ΟΑΣΘ).
Στο τέλος της πορείας τους, στην πλατεία Ελευθερίας, οι πολίτες επιβιβάστηκαν μαζικά, χωρίς να πληρώσουν εισιτήριο, σε λεωφορεία του ΟΑΣΘ, στα οποία κρέμασαν πανό με την επιγραφή «ΟΑΣΘ: Η ληστεία του χειμώνα. Αυξήσεις έως 180%».
«Δεν θα κάνουμε πίσω. Η ίδια κινητοποίηση θα επαναληφθεί την ερχόμενη Τρίτη και Πέμπτη, στις 5 το απόγευμα και το επόμενο Σάββατο στις 11.30, με αφετηρία και στις τρεις περιπτώσεις το άγαλμα του Βενιζέλου. Το μεθεπόμενο Σάββατο 19 Φεβρουαρίου, θα συγκεντρωθούμε στο νέο κτίριο του δημαρχείου κι από εκεί θα πραγματοποιήσουμε πορεία προς τα γραφεία του ΟΑΣΘ», επεσήμανε ο Γεώργιος Θεοδωρόπουλος, συντονιστής των Επιτροπών «Ακρίβεια Stop», οι οποίες διοργανώνουν την κινητοποίηση από κοινού με τις Πρωτοβουλίες Κατοίκων Τούμπας και Δυτικών Συνοικιών και την ομάδα «Free Bus».
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρόπουλο, οι πολίτες αντιδρούν στην κατάργηση του δικαιώματος μετεπιβίβασης με το βασικό εισιτήριο, αλλά και στην αύξηση της τιμής του, στα 0,80 ευρώ (0,60 σήμερα). Επίσης, διαμαρτύρονται για την αύξηση στα 0,90 ευρώ (από 0,60), του εισιτηρίου που επιτρέπει τη μετεπιβίβαση προς μόνο μία κατεύθυνση.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι, ήδη, ψηφίσματα στήριξης των αιτημάτων των πολιτών έχουν στείλει πολλοί δήμοι και φορείς, μεταξύ των οποίων το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο (ΕΚΘ), οι ενώσεις Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ) και Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ.
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου