ΕΛΛΑΔΑ

«Εμείς κάναμε το καθήκον μας»

εμείς-κάναμε-το-καθήκον-μας-458597

Την ελπίδα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, στις 24 Μαρτίου, να βρεθεί τελική λύση στο ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, στη συνέντευξη Τύπου, στις Βρυξέλλες.

Επισήμανε ότι το θέμα της επιμήκυνσης είναι μέρος ενός ευρύτερου πακέτου συνολικής λύσης, η οποία θα αφορά και το χρέος της Ιρλανδίας και ενδεχομένως άλλων χωρών.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ικανοποιημένος από την προοπτική δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού οικονομικών κρίσεων, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα τάχθηκε από την πρώτη στιγμή υπέρ αυτής της προοπτικής.

«Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το πρόβλημα, αλλά μέρος της λύσης του οικονομικού προβλήματος της Ευρώπης», είπε ο πρωθυπουργός, ενώ τόνισε ότι το ζητούμενο είναι να υπάρξει πιο στενή συντονισμένη οικονομική διακυβέρνηση, όμως διευκρίνισε «δεν υπάρχει ένα κουστούμι για όλες τις χώρες».

«Σήμερα η Ελλάδα έχει προτάσεις», είπε και εξέφρασε την ελπίδα μέσα στις επόμενες εβδομάδες να επιτευχθεί τελική συμφωνία, η οποία θα δώσει λύση στα προβλήματα των κρατικών χρεών των μελών της ευρωζώνης.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι την Παρασκευή δεν υποβλήθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις από την πλευρά του γαλλογερμανικού άξονα, αλλά εκφράστηκαν μερικές γενικές σκέψεις και ιδέες.

Σε ερώτηση αν αυτές οι ιδέες θα έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση των μισθών στην Ελλάδα, απάντησε ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται και ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την Κίνα και την Ινδία με μειώσεις στους μισθούς. Η μόνη λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας είναι «να επενδύσουμε στην ποιότητα», υπογράμμισε.

Επίσης, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει σε ποσοστό 90% τις προτάσεις που τέθηκαν στη Σύνοδο. «Δεν έχουμε κάτι να φοβηθούμε από αυτές τις προτάσεις. Η Ελλάδα έχει κάνει το χρέος της και με το παραπάνω και αυτά που συζητήθηκαν δεν μεταφράζονται επ’ ουδενί σε νέα μέτρα», επισήμανε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου απόσβεσης των δανείων, αφού σημείωσε ότι τη θεωρεί δεδομένη, εξέφρασε την ελπίδα να συνοδευτεί και με άλλες θετικές προτάσεις, όπως για παράδειγμα, η μείωση των επιτοκίων δανεισμού.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση το έχει αποκλείσει, τονίζοντας ότι υπάρχουν άλλες θετικές επιλογές και οι οποίες σχετίζονται με τις αρμοδιότητες που θα δοθούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας.

Ο πρωθυπουργός διέψευσε σενάρια περί πρόωρων εκλογών, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές. «Τολμάμε αλλαγές στη χώρα. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αντιδράσεις», είπε, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για αυτά τα μέτρα και είναι αποφασισμένη, να τα υλοποιήσει, μέσα από δημοκρατικό διάλογο και διαβούλευση.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απέρριψε την ιδέα της κατάργησης της σύνδεσης των μισθών με τις τιμαριθμικές αυξήσεις, κάτι το οποίο προτάθηκε από την Γερμανία και την Γαλλία, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην ευρωζώνη.

Την γαλλο-γερμανική πρόταση είχε απορρίψει νωρίτερα και ο Βέλγος πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ.

Ο επίτροπος Όλι Ρεν εκτίμησε από το βήμα της 47ης Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια ότι η ΕΕ θα βγει από την κρίση με ενισχυμένο το σκέλος της οικονομικής Ένωσης,

Εκτίμησε ότι «η Ελλάδα και η Ιρλανδία δεν είχαν άλλη εναλλακτική λύση από μια αυστηρή πολιτική δημοσιονομική εξυγίανσης», συμπληρώνοντας ότι για την ΕΕ το 2011 θα είναι η χρονιά των μεταρρυθμίσεων.

Η αντιπολίτευση  

«Στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής, δεν υπήρξε απόφαση. Έγινε, όμως, σοβαρή συζήτηση για τον τρόπο που θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Οικονομική διακυβέρνηση. 18 χώρες από τις 27 εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις, συνολικές ή για επί μέρους ζητήματα. Όπως φαίνεται αρχίζει μια περίοδος μεγάλης διαπραγμάτευσης, που θα ολοκληρωθεί σε δύο μήνες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ.

«Δεν πρέπει να θεωρούμε τίποτε δεδομένο. Δεν πρέπει να είμαστε απόντες ή σιωπηλοί. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι την Ελλάδα δεν την αφορά η συζήτηση γιατί, δήθεν, η ίδια έχει εκπληρώσει ή εκπληρώνει το 90% των πιθανών υποχρεώσεών της», επισημαίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Στο επόμενο δίμηνο θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό το μέλλον του ελληνικού δανεισμού, αλλά και το μέλλον της Ευρώπης. Πρέπει να διαπραγματευθούμε τα μέγιστα. Όχι να αρκεστούμε σε υποσχέσεις για τα ελάχιστα», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.  

««Ό,τι είχαν πετύχει οι λαοί της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες, με σημαντικούς κοινωνικούς, εργατικούς και δημοκρατικούς αγώνες, κάθε κατάκτηση κοινωνικής αλληλεγγύης αλλά και τα ίδια τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών, γκρεμίζονται και αντικαθίστανται από μια, γερμανικής έμπνευσης, πανευρωπαϊκή ολοκληρωτική διακυβέρνηση που διαλύει συντάγματα και δημοκρατικές εγγυήσεις, οδηγεί στη φτώχεια εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες και επιβάλει την απόλυτη κυριαρχία των οικονομικά ισχυρών», δήλωσε ο ευρωβουλυτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής.

«Η ελληνική κυβέρνηση, και όσοι την ακολουθούν, που δέχτηκε να βάλει τον ελληνικό λαό στη θέση του πειραματόζωου και του αποδιοπομπαίου τράγου για να περάσει η νέα πανευρωπαϊκή διακυβέρνηση φέρει ήδη το στίγμα της πιο αρνητικής, της πιο πειθήνιας και πιο αντιλαϊκής κυβέρνησης των τελευταίων χρόνων», πρόσθεσε.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου