ΕΛΛΑΔΑ

Μαχαιρώματα και πετροπόλεμος στο κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά

μαχαιρώματα-και-πετροπόλεμος-στο-κέν-740918

Δεν είναι μόνο η Μόρια το πρόβλημα. Το βράδυ της Πέμπτης σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια με πέτρες αλλά κα μαχαίρια στο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στα Διαβατά στη Θεσσαλονίκη.

Όλα άρχισαν στις περίπου 10 το βράδυ, όταν ξέσπασε πετροπόλεμος μεταξύ δύο ομάδων. Στα επεισόδια πήραν μέρος περίπου 50 – 60 άτομα. Από τη μία πλευρά βρίσκονταν Κούρδοι πρόσφυγες από το Ιράκ και από την άλλη Αφγανοί, Αλγερινοί και Μαροκινοί. Ακολούθησαν μάχες σώμα με σώμα κατά τις οποίες ένας νεαρός δέχτηκε μαχαιριά στα πλευρά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Λίγο αργότερα διακομίστηκε στο νοσοκομείο και η σύζυγός του εξαιτίας λιποθυμικού επεισοδίου.

Οι Αφγανοί καταγγέλλουν ότι το τελευταίο διάστημα έχουν μεταφερθεί στο κέντρο φιλοξενίας αρκετοί Κούρδοι. Κάποιοι από αυτούς έχουν περάσει εντός του κέντρου με παράνομο τρόπο καθώς στερούνται εγγράφων νόμιμης παραμονής στη χώρα.

Σύμφωνα με τους Αφγανούς, οι νεοεισερχόμενοι Κούρδοι του καταυλισμού επιδιώκουν να εκτοπίσουν οικογένειες Αφγανών από τα κοντέινέρ τους για να τα καταλάβουν οι ίδιοι.

Από τη δική τους πλευρά οι Κούρδοι υποστηρίζουν ότι οι περισσότεροι νεαροί από το Μαρόκο και την Αλγερία κάνουν χρήση ναρκωτικών και βγαίνουν εκτός ελέγχου.

Χρειάστηκε να περάσει αρκετή ώρα και να παρέμβουν δύο διμοιρίες των ΜΑΤ και αστυνομικοί της ομάδας ΟΠΚΕ για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Οι δύο ομάδες αποτραβήχτηκαν στις περιοχές τους, όμως, δεν μπήκαν στα κοντέινερς. Για να μην εκτραχυνθεί εκ νέου η κατάσταση, μία διμοιρία της ΥΜΕΤ παρέμεινε στο εσωτερικό του κέντρου καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Όποια κι αν είναι η αλήθεια, η πραγματικότητα είναι μία. Οι αντεγκλήσεις μεταξύ των προσφύγων στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου είναι καθημερινές και συχνά η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου.

Οι δύο αστυνομικοί που βρίσκονται στη είσοδο του καταυλισμού αδυνατούν να αστυνομεύσουν το κέντρο φιλοξενίας. Άλλωστε δεν είναι αυτός ο ρόλος τους. Κάθε φορά που τα αίματα ανάβουν καλούνται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για να επιβάλουν την τάξη. Μόλις όμως η Αστυνομία αποχωρήσει οι νεαροί ταραχοποιοί είναι και πάλι ανεξέλεγκτοι.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου