ΕΛΛΑΔΑ

Ιός Δυτικού Νείλου: Ακόμη 4 θάνατοι, 37 νέα κρούσματα, 75 περιοχές στο «κόκκινο»

ιός-δυτικού-νείλου-ακόμη-4-θάνατοι-37-νέα-744817

Με δεκάδες νέα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τέσσερα ήταν θανατηφόρα, και νέες περιοχές στον κλοιό των μολυσμένων με τον ιό κουνουπιών – που ευθύνονται και για τη μετάδοση του ιού- ολοκληρώθηκε η τρέχουσα εβδομάδα επιδημιολογικής καταγραφής του ιού από το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Συγκεκριμένα, από την περασμένη Πέμπτη μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί 37 νέα κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου καθώς και τέσσερις θάνατοι. Συνολικά, από τον περασμένο Μάιο που εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της εφετινής περιόδου έχουν καταγραφεί 271 κρούσματα του ιού, εκ των οποίων τα 31 είχαν μοιραία έκβαση, με τους ασθενείς να καταλήγουν από επιπλοκές της λοίμωξης.

Το ίδιο διάστημα και με σύμμαχο τις καλές καιρικές συνθήκες ο ιός του Δυτικού Νείλου διέγραψε σημαντική πορεία στις ήδη χαρακτηρισμένες ως «κόκκινες» περιοχές αλλά και σε νέες, με την Αττική να παραμένει στο επίκεντρο με 36 «μολυσμένους» δήμους.

Οι νέες περιοχές της Αττικής όπου «κυκλοφορεί» την τελευταία εβδομάδα ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι το 3ο και το 5ο διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων, η Φιλαδέλφεια- Νέα Χαλκηδόνα, το Χαϊδάρι και ο Διόνυσος. Ο ιός εμφάνισε επίσης έντονη δραστηριότητα που αποτυπώθηκε στο επιδημιολογικό δελτίο του ΚΕΕΛΠΝΟμε κρούσματα σε τέσσερις «καθαρές» μέχρι σήμερα περιοχές: Αργολίδα, Φθιώτιδα, Λάρισα και Πιερία.

36 Δήμοι στην Αττική στον κλοιό του ιού του Δυτικού Νείλου

Από την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής ο ιός επελαύνει στις εξής περιοχές:Δήμος Μεγαρέων, Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μάνδρας – Ειδυλλίας, Φυλής. Από την Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών:Δήμος Ηλιουπόλεως, Δημοτικές Κοινότητες 2ου, 6ου, 3ου, 5ου Διαμερίσματος Δήμου Αθηναίων, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας. Από την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς & Νήσων: Δήμος Σαλαμίνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας -Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Τροιζηνίας –Μεθάνων, Περάματος, Πειραιά. Από την Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα Αθηνών:Δήμος Ηρακλείου, Βριλησσίων, Πεντέλης, Παπάγου – Χολαργού, Αμαρουσίου. Από την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικού Τομέα Αθηνών: Δήμος Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Ιλίου, Χαϊδαρίου. Από την Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών:Δήμος Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Γλυφάδας, Νέας Σμύρνης. Από την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής: Δήμος Ωρωπού, Μαραθώνος, Σαρωνικού, Διονύσου.

Στην Κορινθία ο Δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας -Αγίων Θεοδώρων, στην Εύβοια ο Δήμος Χαλκιδέων, στη Βοιωτία οι Δήμοι Τανάγρας, Αλιάρτου-Θεσπιέων και Θηβαίων. Επίσης, προστέθηκε ο νομός Αργολίδας με τον ιό του Δυτικού Νείλου να εμφανίζεται εφέτος για πρώτη φορά στην περιοχή από όπου πέρυσι ξεκίνησε η επιδημία, στο Άργος και τις Μυκήνες.

Στο «κόκκινο» βρίσκονται σε ό,τι αφορά τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου οι εξής δήμοι στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης:Δήμος Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου, Κορδελιού-Ευόσμου, Βόλβης, Θεσσαλονίκης, Δέλτα, Θερμαϊκού, Παύλου Μελά, Λαγκαδά, Θέρμης, Καλαμαριάς.

Επίσης, κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας (Δήμοι Αλεξάνδρειας, Βέροιας, Ηρωικής Πόλης Νάουσας), Πέλλας (Δήμοι Πέλλας, Σκύδρας, Έδεσσας, Αλμωπίας), Κιλκίς (Δήμο Παιονίας και Κιλκίς), Χαλκιδικής (Δήμοι Κασσάνδρας, Νέας Προποντίδας), Ροδόπης (Δήμος Κομοτηνής και Μαρώνειας- Σαπών), ’Εβρου (Δήμοι Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Αλεξανδρούπολης), Ξάνθης (Δήμος Ξάνθης), Σερρών (Δήμος Ηράκλειας) και τέλος από την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου (Δήμος Μυλοποτάμου). Τέλος, άλλες τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες προστέθηκαν στη λίστα: Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδος (Δήμος Άργους-Μυκήνων), Φθιώτιδας (Δήμος Αμφίκλειας- Ελάτειας), Πιερίας (Δήμος Δίου- Ολύμπου) και Λάρισας (Δήμος Λαρισαίων).

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου