ΕΛΛΑΔΑ

Ενταση στη Βουλή για τις συγκοινωνίες

ενταση-στη-βουλή-για-τις-συγκοινωνίες-459833

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και την Τετάρτη.

Αναλυτικά την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου το Λεκανοπέδιο θα μείνει χωρίς λεωφορεία της ΕΘΕΛ, τρόλεϊ και Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο (ΗΣΑΠ).

Στην εκτίμηση ότι οι κινητοποιήσεις στα Μέσα Μεταφοράς θα τελειώσουν όταν ψηφιστεί ο νόμος για τις αστικές συγκοινωνίες προέβη ο υφυπουργός Σπύρος Βούγιας που απέκλεισε το ενδεχόμενο επίταξης των απεργών.

«Όχι, νομίζω πως είμαστε κοντά στο να τελειώσει αυτή η ιστορία, χωρίς να θιγούν βασικά εργασιακά δικαιώματα, οι θέσεις, κυρίως, εργασίας μέσα ένα περιβάλλον εργασιακό, που -όπως ξέρετε- δέχεται πολύ μεγάλες πιέσεις, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα.

» Αυτό (το ενδεχόμενο της επίταξης) θα μπορούσε να το σκεφτεί κανείς, αν είχε ένα πολύ μεγάλο κενό διάστημα και δεν μπορούσε να νομοθετήσει. Νομίζω πως είμαστε στην επιτροπή, συζητούμε σήμερα με τους φορείς των εργαζομένων. Νομίζω πως είναι πολύ μακριά και η σκέψη αυτή πολύ έξω από τη λογική του Υπουργείου, σήμερα. Σκοπός μας είναι να νομοθετήσουμε, όσο γίνεται πιο σύντομα.»

Ενταση στη Βουλή

Ενταση σημειώθηκε την Τρίτη στην επιτροπή της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για την εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών.

Αφορμή αποτέλεσαν οι καταγγελίες του προέδρου του σωματείου εργαζομένων στο Μετρό της Αθήνας Αντώνη Σταματόπουλου ότι ο πρόεδρος και η διοίκηση της εταιρείας απειλούν τους εργαζόμενους ότι όποιος απεργήσει θα απολυθεί.

«Αποχωρώ γιατί δεν μπορώ να μιλήσω με το μαχαίρι στο λαιμό. Θα καταθέσω υπόμνημα με τις απόψεις του Σωματείου και θα πάω να περιφρουρήσω την απεργία των εργαζομένων» σημείωσε ο κ. Σταματόπουλος, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις υπέρ και κατά της θέσης του.

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Δημήτρης Ρέππας χαρακτήρισε τη στάση του εκπροσώπου των εργαζομένων «βαρύτατη προσβολή προς το Κοινοβούλιο και τα κόμματα», σημειώνοντας:

«Εδώ είναι ο χώρος του ελεύθερου διαλόγου. Συνδικαλιστής που δεν καταθέτει εδώ στη Βουλή τις απόψεις του σημαίνει ότι είτε δεν πιστεύει στα επιχειρήματά του ή ότι αυτά που υπερασπίζεται δεν είναι αυτά που φανερώνει και ισχυρίζεται».

«Τους θεατρινισμούς σας να τους αφήσετε έξω από αυτή την αίθουσα. Ήρθατε εδώ να κάνετε τσαμπουκά;» αντέτεινε ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αξιοπρεπής η στάση των εργαζομένων ακόμα και αν σοκάρει τους ‘καθωσπρέπει’ που διυλίζουν τον κώνωπα» σημείωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου.

«Δεν είναι αντικοινοβουλευτισμός η συμπεριφορά του συνδικαλιστή όταν αισθάνεται να πιέζεται και όταν οι εργαζόμενοι απειλούνται, όπως καταγγέλλει, από τη διοίκηση με απολύσεις» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Τα πνεύματα προσπάθησε και κατάφερε να κατευνάσει ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Μακρυπίδης, καλώντας τον κ. Σταματόπουλο να μην αποχωρήσει και να καταθέσει τις απόψεις του στα μέλη του Κοινοβουλίου.

Επιμένει ο Δ. Ρέππας

«Δεν κουνάμε ποτέ το δάχτυλο μας στους εργαζόμενους αλλά ταυτόχρονα απαιτούμε να μην δείχνουν την γροθιά τους στην ελληνική κοινωνία. Είναι ώρα κοινής ευθύνης».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Δημήτρης Ρέππας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, τονίζοντας παράλληλα ότι «δείχνει συνδικαλιστική δύναμη και όχι αδυναμία, όταν κάποιος παίρνει μια στάση που μπορεί να μην είναι δημοφιλής, αλλά διασφαλίζει και υπηρετεί το γενικότερο κοινωνικό συμφέρον».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών μίλησε ακόμα «για δυσάρεστες αλλά αναγκαίες και χρήσιμες αποφάσεις» και επεσήμανε ότι «πρέπει να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις της δικαιοσύνης».

«Ασφαλώς και έχουν δικαιώματα οι εργαζόμενοι και πρέπει να γίνονται σεβαστά. Πρέπει όμως ταυτόχρονα να έχουμε όλοι μέτρο ευθύνης γιατί ούτε η δημαγωγία ή η αλαζονεία ούτε ο αυταρχισμός μπορούν να οδηγήσουνε σε λύσεις. Πράγματι όλοι κάτι χάνουμε – κάποιοι λιγότερο, κάποιοι περισσότερο. Όλοι κάτι χάνουμε για να κερδίσει τελικά η χαμένη Ελλάδα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, κατά τη συζήτηση του ν/σ για την αναδιάρθρωση και εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας,

«Έγινε διάλογος και κλήθηκαν όλοι οι φορείς να εκφράσουν τις απόψεις τους. Αυτή η διαβούλευση όμως έχει ένα χρονικό ορίζοντα. Δεν δικαιολογείται λοιπόν η στάση εργαζομένων που οδηγούνται σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Προφανώς δεν θα ήθελαν κάποιοι να αναλάβει πρωτοβουλία η κυβέρνηση αλλά να συζητάμε για πολύ καιρό. Η κυβέρνηση όμως είναι αυτή που αυτό που εξήγγειλε το κάνει πράξη. Παίρνουμε αυτή τη πρωτοβουλία γιατί αν δεν αντιμετωπιστούν οι παθογένειες και δεν εξορθολογιστούν τα ελλείμματα θα υπονομευτούν η βιωσιμότητα τους και άρα και οι θέσεις εργασίας», κατέληξε ο κ. Ρέππας.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου