ΕΛΛΑΔΑ

Πρεσβεία Ιράν: Ο Ρουβίκωνας περίμενε την αλλαγή σκοπιάς για να επιτεθεί

πρεσβεία-ιράν-ο-ρουβίκωνας-περίμενε-τ-750109

Τα μέλη του Ρουβίκωνα βρίσκονταν δίπλα από την Πρεσβεία του Ιράν τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την αλλαγή των σκοπών. Όπως διαπιστώθηκε από υλικό καμερών ασφαλείας είχαν φθάσει πολύ νωρίτερα από την εκδήλωση της επίθεσης. Πιθανότατα ήθελαν να επιτεθούν όταν εκεί βρισκόταν ο νυχτερινός σκοπός, ο οποίος όμως φαίνεται να ήταν σε ετοιμότητα και εγρήγορση, γι αυτό περίμεναν τον επόμενο με το μακό μπλουζάκι και πέτυχαν την αποδόμηση των μέτρων ασφαλείας όπως είχε «διαφημίσει» ηγετικό μέλος του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Την ίδια ώρα υπάρχει η σκέψη όπως ακούστηκε σε αστυνομικές συσκέψεις της μετακίνησης των σκοπών με οχήματα των κατά τόπους αστυνομικών τμημάτων και όχι με δικά τους μέσα προς τις σκοπιές. Οι αλλαγές των εποχούμενων περιπολιών να γίνεται στα σημεία αρμοδιότητάς τους και όχι έξω από αστυνομικά τμήματα ή καφετέριες.

Η επίθεση «Ανέδειξε τους ελλειμματικούς κρίκους της αλυσίδας διαβίβασης των εντολών υψηλόβαθμων αξιωματικών της αστυνομίας, μέσω στελεχών των περιφερειακών διευθύνσεων και αστυνομικών τμημάτων, προς τη βάση και τον αστυνομικό που βρίσκεται στο πεζοδρόμιο. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε η μετακίνηση του διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ψυχικού στη Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής και του φρουρού στις πεζές περιπολίες.

Τι έδειξαν οι επιθεωρήσεις

Από τον περασμένο Μάρτιο, και μετά από διαδοχικές επιθέσεις της αναρχικής συλλογικότητας σε πρεσβείες και πρεσβευτικές κατοικίες της περιοχής, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έχουν προβεί σε… 37 επιθεωρήσεις σκοπιών και περιπολιών γύρω από χαρακτηρισμένους στόχους. Τα αποτελέσματα αυτών των επιθεωρήσεων ήταν απογοητευτικά και επικίνδυνα για την ασφάλεια των στόχων πόσο μάλλον για τους ίδιους τους νωχελικούς αστυνομικούς που τους φρουρούσαν…

Αστυνομικός σκοπός υψηλά διαβαθμισμένου στόχου, έπαιζε με το… laptop, με τον ανώτερο αξιωματικό που έκανε την επιθεώρηση να βρίσκεται 5 λεπτά πάνω από το κεφάλι του, χωρίς εκείνος να τον αντιληφθεί, και εκείνος να τον σκουντά για να «ξυπνήσει». Γυναίκα αστυνομικός σκοπός άκουγε μουσική με ακουστικά χωρίς να καταλάβει την παρουσία δίπλα της. Άλλοι σκοποί, είχαν κλειδώσει από μέσα την αστυνομική σκοπιά και έπαιρναν έναν υπνάκο!

Σημειώνεται ότι είχαν γίνει 5 συσκέψεις και τηλεδιασκέψεις στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., με συγκεκριμένες εντολές για την άσκηση καθηκόντων σκοπιάς, σε όλους τους αξιωματικούς αστυνομικών διευθύνσεων Αττικής και περιφέρειας. Η τελευταία έγινε μετά την ανάρτηση ηγετικού μέλους του Ρουβίκωνα, στην οποία επεσήμαινε την γενικευμένη προσπάθεια της αναρχικής συλλογικότητας να αποδομήσει τα μέτρα ασφαλείας γύρω από χαρακτηρισμένους στόχους.

Στο μεταξύ η αστυνομική ομάδα ΑΝΤΙ-Ρουβίκωνα της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, που ασχολείται και επιτηρεί τις κινήσεις μελών του, φαίνεται να μην έχει τα απαιτούμενα πληροφοριακά δεδομένα αποτροπής τέτοιων ενεργειών.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι η αντιμετώπιση των ενεργειών του Ρουβίκωνα μπορεί να αντιμετωπιστεί νομοθετικά και σε συνεργασία με τις δικαστικές αρχές. Στην επίθεση εναντίον της Πρεσβείας του Ιράν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της απρόκλητης έμπρακτης φθοράς και παράνομης βίας κατά του αστυνομικού. Με αυτά τα αδικήματα, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματικούς, ακόμη και αν δεν υπάρχει ταυτοποίηση των δραστών θα μπορούσαν να ασκηθούν διώξεις σε μέλη της αναρχικής συλλογικότητας που αναλαμβάνουν την ευθύνη αυτών των δράσεων.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου