ΕΛΛΑΔΑ

«Σωτηρία της πατρίδας με όποιο κόστος»

σωτηρία-της-πατρίδας-με-όποιο-κόστος-461167

Δέσμη κυβερνητικών πρωτοβουλιών ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, που θα αφορούν στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, στα οικονομικά των κομμάτων, στο «πόθεν έσχες» των πολιτικών, στον εκλογικό νόμο, στη διάκριση των εξουσιών, αλλά και στο χτύπημα της διαφθοράς.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ήδη η κυβέρνηση επιφέρει αλλαγές στο σύστημα διακυβέρνησης, ενώ, σε ό,τι αφορά στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens, είπε ότι ήδη έχει δώσει οδηγίες για περαιτέρω ενέργειες. Επανερχόμενος, ωστόσο στο θεσμό των Εξεταστικών Επιτροπών, ο πρωθυπουργός είπε ότι -τελικά- αυτές δεν είναι επαρκής θεσμός και πρέπει να αναζητηθούν τρόποι ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού της ελεγκτικής ικανότητας του Κοινοβουλίου.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη: «Αισθανόμαστε περήφανοι που ως αξιωματική αντιπολίτευση ζητήσαμε Εξεταστικές και περήφανοι που ως κυβέρνηση εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο για να φωτιστούν οι υποθέσεις». Και διερωτήθηκε: «Πόσο περήφανοι αισθάνονται αυτοί που έλεγαν "όχι" σε όλα και έκλεισαν νύχτα τη Βουλή, για να εξασφαλίσουν την παραγραφή;».

«Μπορεί η διαφθορά να μην έχει πολιτικό χρώμα, αλλά δεν μας ακουμπά όλους» επισήμανε ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε επίσης στα οικονομικά των κομμάτων και στο «πόθεν έσχες» των πολιτικών, λέγοντας πως ήδη ξεκίνησαν νομοθετικές πρωτοβουλίες για τα ζητήματα αυτά, ενώ θα υπάρξει και νέος εκλογικός νόμος.

Σε ό,τι αφορά στη διάκριση των εξουσιών, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι έλειπε η πολιτική βούληση σύγκρουσης με το κατεστημένο, προσθέτοντας ότι «έχουμε τη βούληση, την στήριξη του ελληνικού λαού, ενώ δημιουργούμε και θεσμούς που θα μας στηρίξουν στη σύγκρουση αυτή».

Ο κ. Παπανδρέου εξήγγειλε την έναρξη οργανωμένου διαθεσμικού διαλόγου με συμβολή όλων των κομμάτων, ενώ ιδιαίτερο βάρος έδωσε στη βραδυπορία και την αναποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης.

«Κανένας δημοσιογράφος δεν μπορεί να είναι δικαστής και ο πολιτικός πρέπει να είναι υπηρέτης του λαού, εμείς είμαστε οι εκλεγμένοι» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι «οι εξουσίες μπερδεύτηκαν και η λαϊκιστική γενίκευση γίνεται η μήτρα κάθε συγκάλυψης».

Η δευτερολογία

Στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός κινήθηκε σε ήπιους τόνους και μίλησε για το έργο της κυβέρνησης και το ρόλο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. «Έχω διαγνώσει ότι υπάρχει αγωνία απ’ όλους σας» είπε, απευθυνόμενος στους βουλευτές, και τόνισε: «Βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη φάση της μεταπολιτευτικής ιστορίας, αλλά μπορούμε να τα καταφέρουμε».

«Βασικός στόχος είναι η ανάπτυξη» τόνισε, ενώ υποστήριξε ότι το έλλειμμα οφείλεται και στην έλλειψη πολιτικών. «Γιατί να σεβαστούν οι πολιτικοί τους νόμους, όταν υπήρχαν υπουργοί, που έλεγαν ότι έχουν offshore για τα παιδιά τους;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στις Εξεταστικές, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Δεν έχουμε να απολογηθούμε για τίποτα, αφού πρώτοι αναλάβαμε τις ευθύνες μας, πρώτοι εμείς διαγράψαμε στελέχη, υπουργούς, πρώτοι εμείς κάναμε Εξεταστική».

 

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου