ΕΛΛΑΔΑ

Πήραν πίσω τρία μέτρα του φορολογικού

πήραν-πίσω-τρία-μέτρα-του-φορολογικού-851206

"Μπλόκο" στα σκληρά φορολογικά μέτρα που προωθεί ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου βάζουν οι αντιδράσεις (των αρμοδιότερων περί τα νομικά ζητήματα) υπουργών της κυβέρνησης, Χάρη Καστανίδη και Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ως αποτέλεσμα, το υπουργείο Οικονομικών παίρνει πίσω (προς επανεξέταση τουλάχιστον) τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου για ποινές φυλάκισης, αυτόφωρο και "γενικό εισαγγελέα" φορολογικών θεμάτων, τις οποίες μόλις χθες βράδυ δημοσιοποίησε προς διαβούλευση.

Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο που αναρτήθηκε προς διαβούλευση στο opengov.gr:

• απαλείφθηκαν οι διατάξεις ότι η υπεξαίρεση ΦΠΑ συνιστά "διαρκές έγκλημα". Στη φράση αυτή εδράζεται η διαδικασία της αυτοφώρου σύλληψης, η οποία θα επαναδιατυπωθεί μετά τη διαβούλευση.

• απαλείφθηκαν τα ποσά για τα οποία προβλέπεται η ποινή φυλάκισης για ληξιπρόθεσμα χρέη στο δημόσιο. Το υπουργείο Οικονομικών βάζει «νερό στο κρασί του» αλλά στο τέλος, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, θα υπάρχει μία κλίμακα ποσών οφειλής και χρόνου καθυστέρησης, βάσει της οποίας θα επιβάλλεται η ποινή, αλλά όχι «αυτόματα», παρά μόνο αν ο έλεγχος δείξει ότι ο υπόχρεος έχει τη δυνατότητα να πληρώσει και δεν το κάνει.

Μεγάλες αντιδράσεις συναντά και η διάταξη περί του γενικού οικονομικού εισαγγελέως. Μέλη της κυβέρνησης διαφωνούν έντονα, θεωρώντας ότι αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία και ότι η ανάγκη αυτή καλύπτεται από τους υπάρχοντες Οικονομικούς εισαγγελείς που στεγάζονται στο κτίριο 16 της οδού Ευελπίδων.

Όπως όλα δείχνουν πάντως, το θέμα αυτό ενδέχεται τελικώς να εξελιχθεί σε ενδοκυβερνητική σύγκρουση, με απρόοπτες συνέπειες.

Μέσω e-mail τα πρόστιμα

Με "e-πρόστιμο" απειλεί το υπουργείο Οικονομικών τους φορολογούμενους που κάνουν δηλώσεις μέσω ίντερνετ αλλά … δεν εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Την ίδια στιγμή, θέλοντας να βγάλει "από τη μύγα ξύγκι", θεσπίζει διάταξη με την οποία το δημόσιο θα ζητά να εισπράξει ακόμα και τρία (3) ευρώ, καταργώντας το σημερινό καθεστώς σύμφωνα με το οποίο δεν βεβαιώνεται οφειλή προς το Δημόσιο αν δεν υπερβαίνει τα είκοσι επτά (27) ευρώ, (που αντιστοιχεί στις 10.000 δρχ. που καθιερώθηκαν το 1994). Αν μάλιστα χρωστά πχ 2 ευρώ ο ένας σύζυγος και 2 ο άλλος, η εφορία πρέπει να τα εισπράξει επειδή αθροιστικά ξεπερνούν τα 3 ευρώ.

Ειδικότερα, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο, καθιερώνεται ειδικό πρόστιμο 200 ευρώ σε όσους υποβάλουν εκπρόθεσμα φορολογικές δηλώσεις που έπρεπε να είχαν υποβάλει μέσω του taxisnet.

Το πρόστιμο αφορά δηλώσεις από τις οποίες δεν προκύπτει φόρος για καταβολή, δηλαδή εκπρόθεσμες δηλώσεις μηδενικές ή πιστωτικές, καταστάσεις, πίνακες, ή ισοζύγια κ.λπ.

"Πρωτοποριακός" είναι όμως και ο τρόπος με τον κοινοποιείται το e-πρόστιμο αφού, με ειδική διάταξη, προβλέπεται το ειδικό πρόστιμο να αποστέλλεται στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του, μέσω email.

Στα πρόσωπα που επιβάλλεται το πρόστιμο των 200 ευρώ πάντως, δεν επιβάλλονται τα πρόστιμα που ισχύουν για όσους υποβάλλουν αυτοπροσώπως στην εφορία τις δηλώσεις τους και κυμαίνονται από 117 μέχρι και 1.170 ευρώ. Δεν τους επιβάλλεται όμως ούτε το πρόστιμο (τριπλάσιο του οφειλόμενου ΦΠΑ) για πλαστά και εικονικά.

Ενδεχομένως για τις περιπτώσεις αυτές να καθοριστούν επιμέρους «ειδικά πρόστιμα», με νεότερες αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών.

Με άλλη διάταξη, ανοίγει "παράθυρο" και για μη δέσμευση καταθέσεων ή μη εφαρμογή ποινικών κυρώσεων, εάν ο φορολογούμενος που οφείλει φόρους, ταυτόχρονα έχει απαίτηση κατά του Δημοσίου, βέβαιη και εκκαθαρισμένη και εφόσον την απαίτηση αυτή δεν την έχει εκχωρήσει σε τρίτους.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου