ΕΛΛΑΔΑ

Πιέσεις για άρση του ασύλου στη Νομική

πιέσεις-για-άρση-του-ασύλου-στη-νομική-461489

Στο προσκήνιο της ελληνικής επικαιρότητας παραμένει το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, με αιχμή, τη φορά αυτή, την κατάληψη του κτιρίου της Νομικής Σχολής της Αθήνας, στην οδό Σόλωνος, από ομάδα περίπου 300 μεταναστών, οι οποίο έφτασαν από τα Χανιά στην Αθήνα, ζητώντας πολιτική προστασία.

Η κατάληψη της Νομικής έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο, τους φορείς, αλλά και την κοινωνία.

Χαρακτηριστικά, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, τόνισε: «Οι δυστυχείς αυτοί άνθρωποι που βρίσκονται στη Νομική, δεν βρέθηκαν τυχαία, οδηγήθηκαν και καθοδηγήθηκαν. Είναι εξοργιστικό ότι πολιτικές δυνάμεις εκμεταλλεύονται με προκλητικό τρόπο την ανθρώπινη αγωνία, για να υπηρετήσουν και κομματικές σκοπιμότητες, καταλύοντας τις πανεπιστημιακές ελευθερίες

«Η μετατροπή της Νομικής σε καταυλισμό μεταναστών είναι πέρα από τα όρια κάθε ανοχής» υπογράμμισε επίσης, προσθέτοντας ότι «οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών οφείλουν, ως έχουν εκ του νόμου την πρωτοβουλία, να υπερασπιστούν την ακαδημαϊκή λειτουργία». «Οι νόμοι πρέπει να εφαρμοστούν, με τη συνδρομή βεβαίως όλων των οργάνων της Πολιτείας, ώστε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση» κατέληξε η υπουργός Παιδείας.

Την εφαρμογή όσων προβλέπονται από το νόμο, ζήτησε αργά χθες το βράδυ και ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών τονίζεται ότι «δεν υπάρχει καμία πρόθεση και κανένα περιθώριο μαζικής και αδιάκριτης νομιμοποίησης αλλοδαπών που έχουν εισέλθει και διαμένουν παράνομα στη χώρα».

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφεραν σχετικά ότι η αστυνομία δεν μπορούσε να εμποδίσει την είσοδο των μεταναστών στη Νομική, «γιατί με αυτή τη λογική θα έπρεπε να συλλαμβάνει κι όποιον κυκλοφορεί στον δρόμο» και συμπλήρωναν ότι το πανεπιστημιακό άσυλο προστατεύεται από θεσμοθετημένα όργανα και θεσμοθετημένες διαδικασίες και πρέπει να προστατευθεί από όσους είναι αρμόδιοι και έτοιμοι γι’ αυτό.

Η Αστυνομία επεμβαίνει τελευταία σε τέτοιες διαδικασίες και μόνο κατόπιν εντολής εισαγγελέα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, που παρέπεμπαν στις προαναφερθείσες διαδικασίες, οι οποίες και καταλήγουν στην κλήση ή μη εισαγγελέα, ενώ οι ίδιες πάντα πηγές έκαναν λόγο για «χάπενινγκ στη Νομική», για οργανωμένη μεταφορά των μεταναστών από την Κρήτη με εισιτήρια που είχαν αγοραστεί ομαδικά για λογαριασμό τους και για κάποιους που κάνουν δημόσιες σχέσεις με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην «πλάτη» της Αστυνομίας.

«Το χρονόμετρο καταμέτρησης ενδεχόμενης ολιγωρίας των αστυνομικών αρχών θα αρχίσει να τρέχει, από τη στιγμή που ο εισαγγελέας θα παράσχει τη σχετική άδεια, κατόπιν αιτήματος των πρυτανικών αρχών» δήλωσε σχετικά στη Βουλή ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μανώλης Οθωνας.

«Μέχρι τότε» συμπλήρωσε, «υπάρχει ακόμα χρόνος κάποιοι να σοβαρευτούν και να σταματήσουν να παίζουν παιχνίδια εις βάρος της κοινωνίας στις πλάτες δυστυχισμένων ανθρώπων».

Από την πλευρά τους, οι φοιτητικές παρατάξεις της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ, με ανακοινώσεις τους εκφράζουν τη διαφωνία τους με την κατάληψη του κτιρίου και κατηγορούν μέλη της φοιτητικής παράταξης ΑΡ.ΕΝ., που πρόσκειται στο Συνασπισμό, ότι οργάνωσε την εγκατάσταση των προσφύγων στη Νομική.

Αλληλέγγυα δε, τόσο στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών όσο και στην Κοσμητεία και τους προέδρους της Νομικής και του Οικονομικού, δήλωσε με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ).

Τι λένε οι μετανάστες

«Ιστορικό γεγονός» χαρακτηρίζουν οι 287 οικονομικοί μετανάστες την απεργία πείνας που ξεκίνησαν, με αίτημα τη χορήγηση άδειας παραμονής σε όλους τους οικονομικούς μετανάστες, που βρίσκονται στην Ελλάδα, καθώς -όπως διευκρινίζουν- «είναι η μεγαλύτερη απεργία πείνας μεταναστών στην ιστορία της Ευρώπης».

Αντιδράσεις των κομμάτων

Σε ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρεται ότι «αυτοί που οδήγησαν τους μετανάστες στο υπό ανακαίνιση παλιό κτήριο της Νομικής, με αυτή την ενέργεια δεν υπηρετούν τα δίκαια αιτήματα των μεταναστών-προσφύγων» και τονίζεται ότι «η απόφαση της πρυτανείας, να παύσει τη λειτουργία όλων των τμημάτων της Νομικής, δεν συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος, στοχοποιεί τα θύματα που είναι οι μετανάστες, ειδικά με το να εγκαλεί την κυβέρνηση μόνο για το θέμα περιφρούρησης του κτηρίου. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη και πρέπει να δώσει λύση αρχίζοντας από την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης και επίλυσης των δίκαιων αιτημάτων τους».

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης δήλωσε: «Εάν η Πολιτεία θέλει να εφαρμόσει τους νόμους που υπάρχουν, μπορεί να παρέμβει χρησιμοποιώντας τις διατάξεις για μεταφορά λαθρομεταναστών και την εξασφάλιση καταλύματος, άνευ της τυπολατρείας περί πανεπιστημιακού ασύλου».

Από την πλευρά του ο ΣΥΝ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι η απόφαση των μεταναστών να πραγματοποιήσουν απεργία πείνας σε χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών έγινε κατόπιν απόφασης του ΔΣ του Συλλόγου φοιτητών της Νομικής σχολής

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας τόνισε ότι οι αδυναμίες και η ατολμία της μεταναστευτικής πολιτικής δεν μπορεί να λειτουργούν σαν άλλοθι για όσους, κάνοντας επίδειξη τζάμπα φιλοστοργίας, εκμεταλλευόμενοι τον ανθρώπινο πόνο, συνεχίζουν να κρατούν υπό κατάληψη τη Νομική.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου