ΕΛΛΑΔΑ

Προς την «επόμενη μέρα» για τη διερεύνηση

προς-την-επόμενη-μέρα-για-τη-διερεύν-461740

Τη διαδικασία της επόμενης ημέρας άνοιξαν τα πολιτικά κόμματα μετά την κατάθεση στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Siemens, στο οποίο δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις για τα προτεινόμενα προς περαιτέρω έρευνα πρόσωπα σε σχέση με όσα έγιναν γνωστά την περασμένη εβδομάδα. Όλα τα κόμματα συμφωνούν στον περαιτέρω έλεγχο μέσω επιτροπής προκαταρκτικού ελέγχου (Προανακριτικής Επιτροπής), αλλά οι διαφορές εντοπίζονται στα πρόσωπα που υποδεικνύονται.

Θα προηγηθεί σε κάθε περίπτωση η κατάθεση αιτήματος με 60 υπογραφές για τη συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στη συνέχεια αναμένεται να κατατεθεί πρόταση υπογραφόμενη από 30 βουλευτές, προκειμένου να συσταθεί Προκαταρκτική Επιτροπή (Προανακριτική), κατά πάσα πιθανότητα από το ΠΑΣΟΚ.

Πάντως η αξιωματική αντιπολίτευση παίρνει αποστάσεις με δεδομένη και την πρόσφατη απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου για το θέμα των παραγραφών και επιχειρεί πολιτική διαχείριση του ζητήματος της διαφάνειας με την πρόταση του Αντώνη Σαμαρά που τέθηκε στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για έλεγχο και δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες όσων διετέλεσαν κυβερνητικά στελέχη από το 1974.

Με δεδομένο ότι, σε γενικές γραμμές, γίνεται αποδεκτό -έστω και με αστερίσκους από τη ΝΔ- το κεφάλαιο των πραγματικών περιστατικών, το μόνο που απομένει ως ζέον και διαμφισβητούμενο, τουλάχιστον για τον τρόπο που καταρτίστηκε, είναι η αξιολόγηση των πραγματικών περιστατικών και φυσικά ο κατάλογος των πρώην υπουργών που έχουν καταρτίσει τα κόμματα για περαιτέρω αναζήτηση ευθυνών.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και 14 ακόμη πρώην υπουργοί είναι συνολικώς οι προτεινόμενοι από τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά δεν είναι δεδομένο ότι αυτοί θα βρίσκονται στην πρόταση για προκαταρκτική, εκτός των δώδεκα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα της πλειοψηφίας.

Τέσσερις κοινά αποδεκτές θέσεις

Με δήλωσή του αμέσως μετά την κατάθεση του πορίσματος, ο πρόεδρος της εξεταστικής Σήφης Βαλυράκης σημειώνει ότι όλα τα κόμματα προτείνουν περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Επισημαίνοντας τις 17 ομόφωνες πορισματικές αναφορές ο κ. Βαλυράκης επισημαίνει τέσσερις κοινά αποδεκτά θέσεις:

• Η Επιτροπή ομόφωνα διαπίστωσε την ύπαρξη ενός οργανωμένου εγκλήματος που σχετίζεται με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

• Οι δικαστικοί λειτουργοί που χειρίστηκαν την υπόθεση από τον Απρίλιο του 2005, όφειλαν από καιρού να είχαν προχωρήσει σε βάθος την εξέταση συγκεκριμένων εμπλεκομένων προσώπων.

• Με ομόφωνη απόφαση η Επιτροπή υπολογίζει κατ’ εκτίμηση ότι η ζημία που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο από την παράνομη αυτή δραστηριότητα ανέρχεται στο ποσόν των 2 δισ. ευρώ τουλάχιστον.

• Η Επιτροπή ομόφωνα προτείνει την άσκηση αγωγών αποζημίωσης και την επιβολή προστίμων καθ’ όλων των εμπλεκομένων φυσικών και νομικών προσώπων.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου