ΕΛΛΑΔΑ

Στα άκρα η κόντρα με τους φαρμακοποιούς

στα-άκρα-η-κόντρα-με-τους-φαρμακοποιού-461934

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα υπουργείου Υγείας – φαρμακοποιών ενόψει και της σημερινής κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου που περιέχει τις ρυθμίσεις για την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος.

Έτσι, στο επ’ αόριστον κλείσιμο των φαρμακείων που αποφάσισε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος στον Πειραιά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας «απάντησε» με άνοιγμα των νοσοκομειακών φαρμακείων προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες με χρόνια νοσήματα που χρειάζονται τη θεραπεία τους.

Την ίδια στιγμή οι φαρμακοποιοί της Αθήνας εμμένουν στην απόφασή τους για τριήμερη απεργία (Τετάρτη – Πέμπτη και Παρασκευή) ενώ ανακοίνωσαν ότι από την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου παύουν να χορηγούν φάρμακα επί πιστώσει στους ασφαλισμένους τεσσάρων ταμείων (ΟΠΑΔ, ΤΣΑΥ, ΗΣΑΠ, Ταμείο Συμβολαιογράφων και Δικηγόρων).

Στο πλαίσιο αυτό τα φαρμακεία του ΕΣΥ θα εξυπηρετούν το κοινό από τις 10 το πρωί έως και τις 3 το μεσημέρι. Παράλληλα, και για την ελαχιστοποίηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν από την περασμένη εβδομάδα οι κάτοικοι του Πειραιά λόγω των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών της περιοχής, φάρμακα θα χορηγούνται και από τις φαρμακαποθήκες του ΙΚΑ.

Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε από τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιάννη Σγουρό να ενεργοποιήσει τον νόμο σε ό,τι αφορά τον ελάχιστο αριθμό ανοιχτών (διημερευόντων) φαρμακείων στον Πειραιά, βάσει του οποίου προβλέπεται η λειτουργία του 20% των φαρμακείων επί του αριθμητικού συνόλου της περιοχής.

Σημειώνεται ότι στον Πειραιά υπάρχουν 500 φαρμακεία, αλλά κατά τη διάρκεια της πολυήμερης απεργίας, ανοικτά παρέμειναν μόνο 16, γεγονός που προκάλεσε ταλαιπωρία και ουρές των πολιτών. Πλέον με την εφαρμογή του νόμου από τον οικείο Περιφερειάρχη θα είναι ανοιχτά 50 φαρμακεία.

Εξόφληση από τον ΟΠΑΔ

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε χθες με απόφαση των υπουργών Υγείας και Οικονομικών μεταφέρονται 100 εκατ ευρώ στον ΟΠΑΔ για την εξόφληση των οφειλών του Ταμείου προς τους φαρμακοποιούς για τον Ιανουάριο.

Επίσης, ο ΟΠΑΔ μεταφέρεται από τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών στη γενική γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Τέλος, για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων που παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα στην ελληνική αγορά, ο υπουργός Υγείας έδωσε εντολή στον πρόεδρο του ΕΟΦ κ. Ιωάννη Τούντα να επιβάλει άμεσα χρηματικά πρόστιμα σε όσες φαρμακευτικές εταιρείες δημιουργούν τεχνητές ελλείψεις.

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα συγκληθεί πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος είχε ζητήσει στο προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο να συζητηθεί το ενδεχόμενο επιτάχυνσης του διαγωνισμού, ο οποίος υπό κανονικές συνθήκες θα είναι διεθνής και αναμένεται να διαρκέσει περί τα δύο έτη. Το μεγαλύτερο και δυσκολότερο κομμάτι του συγκεκριμένου έργου αφορά τα νοσοκομεία, καθώς η κυρία Λούκα Κατσέλη προχωρά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα Ταμεία είτε χρησιμοποιώντας την υπηρεσία πληροφορικής του υπουργείου είτε λαμβάνοντας δάνεια.

Την Τετάρτη αναμένεται να ανακοινώσει τη συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα για δάνειο ύψους 1,5 εκ. ευρώ προκειμένου να προχωρήσει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στο ΙΚΑ. Παρ΄ όλα αυτά η υπουργός Εργασίας συμφωνεί ότι οι διαδικασίες θα πρέπει να επισπευσθούν και την ίδια άποψη έχουν και άλλοι υπουργοί, καθώς η πειραματική εφαρμογή του μέτρου έδειξε εντυπωσιακή μείωση στις δαπάνες. Το ερώτημα που υπάρχει είναι να βρεθεί ένας τρόπος που δεν θα δημιουργεί σκιές ότι ευνοούνται κάποιες εταιρείες έναντι άλλων και στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες προτάσεις. Οπότε αναμένεται στη συνεδρίαση αυτή να ξεκαθαρίσει κάπως η κατάσταση.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου