ΕΛΛΑΔΑ

Πόρισμα με κομματικές διαφοροποιήσεις

πόρισμα-με-κομματικές-διαφοροποιήσε-462090

Κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στον πρόεδρο της Βουλή το ογκώδες πόρισμα, από 582 σελίδες, της εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο της Siemens. Η διαδικασία θύμιζε «θρίλερ», καθώς μέχρι αργά δεν είχαν γίνει γνωστές οι προτάσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το πόρισμα, σε αντίθεση με τις προτάσεις των άλλων κομμάτων που είχαν δημοσιοποιηθεί από ώρες πριν.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΠΑΣΟΚ ζητά περαιτέρω διερεύνηση για 12 πρώην υπουργούς, 5 του ΠΑΣΟΚ και 7 της ΝΔ, χωρίς να γίνεται αναφορά στο είδος των ευθυνών.

Στο πόρισμα υπάρχει αναφορά στο θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων για το οποίο ζητείται περαιτέρω έρευνα στους τροφοδότες λογαριασμούς που μπορεί να έχουν δώσει λεφτά σε ταμεία κομμάτων.

Ωστόσο, σχετικά με αυτό, αναφέρεται ότι από την έρευνα της εξεταστικής δεν προέκυψε ανάμειξη υπουργού ή υφυπουργού.

Να θυμίσουμε ότι αρχικά η παράδοση του πορίσματος είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Πέμπτη, η επιτροπή όμως ζήτησε ολιγοήμερη παράταση ώστε να καθαρογράψει τα κείμενα.

Στα γραφεία του 2ου ορόφου του κτιρίου της Βουλής, η γραμματεία του κ. Σήφη Βαλυράκη, προέδρου της επιτροπής, εργαζόταν πυρετωδώς μέχρι αργά, προσθέτοντας στο πολυσέλιδο κείμενο τις τελευταίες παρατηρήσεις, προκειμένου το πόρισμα να παραδοθεί πριν τελειώσει η προ ημερησίας συζήτηση και ολοκληρωθεί η Ολομέλεια της Βουλής.

Τα πορίσματα της Ν.Δ., ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ο.Σ.

«Σαφείς πολιτικές ευθύνες» στον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη και τους πρώην υπουργούς/υφυπουργούς επί των κυβερνήσεών του κκ. Ι. Παπαντωνίου, Α. Τσοχατζόπουλο, Αν. Μαντέλη, Ν. Χριστοδουλάκη, Χρ. Βερελή, Ευ. Μαλέσιο, αλλά και τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου (ως μέλους του ΔΣ του ΟΤΕ το 2000-2002), αναδεικνύει στο πόρισμά της η ΝΔ, υπογραμμίζοντας σε ότι αφορά τα δικά της εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα ότι «ουδέν στοιχείο ενοχής προέκυψε».

Παρά ταύτα επισημαίνει ότι «για να αποκατασταθεί η τιμή και η υπόληψή τους από την στιγμή κατά την οποία το ΠαΣοΚ αναφέρει τα ονόματά τους, η ΝΔ δεν διαφωνεί και ως προς αυτούς για τον οποιοδήποτε έλεγχο».

Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι «η έρευνα για περαιτέρω ευθύνες απαιτείται να συνεχισθεί», ωστόσο επισημαίνει στην πορισματική έκθεσή της ότι η αναφορά των παραπάνω πολιτικών προσώπων «δεν περιέχει ίχνος αρνητικής αξιολόγησης» και «δεν αποτελεί παραπομπή ούτε παραβιάζει το τεκμήριο αθωότητας», αλλά «προσανατολίζει την περαιτέρω έρευνα για ενδεχόμενες ευθύνες που μόνο η Ολομέλεια της Βουλής δικαιούται να διώξει και να καταλογίσει σύμφωνα με το Σύνταγμα».

Πόρισμα ΛΑΟΣ

Το ενδεχόμενο να μην συμμετάσχει στην προανακριτική επιτροπή η οποία θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες των πολιτικών προσώπων που θα παραπεμφθούν σε αυτήν για το σκάνδαλο της Siemens, εξετάζει ο ΛΑΟΣ «αν δεν δεσμευθούν εκ των προτέρων οι ηγεσίες των κομμάτων ότι θα ανοίξουν τα κομματικά ταμεία και οι λογαριασμοί όλων όσων ήταν κομματικοί ταμίες αλλά και ότι δεν θα μπουν "ασπίδες" σε πρώην πρωθυπουργούς».

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων, μετά από έναν χρόνο ερευνών δεν μπόρεσε η Εξεταστική Επιτροπή να αποκαλύψει την διακίνηση μαύρου χρήματος και δεν βρέθηκαν λογαριασμοί πολιτικών προσώπων, «αν εξαιρέσει κανείς τα "ψιχία" του κ. Μαντέλη και του κ. Τσουκάτου, ενώ μυστήριο παραμένει πού βρίσκονται τα 100 εκ. ευρώ τα οποία κατετέθη ότι δόθηκαν ως "μίζες"». Πάντως ο ΛΑΟΣ τάσσεται υπέρ της συνέχισης της έρευνας από προανακριτική επιτροπή «επειδή είναι εξίσου σοβαρό να αθωωθούν ένοχοι ή -ακόμη χειρότερα- να ενοχοποιηθούν αθώοι».

Πόρισμα ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ

Να διερευνηθεί περαιτέρω η υπόθεση της Siemens από προανακριτική επιτροπή ώστε «να γίνει δυνατή η απόδοση ευθυνών κατά το βαθμό που τους αντιστοιχεί όπως και σε όποιο πολιτικό πρόσωπο τυχόν ευθύνεται και η ευθύνη του θα προκύψει μέσα από την έρευνα και την αξιοποίηση του ανακριτικού υλικού», ζητεί στο πόρισμά του το ΚΚΕ, το οποίο ωστόσο δεν κατονομάζει τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα «οι πολιτικές ευθύνες των οποίων είναι αντικειμενικές», όπως αναφέρεται και καταλογίζονται σε όσους «κατά καιρούς χειρίστηκαν τη σύναψη των επίμαχων συμβάσεων, την εκτέλεση και την παραλαβή των έργων».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής χωρίς όμως να αναφέρουν ονόματα και καταλογίζοντας ευθύνες στα δύο μεγάλα κόμματα.

 

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου