ΕΛΛΑΔΑ

Στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προσφεύγουν οι Περιφερειάρχες για τα ρέματα

στην-εισαγγελέα-του-αρείου-πάγου-προσ-758982

Στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου προσφεύγει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας για τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας των ρεμάτων από το κράτος δίχως την ταυτόχρονη απόδοση των απαραίτητων πόρων, τον απαιτούμενο αριθμός εργαζομένων, τα μέσα αλλά και εκείνα τα θεσμικά εργαλεία για να μπορεί να την ασκήσει κατά τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο.

Αυτό αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΠΕ στη σημερινή του συνεδρίαση μετά από εισήγηση του Α’ αντιπροέδρου, Γιάννη Σγουρού. Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, με την αρμοδιότητα για τον καθαρισμό των ρεμάτων στις Περιφέρειες δεν μεταβιβάστηκαν σ΄αυτές ταυτόχρονα οι αντίστοιχοι ανθρώπινοι και χρηματικοί πόροι παρά τη ρητή συνταγματική πρόβλεψη. Επίσης δεν προβλέπεται χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ παράλληλα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο οι Περιφέρειες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε λήψη μέτρων για έκνομες δραστηριότητες (καταπατήσεις) στα ρέματα.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, στη συνεδρίαση αποφασίστηκε, παράλληλα, η ΕΝΠΕ να εκπονήσει συγκεκριμένη πρόταση για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την πολιτική προστασία ώστε «να σταματήσει το φαινόμενο να μην γνωρίζει κανείς ποιος έχει ευθύνη και σε ποιο τομέα», όπως τόνισε ο πρώην περιφερειάρχης Δωδεκανήσου Γιάννης Μαχαιρίδης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου