ΕΛΛΑΔΑ

Ανταρσία για τη Siemens φοβούνται στο ΠΑΣΟΚ

ανταρσία-για-τη-siemens-φοβούνται-στο-πασοκ-462403

Ορατός είναι ο κίνδυνος να επαναληφθεί το «φιάσκο του Βατοπεδίου» και στην υπόθεση της Siemens παρά το γεγονός ότι τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής προσπάθησαν να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικά στην διατύπωση της «ετυμηγορίας» του πορίσματος.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ερμηνεύοντας πιστά τον κανονισμό που διέπει της εξεταστικές επιτροπές, ζητούν απλά περαιτέρω διερεύνηση για 12 πρώην υπουργούς αποφεύγοντας να μπουν στην διαδικασία διαχωρισμού των ευθυνών σε πολιτικές και ποινικές.

Στην ουσία όμως η συγκεκριμένη τακτική πετά το μπαλάκι στις επόμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Αναλυτικά, το επόμενο στάδιο – μένει να καθαρογραφεί και να κατατεθεί το πόρισμα την Δευτέρα στον πρόεδρο της Βουλής – προβλέπει αξιολόγηση του πορίσματος από 30 τουλάχιστον βουλευτές οι οποίοι εφόσον κρίνουν ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση θα καταθέσουν πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής στην ολομέλεια της Βουλής.

Στην πρότασή τους θα ζητούν την παραπομπή συγκεκριμένων πρώην υπουργών παραθέτοντας τα ποινικά αδικήματα για τα οποία θα πρέπει να ελεγχθούν.

Στην συνέχεια η υπόθεση οδηγείται στην ολομέλεια της Βουλής η οποία και θα αποφασίσει με μυστική ψηφοφορία την τύχη της υπόθεσης. Συγκεκριμένα, θα στηθούν τόσες κάλπες όσες και οι υπό παραπομπή σε προανακριτική πρώην υπουργοί.

Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι πως θα αντιδράσουν οι βουλευτές όταν με τα έως σήμερα δεδομένα, τα αδικήματα μόνο δύο πρώην υπουργών (κ. Χρίστος Μαρκογιαννάκης και κ. Προκόπης Παυλόπουλος) δεν έχουν παραγραφεί.

Ερώτημα που γίνεται ακόμα πιο ασφυκτικό για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που θα κληθούν να υπερασπιστούν ένα πόρισμα που έχει την σφραγίδα της παράταξής τους.

Στην περίπτωση λοιπόν που καταψηφιστεί έστω και μέρος της πρότασης τότε το κλίμα που θα δημιουργηθεί για την κυβέρνηση θα είναι παρόμοιο με αυτό που αναπτύχθηκε μετά το «Βατοπεδινό φιάσκο». Οταν δηλαδή οι κ.κ. Θ. Ρουσόπουλος και Γ. Βουλγαράκης «απαλλάχθηκαν» (και) με ψήφους βουλευτών του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι, επιπροσθέτως, καταψήφισαν και το διαρκές αδίκημα περί «ξεπλύματος μαύρου» χρήματος βγάζοντας στην ουσία «λάδι» και τους υπόλοιπους τρεις πρώην «γαλάζιους» υπουργούς.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου