ΕΛΛΑΔΑ

Ποιους προτείνουν για παραπομπή ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ.

ποιους-προτείνουν-για-παραπομπή-πασο-851206

Ούτε χθες κατέληξε στο τελικό πόρισμα η εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο της Ζήμενς, καθώς στο παρασκήνιο ήταν μέχρι αργά το βράδυ ένα διακομματικό παζάρι μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όχι μόνο για τα ονόματα πολιτικών προσώπων που θα αναφέρονταν στο πόρισμα, αλλά και για το βαθμό η το περιεχόμενο εμπλοκής του καθενός στο σκάνδαλο.

Τα παζάρια είναι για το ποιούς θα προτείνει κάθε κόμμα να παραπεμφθούν σε προανακριτική τόσο από το εσωτερικό τους όσο και από το "αντίπαλο" κόμμα. Μάλιστα, φαίνεται πως τα δύο κόμματα θα προσπαθήσουν να περάσουν τις όποιες ευθύνες όσο πιο μαλακά γίνεται, καθώς αφορά σε στελέχη τους και για τον λόγο αυτό παραπέμπουν τα όποια πρόσωπα για πολιτικές ευθύνες και στην ουσία πετούν το μπαλάκι των ποινικών ευθυνών στην Προανακριτική για να τις διερευνήσει.

Έτσι με βάση το πόρισμα θα παραπεμφθούν για πολιτικές ευθύνες στην Προανακριτική η οποία με τη σειρά της θα αποφασίσει μετά από έρευνα εάν υπάρχουν και ποινικές ευθύνες για τις συμβάσεις της Siemens από το 1996 και μετά.

Το πιθανότερο είναι ότι οι τελικές θέσεις θα διαμορφωθούν σήμερα τις πρωινές ώρες και το πόρισμα της εξεταστικής θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή, αφού καθαρογραφεί. Επίσης, δεν αναμένεται να περιγραφούν ούτε αδικήματα, αλλά ούτε και συγκεκριμένες πράξεις, αφού θεωρείται ότι δεν είναι έργο της Επιτροπής.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ έχει καταλήξει για την παράμετρο του ΟΤΕ σε παραπομπή για πολιτικές ευθύνες στον κ. Μαντέλη, κ. Βερελή, κ. Παπαντωνίου, κ. Χριστοδουλάκη και από πλευράς Νέας Δημοκρατίας κατά του κ. Λιάπη και του κ. Αλογοσκούφη. Η Νέα Δημοκρατία συμφωνεί σε όλα αυτά τα ονόματα και προσθέτει τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη και Γιώργο Παπακωνσταντίνου

Με την έκφραση «προτείνεται η περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ευθυνών» οι βουλευτές του ΠαΣοΚ στην εξεταστική για το σκάνδαλο της Siemens καταγράφουν τα ονόματα έξι πρώην υπουργών, των οποίων οι πράξεις ελέγχονται για το κεφάλαιο της υπόθεσης, που αφορά τις συμβάσεις του ΟΤΕ. Πρόκειται για έξι πρώην υπουργούς, τόσο του ΠαΣοΚ, όσο και της Ν.Δ, Μεταφορών και Οικονομίας. Είναι, σύμφωνα με πληροφορίες οι κ.κ. Αν. Μαντέλης, Χρ. Βερελής και Μιχ. Λιάπης, καθώς και οι κ.κ. Γ. Παπαντωνίου, Ν. Χριστοδουλάκης και Γ. Αλογοσκούφης. Για το κεφάλαιο που αφορά το C4I οι βουλευτές της πλειοψηφίας πρότειναν την διερεύνηση τυχόν ευθυνών για τους Γ. Παπαντωνίου, Γ. Βουλγαράκη, Χρ. Μαρκογιαννάκη, Πρ. Παυλόπουλο και Β. Πολύδωρα.

Για τα εξοπλιστικά τον κ. Άκη Τζοχατζόπουλο, ενώ για ενέργεια συγκάλυψης λόγω της κατάργησης της Επιτροπής που επόπτευε ο κ. Γιώργος Ζορμπάς θα ζητηθεί περεταίρω έρευνα για τον Γιώργο Αλογοσκούφη.

Από την συζήτηση, που έγινε στην Εξεταστική συμφωνήθηκε ότι δεν πρέπει να περιγραφούν, ούτε αδικήματα, αλλά ούτε και συγκεκριμένες πράξεις, αφού αυτό δεν είναι σίγουρα έργο της Επιτροπής. Δεν προτείνεται η απόδοση ευθυνών για τα κεφάλαια της Υγείας, αλλά και του Πολιτισμού.

Στη διαδικασία, που ακολουθείται από την Εξεταστική έγινε δεκτό το αίτημα του προέδρου, κ. Σήφη Βαλλυράκη να εξετάζεται κάθε κεφάλαιο της υπόθεσης (Ο.Τ.Ε, C4I, ΟΣΕ, Patriot κ.λ.π.) και αναλόγως να αποδίδονται ευθύνες σε πρόσωπα. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε κλίμα έντασης στην επιτροπή.

Η εισήγηση της Ν.Δ.

Η Ν.Δ. επισημαίνει μέσω κύκλων πως: «όσον αφορά στα στελέχη της Ν.Δ. τα οποία εγκαλούνται από το ΠΑΣΟΚ, η άποψη μας είναι ότι ουδέν στοιχείο ενοχής προέκυψε για αυτούς. Ωστόσο, για να αποκατασταθεί η τιμή και η υπόληψη τους, από τη στιγμή κατά την οποία το ΠΑΣΟΚ αναφέρει τα ονόματα τους, η Ν.Δ. δεν πρόκειται να παρεμποδίσει και για αυτούς τον οποιοδήποτε έλεγχο». Όπως λέει, το σκάνδαλο είναι «πράσινο» και αφορά στον πρώην Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, και τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, πρώην και νυν. Όπως δήλωσαν: «Εμείς δεν φοβόμαστε τίποτα. Ας ψάξουν όσους θέλουν, όσο θέλουν»

Η εισήγηση της ΝΔ καταλογίζει ευθύνες τόσο σε πρώην και νυν υπουργούς του ΠΑΣΟΚ όσο και στον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη. Συγκεκριμένα στο πόρισμα θα αναφέρεται: «Η ουσία του σκανδάλου της Siemens έγκειται στην επιλογή του κ. Σημίτη να επιλέξει προγραμματικές συμφωνίες για τις προμήθειες του δημοσίου…

H ΝΔ εκτιμά ότι η ευθύνη του κ. Σημίτη τόσο ως πρωθυπουργού όσο και ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι αδιαμφισβήτητη». Σε άλλο σημείο του πορίσματος θα αναγγείλει ότι: «Είναι αποδεδειγμένη η ενοχή και εμπλοκή στο σκάνδαλο των κκ. Τάσου Μαντέλη και Θόδωρου Τσουκάτου. Ενώ θα σημειώνει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ εκλήθη να υλοποιήσει τις ήδη υπογεγραμμένες από το ΠΑΣΟΚ συμβάσεις.

Για τους λόγους αυτούς η ΝΔ αποτιμά ότι ευθύνες για την υπογραφή – πράξεις- παραλείψεις (πέραν του κ. Σημίτη κυρίως για ΟΤΕ και C4i) έχουν οι πρώην υπουργοί: Άκης Τσοχατζόπουλος (ΟΣΕ- εξοπλιστικά), Γιάννος Παπαντωνίου (ΟΤΕ- C4i), Νίκος Χριστοδουλάκης (ΟΣΕ- ΟΤΕ), Ευάγγελος Μαλέσιος (C4i), Τάσος Μαντέλης (ΟΤΕ), Χρήστος Βερελής (ΟΤΕ- ΟΣΕ), Γιώργος Παπακωνσταντίνου (ΟΤΕ), Χρήστος Παπουτσής (φυγή του Γιουνγκ).

Τι αναφέρουν οι κύκλοι της Ν.Δ.

1. Είναι αποδεδειγμένη η εμπλοκή και η ενοχή στο σκάνδαλο της Siemens των κ. Μαντέλη και Τσουκάτο.

2. Η ουσία του σκανδάλου έγκειται στην επιλογή του κ. Σημίτη να διαλέξει τις προγραμματικές συμφωνίες για τις προμήθειες του Δημοσίου.

3. Από τα πραγματικά περιστατικά αποδείχθηκε ότι η υπογραφή και η υλοποίηση αυτών των συμφωνιών, ήταν επιβλαβής για το Κράτος

4. Η κυβέρνησης της Ν.Δ. το 2004 εκλήθη να υλοποιήσει τις ήδη υπογεγραμμένες από το ΠΑΣΟΚ συμβάσεις.

5. Η επιλογή του ΠΑΣΟΚ να συστήσει εξεταστική επιτροπή για μία υπόθεση που αφορά σε παρελθόντα έτη έγινε εν γνώσει των περιορισμών των συνταγματικών επιταγών η Ν.Δ. εκτιμά ότι η ευθύνη του κ. Σημίτη τόσο ως πρωθυπουργού όσο και ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι αδιαμφισβήτητη.

Ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι κατέθεσε δικό του πόρισμα, χωρίς αυτό να σημαίνει -όπως σημείωσε- ότι διαφωνεί με το κόμμα του. ζητώντας την παραπομπή του κ. Σημίτη, κ. Τσοχατζόπουλου, κ. Παπαντωνίου, κ. Χριστοδουλάκη, κ. Μαντέλη, κ. Παπακωνσταντίνου, κ. Μαλέσιου, κ. Λιάπη, κ. Μαρκογιαννάκη και ίσως του κ. Τσούρα.

Τα άλλα κόμματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το σκάνδαλο της Siemens το ΛΑΟΣ ζητά την παραπομπή του κ. Σημίτη, του κ. Μαντέλη, του κ. Τσοχατζόπουλου, της Ντόρας Μπακογιάννη και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το ΚΚΕ στο πόρισμα του τάσσεται υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής, αναγνωρίζοντας «πολιτικές ευθύνες» σε όλους τους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. «που χειρίστηκαν τις συμβάσεις της Siemens σε όλους τους τομείς που αυτές συνάφθηκαν και υλοποιήθηκαν. «Είναι τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. για το σκάνδαλο της Siemens και επικίνδυνη για το λαό η πολιτική τους. Έχουν πολιτικές ευθύνες για το σύνολο του σκανδάλου» επισημαίνουν και προσθέτουν πως στην Ολομέλεια της Βουλής, όταν συζητηθεί το πόρισμα, θα τοποθετηθούν λεπτομερέστατα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να καταθέσει πόρισμα, αλλά ένα κείμενο εκτιμήσεων και θέσεων. Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, έκανε λόγο για ένα ακόμα φιάσκο, όπως συνέβη και με την παραγραφή στην υπόθεση του Βατοπεδίου.

«Αθωώνουν ο ένας τον άλλον. Αυτό κάνουν. Όπως έγινε με το Βατοπαίδι, έτσι και με τη Siemens. Και την ίδια στιγμή βέβαια η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών με δήθεν αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης Υπουργών, που δεν μπορεί να αλλάξει την ουσία όσο υπάρχει το παρόν Σύνταγμα.»

Υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens τάσσεται στο δικό του πόρισμα -που δημοσιοποίησε το βράδυ της Πέμπτης- ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Δηλώνει ωστόσο απαισιόδοξος ότι θα αποκαλυφθεί η αλήθεια, ενώ επιτίθεται στα δύο κόμματα εξουσίας κατηγορώντας τα για προσπάθεια συγκάλυψης, «παρασκηνιακές συνεννοήσεις» και έλλειψη βούλησης «να βγάλουν τους σκελετούς από τα ντουλάπια τους».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει να αναφερθεί σε ονόματα, επιφυλασσόμενος να πει τη γνώμη του στην Ολομέλεια της Βουλής, σεβόμενος, όπως λέει, την σοβαρότητα του θέματος, αλλά και το ρόλο του και αρνούμενος να συμπράξει «σε πρακτικές που εκφυλίζουν το κύρος των θεσμών και προσώπων, προσθέτοντας στο άγος των σκανδάλων και το άγος του ακραίου κυνισμού και της αναξιοπιστίας».

Δηλώσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς εάν ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται η εξεταστική για τη Siemens δικαιώνει την πρόθεση της κυβέρνησης για "κάθαρση", απάντησε ότι "τόσο με την υπόθεση Βατοπεδίου όσο και με τη Siemens η κυβέρνηση τηρεί τη δέσμευσή της ότι θα φέρει ενώπιον της Βουλής όλα τα σκοτεινά σημεία και τις σκιές που υπάρχουν στον πολιτικό βίο".

Ο Γ. Πεταλωτής πρόσθεσε ότι "περιμένουμε να εκδοθεί το πόρισμα, το οποίο θα είναι ένα πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής που, υποθέτω, θα κατανέμει ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα τα οποία θεωρεί ότι έχουν πολιτικές ευθύνες". Πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει εάν θα πάει παραπέρα και τι πόρισμα θα προκύψει.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ανέφερε ότι το κόμμα του δεν μπαίνει σε λογική συμψηφισμών.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου