ΕΛΛΑΔΑ

Δεν «συμπίπτουν» στα πρόσωπα για τη Siemens

δεν-συμπίπτουν-στα-πρόσωπα-για-τη-siemens-463303

Διέκοψε το απόγευμα τη συνεδρίασή της η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens, προκειμένου να συνέλθει εκ νέου το πρωί της Πέμπτης (σήμερα), για την καταληκτική συνεδρίαση πριν την κατάθεση του πορίσματος της.

Η διακοπή ήλθε μετά από την έντονη διαμαρτυρία του επικεφαλής των βουλευτών της ΝΔ, Κώστα Τζαβάρα, για τα όσα γραπτώς, αλλά και προφορικώς υποστήριξαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν συμφωνούν με τα πραγματικά περιστατικά, διότι υπάρχουν ελλείψεις, με πρόθεση τη συγκάλυψη από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Από την αρχή της συνεδρίασης υπήρξε έντονη αντιπαράθεση, με το Δημ. Παπαδημούλη (ΣΥΡΙΖΑ) διαμαρτυρόμενο, ότι δεν ήταν έτοιμα στο «παρά πέντε» τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης με τις επισημάνσεις που ο ίδιος είχε καταθέσει, έστω ως προσωπικές του υποδείξεις με αστερίσκους, ενώ ο ίδιος αποχώρησε επειδή ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος σε άλλο νομοσχέδιο.

Την έντονη διαμαρτυρία του κ. Τζαβάρα υιοθέτησε και η πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ και αποφασίστηκε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί μία τόσο κρίσιμη συνεδρίαση, κατά την οποία θα άρχιζε και η αξιολόγηση των πραγματικών περιστατικών, με αναφορά ονομάτων πρώην υπουργών, ερήμην των εκπροσώπων των δύο κομμάτων και χωρίς να αιτιολογήσουν τη μομφή τους.

«Λυπούμαι για την εξέλιξη», δήλωσε ο κ. Παπαδημούλης, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος κατέθεσε προτάσεις και «εισέπραξε παρελκυστική τακτική και άρνηση» και συμπλήρωσε ότι «όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται»

«Τα πραγματικά περιστατικά χωρίς τις γενικότερες πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από μας», επανέλαβε ο Θανάσης Παφίλης, συμπληρώνοντας ότι το ΚΚΕ θα καταθέσει το δικό του πόρισμα αύριο.

Η τροπή πάντως πυροδότησε φημολογίες και σενάρια μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων ότι «αντιμετωπίζουν προβλήματα στο εσωτερικό τους» και ότι δεν έχουν καταλήξει στα παραπεμπόμενα πρόσωπα, ή και άλλα, που φέρουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ «να μη κατέληξαν σε κοινά πρόσωπα προς παραπομπή».

Κατά τα άλλα, απάντηση σε όσα είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπος Αθανασίου σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον REAL FM ότι μέχρι σήμερα η Βουλή δεν ζήτησε ποτέ άνοιγμα λογαριασμού ενός πολιτικού, έδωσε με ομόφωνη απάντηση της η εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Siemens.

Από πολλών μηνών, αναφέρεται, η εξεταστική επιτροπή έχει αρμοδίως ζητήσει τον έλεγχο όλων των περιουσιακών στοιχείων και των λογαριασμών των πολιτικών προσώπων που φέρονται να σχετίζονται με την υπόθεση.

Πλην, όμως, για την πρωτοβουλία αυτή, για την οποία υπήρξε δυσμενής κριτική, ανταπόκριση υπήρξε μόνον από την Τράπεζα Ελλάδος, το ΣΔΟΕ και τη Βουλή, ενώ τα σχετικά αποτελέσματα αποστέλλονται στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στον Επίτροπο για τον καταλογισμό.

 

Τα κόμματα

Το ΠΑΣΟΚ καταλήγει στην αναγραφή των ονομάτων, αλλά και των αδικημάτων για τα οποία θα ζητηθεί σύσταση Προκαταρκτικής.

Η ΝΔ συμφωνεί ότι «δεν μπαίνουν περιορισμοί προσωποληψίας, κομματικής ιδιοτελείας και συμψηφισμών για την εξεύρεση της αλήθειας» και θα δώσει προτεινόμενα για περαιτέρω έρευνα ονόματα.

Το μάλλον βέβαιο είναι ότι μέχρι στιγμής τα τρία μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, για διάφορους λόγους το καθένα, καταψηφίζουν τα πραγματικά περιστατικά.

Το ΚΚΕ, διά του Θανάση Παφίλη, έχει ήδη γνωστοποιήσει ότι καταψηφίζει τα πραγματικά περιστατικά, γιατί αυτά δεν μπορούν να εξεταστούν εκτός πολιτικών που ακολουθήθηκαν.

Η θέση του θα καταγραφεί σε ξεχωριστό πόρισμα και θα αποδίδει πολιτικές ευθύνες στα δύο μεγάλα κόμματα για την πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων της Siemens.

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ που μετέχει στην Εξεταστική Κώστας Αϊβαλιώτης χαρακτήρισε τα πραγματικά περιστατικά «μισές αλήθειες» και ατελή την έρευνα της Επιτροπής, αφού δεν προσήλθαν να εξεταστούν πρώην πρωθυπουργοί και ταμίες των κομμάτων.

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι προτείνει για περαιτέρω έρευνα τους Κώστα Σημίτη, Αναστάσιο Μαντέλη, Άκη Τσοχατζόπουλο, Ντόρα Μπακογιάννη και Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από το ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε ότι καταψηφίζει τα πραγματικά περιστατικά, καταγγέλλοντας παρελκυστική τακτική από τα δύο μεγάλα κόμματα, ενώ για την ουσία της υπόθεσης είπε ότι «γίνεται πολύ φασαρία για το τίποτα, σε σχέση με τα ονόματα, αφού τα περισσότερα είναι θωρακισμένα μέσω της παραγραφής».

Στο κεφάλαιο της χρηματοδότησης των κομμάτων καταγράφονται, οι περιπτώσεις Τσουκάτου, χορηγιών 2% στα δύο μεγάλα κόμματα -όπως περιγράφονται από τις αποφάσεις της γερμανικής δικαιοσύνης αλλά και με την υπόθεση χρηματοδότησης της ΝΔ από την υπεράκτια εταιρεία Mayo και συγκεκριμένα σε λογαριασμό του κόμματος σε Εθνική Τράπεζα στο Κολωνάκι.

Πάντως, οι διαρροές ονομάτων προκαλούν και αντιδράσεις: «Θα τους κάνω να σφυρίζουν από τα αυτιά» δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Real o πρώην αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης, αναφερόμενος σε όσους τον εμπλέκουν στην υπόθεση της Siemens.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας υποστήριξε ότι έχει ένα πλεονέκτημα, εκτιμώντας ότι δύσκολα θα βγει από τη ΝΔ «στη σέντρα», καθώς όπως ανέφερε, για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα πρόσωπα, τα οποία βρίσκονται στο κόμμα.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου