ΕΛΛΑΔΑ

Ενιαίο κείμενο με όλα τα ονόματα πολιτικών

ενιαίο-κείμενο-με-όλα-τα-ονόματα-πολιτ-463500

Δύο 24ωρα από την τακτή ημερομηνία κατάθεσης του πορίσματος για τη Siemens, τα μέλη της Εξεταστικής συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις σε μία προσπάθεια να υπάρξει κοινής αποδοχής παρουσίαση των γεγονότων.

Στην Εξεταστική κατατέθηκε έγγραφο της Γενικής Εισαγγελίας του Μονάχου, με το οποίο γνωστοποιείται η απόφαση του Εφετείου να απορριφθεί το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον Φόλκερ Γιουνγκ, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens Ελλάς.

Ο τελευταίος, ως υπόδικος στην Ελλάδα, διέφυγε στο εξωτερικό από την κατοικία του στην Πάρο.

Το Εφετείο του Μονάχου κήρυξε μη επιτρεπτή την έκδοση, γιατί, όπως αναφέρεται, οι πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο διωκόμενος έχουν παραγραφεί σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο.

Διαφορετική αξιολόγηση

Το βέβαιο είναι ότι δεν θα συμπέσουν τα κόμματα στην αξιολόγηση των γεγονότων, και φυσικά στα πρόσωπα- πρώην κυβερνητικά στελέχη και από τα δύο μεγάλα κόμματα- τα οποία θα αναφέρουν ή δεν θα κατονομάζουν.

Ήδη από την επανέναρξη των εργασιών της Επιτροπής από την αρχή του χρόνου, είναι σε συνεχή διεργασία τα επιτελεία των κομμάτων, για τα ονόματα- πρόσωπα για τα οποία θα αναφέρουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα μέσω προκαταρκτικής επιτροπής.

Πάντως έχουν ήδη αρχίσει να κατατίθενται από τα κόμματα ή και μεμονωμένους βουλευτές συμπληρωματικές θέσεις -κριτική ή προσθήκες- αναφορικά με τα πραγματικά περιστατικά, προκειμένου να περιληφθούν στο τελικό κείμενο.

Ενδεικτικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης κατέθεσε 49 αντιρρήσεις- ενστάσεις και περί τις 80 ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που διαφωνεί κυρίως με την μάλλον «χλιαρή» αντιμετώπιση των χορηγιών στα κομματικά ταμεία τόνισε ότι δεν συμφωνεί με το κείμενο που έχει καταρτισθεί κι ότι, αν και από όλες τις πτέρυγες υπήρξε συμφωνία με τα όσα πρότεινε, «απομένει να κριθεί η έμπρακτη συμμόρφωση».

Όσον αφορά στο σκέλος των ονομάτων, των προτεινόμενων δηλαδή προς περαιτέρω έρευνα πρώην υπουργών, ο κ. Παπαδημούλης είπε ότι θα ακούσει τις προτάσεις των άλλων κομμάτων και θα τοποθετηθεί.

Ο κ. Καμμένος εξέφρασε διαφωνίες για τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα των συμβάσεων στον ΟΣΕ, τη μη σύνδεση της ροής του «μαύρου χρήματος» με το ημερολόγιο Χριστοφοράκου και τις υπογραφείσες τις ίδιες περιόδους συμβάσεις του Δημοσίου με τη γερμανική εταιρεία, αλλά και τις διαφορές που προκύπτουν στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» των πρώην υπουργών με τις καταθέσεις τους.

Ο επικεφαλής των βουλευτών της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας θεώρησε σημαντικό ότι θα κατατεθούν όλες οι απόψεις σε ένα ενιαίο κείμενο, ενώ σε νέα συνεδρίαση την Τετάρτη θα γίνει αξιολόγηση των πραγματικών περιστατικών και η σύνδεση με συγκεκριμένους πρώην υπουργούς.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης τόνισε ότι τα πραγματικά περιστατικά από μόνα τους χωρίς εκτίμηση και σύνδεση με γενικότερες πολιτικές επιλογές δεν γίνονται αποδεκτά.

Εξάλλου κατατέθηκε στη γραμματεία της Εξεταστικής πολυσέλιδη επιστολή του πρώην υπουργού Μεταφορών, Χρίστου Βερελή, με την οποία ασκείται σφοδρή κριτική στο σκέλος των πραγματικών περιστατικών που αφορούν τη δική του θητεία.

Παρέμβαση Ι. Τέντε

Το διορισμό δικηγόρων στο εξωτερικό, οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν το Δημόσιο σε αιτήματα δικαστικής συνδρομής για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκομένων στην υπόθεση της Siemens ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαρ. Καστανίδη.

Ειδικότερα, την ανάγκη διορισμού δικηγόρων στο εξωτερικό επισήμανε στον κ. Τέντε η εφέτης – ανακριτής Μαρία Νικολακέα, η οποία ερευνά την υπόθεση της Siemens, δεδομένου ότι κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης ανέκυψαν ζητήματα για δικαστική συνδρομή ανοίγματος λογαριασμών σε Τράπεζες διαφόρων ευρωπαϊκών κρατών, όπως είναι η Ελβετία, η Βρετανία, το Λουξεμβούργο, κ.λπ. και για το λόγο αυτό κρίνεται αναγκαία η τοποθέτηση δικηγόρων, οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν το ελληνικό δημόσιο. Κάτι παρόμοιο είχε γίνει και στο παρελθόν προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες των απαντήσεων και να αποφευχθούν οι μεγάλες καθυστερήσεις.

Κατόπιν αυτών, ο Ι. Τέντες διαβίβασε το αίτημα της Μ. Νικολακέα στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου