ΕΛΛΑΔΑ

«Υγρός τάφος» το Ιόνιο για 23 μετανάστες

υγρός-τάφος-το-ιόνιο-για-23-μετανάστες-851206

«Υγρός τάφος» για 23 μη νόμιμους μετανάστες – ένα παιδί, δύο γυναίκες και είκοσι άντρες – έγινε το Ιόνιο Πέλαγος, 30 ναυτικά μίλια δυτικά της Κέρκυρας. Μαζί με άλλα 230 άτομα, που κατάφεραν να σωθούν την τελευταία στιγμή, οι μετανάστες είχαν επιβιβαστεί από κάποια ακτή της Θεσπρωτίας σε ένα ξύλινο τουρκικό αλιευτικό, το οποίο είχε ξεκινήσει από την Τουρκία, με τελικό προορισμό την Ιταλία. Οι λαθρομετανάστες είχαν ξεκινήσει από την Αθήνα όπου διέμεναν και είχαν πληρώσει περίπου τρεις χιλιάδες ευρώ για το ταξίδι προς την γειτονική χώρα. Ωστόσο οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στο Ιόνιο το βράδυ του Σαββάτου – βορειοδυτικοί εντάσεως 7 μποφόρ – οδήγησαν στο ναυάγιο. «Η ενέργεια του καπετάνιου να ταξιδέψει με τέτοιο καιρό και να "διασχίσει" την Αδριατική με ένα αλιευτικό ισοδυναμούσε με αυτοκτονία» ανέφεραν χαρακτηριστικά αξιωματικοί του Λιμενικού.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοούμενων ναυαγών, με πλωτά σκάφη και ελικόπτερο του Λιμενικού, παραμένουν άκαρπες. Τυπικά θα συνεχιστούν έως αργά το βράδυ της Τρίτης, εφόσον το επιτρέπουν και οι καιρικές συνθήκες. Ωστόσο οι ελπίδες να εντοπίσουν κάποιον ζωντανό εξανεμίζονται κάθε ώρα που περνά. Οι δυο διακινητές, τουρκικής υπηκοότητας, που επέβαιναν στο σκάφος συνελήφθησαν και μαζί με έναν ακόμη συνεργό τους που συνελήφθη στην Αθήνα θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Την ίδια στιγμή όσοι γλύτωσαν από την τραγωδία, 214 άνδρες, 5 γυναίκες και 11 παιδιά, προσωρινά διαμένουν σε ξενοδοχείο στη περιοχή Πέραμα στην Κέρκυρα. Με μέριμνα της Περιφέρειας τους παρασχέθηκαν ρούχα και τρόφιμα. Όταν μεταφέρθηκαν την Κυριακή το πρωί στη Κέρκυρα, από φορτηγό πλοίο με σημαία Ολλανδίας, 15 άντρες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών. Όπως διαπιστώθηκε και από τις καταθέσεις τους οι διασωθέντες είναι υπήκοοι Αφγανιστάν, Πακιστάν, Συρίας, Ιράκ και Ιράν. Τώρα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα τους δοθούν υπηρεσιακά σημειώματα από την ΕΛ.ΑΣ. και θα τους επιστρέψουν και πάλι στην Αθήνα.

Αξιωματικοί του Λιμενικού ανέφεραν πως οι κατηγορούμενοι αποτελούν μέλος διεθνούς κυκλώματος διακίνησης λαθρομεταναστών από την Τουρκία μέσω Ελλάδας προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σημείωναν πως πρώτη φορά εντοπίζονται Τούρκοι υπήκοοι να αναλαμβάνουν οι ίδιοι την μεταφορά προς την Ιταλία.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου