ΕΛΛΑΔΑ

«Εγώ κι οι υπουργοί είμαστε προσωρινοί»

εγώ-κι-οι-υπουργοί-είμαστε-προσωρινο-463907

Η φράση «εγώ και οι υπουργοί είμαστε περαστικοί από αυτή τη θέση» που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή ομιλία του στους επικεφαλής των Γραφείων Τύπου Εξωτερικού και η στήριξή του στη δουλειά των δημοσίων υπαλλήλων, κάτι που εκτιμήθηκε ως έμμεση αποδοκιμασία πρόσφατων δηλώσεων του Θ. Πάγκαλου, ξεχώρισαν στη χθεσινή πρωθυπουργική παρέμβαση

Μήνυμα αισιοδοξίας έστειλε ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου με τη φράση «μπορούμε να τα καταφέρουμε, το έχουμε ήδη αποδείξει».

«Το μεγάλο στοίχημα είναι να δημιουργήσουμε μια καλύτερη, διαφορετική Ελλάδα και σε αυτή την πρόκληση απαντάμε ρητά: Ναι, η Ελλάδα αλλάζει, θα αλλάξει και θα αλλάξει για πάντα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Χαρακτήρισε δε τον δημόσιο υπάλληλο «κλειδί» στην αλλαγή νοοτροπίας στο κράτος και τα προσόντα τους «πλούτο» που πρέπει να αξιοποιηθεί.

Ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι βρεθήκαμε στο κομβικό σημείο, όπου έπρεπε να αποφασίσουμε εάν αλλάζουμε ή όχι, εξηγώντας ότι το δίλημμα αυτό δεν αφορά μόνο το «συμμάζεμα» των δημοσιονομικών, το οποίο χαρακτήρισε ως κάτι απολύτως αυτονόητο που γίνεται με τις θυσίες και την προσπάθεια όλων των Ελλήνων, αλλά αφορά και την καταπολέμηση του συμπτώματος.

Τόνισε ότι η κρίση αυτή είναι μια ευκαιρία και ότι είναι ανάγκη «να σπάσουμε» την ασθένεια, την επιδημία, τη μιζέρια και την καταστροφολογία ότι όλα είναι μάταια, ότι είμαστε ανίσχυροι να διαμορφώσουμε τη δική μας μοίρα και ότι κάποιοι άλλοι θα αποφασίζουν για εμάς.

«Σώσαμε την πατρίδα από τον άμεσο κίνδυνο και είναι στο δικό μας χέρι να χτίσουμε με σχέδιο την Ελλάδα του αύριο» σημείωσε ο πρωθυπουργός και είπε ότι ζητούμενο είναι η διαμόρφωση ενός ριζικά νέου μοντέλου, στην κατεύθυνση μιας κοινωνίας ελευθερίας, ευνομίας, δημιουργίας και προόδου, με παραγωγική και βιώσιμη οικονομία, πράσινη ανάπτυξη, καθώς επίσης και νέο πρότυπο συλλογικής οργάνωσης και λειτουργίας με επίκεντρο τον πολίτη.

Η άλλη Ελλάδα

«Μετά τη μεγάλη μάχη που δώσαμε, για να κρατήσουμε τη χώρα μας όρθια το 2010, το 2011 δίνουμε όλες τις δυνάμεις για τη δημιουργία αυτής της διαφορετικής Ελλάδας» τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι «είμαστε πια αξιόπιστοι σε αυτό που κάνουμε, γιατί κάνουμε αυτό που λέμε».

Και συνέχισε: «Γιατί το 2010 πετύχαμε όχι μόνο να περιορίσουμε δραστικά τα ελλείμματα του παρελθόντος, αλλά και γιατί μέσα σε ελάχιστους μήνες τολμήσαμε και κάναμε μεγάλες και ιστορικές αλλαγές».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτά εκπλήσσουν όσους είχαν πιστέψει λανθασμένα στην αρνητική εικόνα της χώρας μας και υπογράμμισε ότι «η πραγματική Ελλάδα αφυπνίστηκε και ανέλαβε τις ευθύνες της». «Αναλάβαμε να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας» και να αλλάξουμε οριστικά την Ελλάδα, τόνισε.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις διαχρονικές παθογένειες της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή η Ελλάδα τελείωσε πια και όσο κι αν η μετάβαση είναι δύσκολη και πονάει, καλώς τελείωσε».

«Είναι η Ελλάδα που πληγώσαμε και που μας πλήγωσε, είναι η Ελλάδα που υπονόμευσε το μέλλον των παιδιών μας ή και την ασφάλειά μας και την αφήνουμε πίσω» πρόσθεσε και επισήμανε ότι αυτή η πραγματικότητα παρήγαγε και την αντίστοιχη εικόνα στο εξωτερικό.

Η χαμένη αξιοπιστία

Είπε ακόμη ότι η κρίση, αν όχι στις διαστάσεις που τελικά πήρε, φαινόταν προδιαγεγραμμένη, ενώ η οικονομία της χώρας μας δεν ήταν βιώσιμη. «Την ώρα που όλα άλλαζαν, εμείς όχι μόνο δεν φροντίσαμε να καλύψουμε την απόσταση, δεν θεραπεύαμε τα προβλήματα, αλλά τα επιδεινώναμε χάνοντας ευκαιρίες και συγκριτικά πλεονεκτήματα» συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε δε ότι η πατρίδα μας ταυτίστηκε με αρνητικούς χαρακτηρισμούς, φτάνοντας στο σημείο να μη μας πιστεύουν οι εταίροι μας στην ΕΕ. Αν και γίναμε μάρτυρες προκλήσεων, εξόφθαλμων υπερβολών στα όρια του ρατσισμού, είναι αλήθεια ότι κι εμείς δώσαμε δικαιώματα, είχαμε χάσει παντελώς την αξιοπιστία μας, πρόσθεσε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις τόσο του ίδιου όσο και των υπουργών δεν αρκούν, «καθώς είμαστε περαστικοί από αυτές τις θέσεις», και ότι η στρατηγική πρέπει να έχει διάρκεια που να υπερβαίνει τον πολιτικό κύκλο των κυβερνήσεων.

«Με εσάς δεν συμβαίνει το ίδιο, είσαστε οι θεματοφύλακες της συνέχειας του κράτους, εσείς υπερασπίζεστε και προβάλλετε καθημερινά την Ελλάδα» τόνισε και σημείωσε ότι εκείνοι δίνουν καθημερινά μάχη για την Ελλάδα και παλεύουν να περάσουν παντού το μήνυμα ότι η Ελλάδα αλλάζει.

Γ. Πεταλωτής: «Εχουμε τριετία»

"Έχουμε καθαρή τριετία μπροστά μας, έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε τη δουλειά που κάνουμε έως τώρα για να βγει η χώρα από την κρίση και να φέρουμε τις μεγάλες αλλαγές".

Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν η αναφορά που έκανε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου σε χαιρετισμό που απηύθυνε σε ημερίδα, ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι υπουργοί είναι "περαστικοί" από τις θέσεις τους, σχετίζεται με τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας περί πρόωρων εκλογών.

"Δεν έχει καμία σχέση με εκλογές", τόνισε ο κ. Πεταλωτής και σημείωσε ότι αυτό δείχνει πόσο προσγειωμένος είναι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί της κυβέρνησης, καθώς τις θέσεις αυτές τις αναθέτει και τις παίρνει πίσω ο ελληνικός λαός.

Αναφερθείς στην ημερίδα ενημέρωσης προς τους επικεφαλής των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας Εξωτερικού και των προϊστάμενων των Γραφείων του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) στο εξωτερικό, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι η κύρια οδηγία προς τα γραφεία είναι η εξωστρέφεια και η όσο το δυνατό μεγαλύτερη προβολή της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου