ΕΛΛΑΔΑ

Βαριές κατηγορίες κατά των 5 συλληφθέντων

βαριές-κατηγορίες-κατά-των-5-συλληφθέν-464350

Βαριές κατηγορίες για τρεις κακουργηματικές πράξεις απήγγειλε ο εισαγγελέας σε βάρος των πέντε συλληφθέντων τις δυο τελευταίες ημέρες, για υποθέσεις τρομοκρατίας.

Οι πέντε συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα χωρίς δικηγόρους και αρνήθηκαν εντός του εισαγγελικού γραφείου να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση. Η απολογία τους θα γίνει τη Δευτέρα.

Το ρόλο της 27χρονης Γερμανίδας, που συνελήφθη το απόγευμα ερευνούν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής, καθώς φέρεται να είχε στενές σχέσεις με τους τέσσερις συλληφθέντες. Καλά πληροφορημένες πηγές λένε πως αν και ο πατέρας της νεαρής κοπέλας είναι Έλληνας, (η μητέρα της είναι Γερμανίδα), η ίδια έχει γερμανική υπηκοότητα.

Η Γερμανίδα συνελήφθη στη Νέα Ιωνία και αυτή τη στιγμή οι αστυνομικοί πραγματοποιούν έρευνα στο σπίτι της στον Περισσό.

Η 27χρονη ζει τους τελευταίους επτά μήνες στην Αθήνα. Πριν έμενε στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εναντίον της μητέρας της 27χρονης εκκρεμεί από το 1993 διεθνές ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή στη Φράξια Κόκκινος Στρατός (RAF).

Η μητέρα της είχε παραδοθεί το 1999 στον Λίβανο και αφέθηκε ελεύθερη.

Την ίδια ώρα τα στοιχεία των τεσσάρων συλληφθέντων και τις φωτογραφίες τους έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία.

Πρόκειται για τους:

1. Χαράλαμπος Τσιλιανίδης του Αθανασίου και της Στυλιανής, ετών 23

2. Δημήτριος Φέσσας του Νικολάου και της Ελισάβετ, ετών 23

3. Δημήτριος Δημτσιάδης του Παναγιώτη και της Ιωάννας, ετών 23

4. Σωκράτης Τζίφκας του Δημητρίου και της Ουρανίας, ετών 21

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν, παρουσία Εισαγγελέα, σε ημιυπόγειο διαμέρισμα επί της οδού Κορδελιού 30 στον Βύρωνα, καθώς και σε διαμέρισμα πρώτου ορόφου στην οδό Δ. Πλαστήρα 14 στον Ταύρο, τα οποία ενοικίαζαν με πλαστά στοιχεία ταυτότητας οι συλληφθέντες, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

• Ένα πολεμικό τυφέκιο τύπου Kalashnikov

• Ένα πιστόλι 9 mm, με γεμιστήρα 10 φυσιγγίων

• Εκατό φυσίγγια των 7,62 mm

• Εκατόν είκοσι φυσίγγια των 9 mm

• Ένας σιγαστήρας για Kalashnikov

• Τρεις φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,

• Πέντε USB φορητοί δίσκοι

• Δύο Εξωτερικοί σκληροί δίσκοι

• Τέσσερα κινητά τηλέφωνα

• Οκτώ δελτία αστυνομικής ταυτότητας, εκ των οποίων τα τέσσερα των ιδίων των συλληφθέντων

• Κενά έντυπα φοιτητικών δελτίων ταυτότητας

• Δύο στρογγυλές σφραγίδες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

• Χειρόγραφες σημειώσεις

• Εννέα πιστωτικές κάρτες

• Το χρηματικό ποσό των 4.000 ευρώ

• Μονωτικές ταινίες

• Λαμπτήρες

• Κλειδιά

• Σετ εργαλείων με κολλητήρι

• Κατσαβίδια

• Μία φορητή συσκευή πλαστικοποίησης

Τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για εργαστηριακές εξετάσεις. Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της εργαστηριακής – βαλλιστικής έρευνας προκύπτει ότι το πιστόλι των 9 mm , δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενη τρομοκρατική ενέργεια. Συνεχίζεται η εξέταση του για τυχόν ταύτιση του με άλλες αξιόποινες πράξεις.

Τηλεφωνική επικοινωνία

Παπουτσή – Παπαδημούλη

Με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη επικοινώνησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, σχετικά με την υπόθεση της… κατά λάθος προσαγωγής του στελέχους της νεολαίας του ΣΥΝ Δημοσθένη Παπαδάτου.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι η προσαγωγή του Δημοσθένη Παπαδάτου οφείλεται σε συμπτώσεις που έπρεπε να διευκρινιστούν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της Αντιτρομοκρατικής.

«Και ότι σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του Αρχηγείου της Αστυνομίας σε καμία περίπτωση δεν είχε την οποιαδήποτε πολιτική σκοπιμότητα».

Ο ίδιος επανέλαβε τον προσωπικό του σεβασμό στην κοινοβουλευτική και πολιτική δράση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εξέφρασε τη λύπη του για την περιπέτεια του κ. Παπαδάτου.

«Υποσχέθηκα στον κ. Παπαδημούλη ότι θα διερευνήσω περισσότερο το περιστατικό παρά την κατηγορηματική διάψευση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας περί της καταγγελλόμενης βίαιης μεταχείρισης του.»

Καταλήγοντας ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να παρακολουθήσω την άθλια προσπάθεια ορισμένων που επιμένουν να εμφανίζουν την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά ότι έχουμε στοχοθετήσει το ΣΥΡΙΖΑ παραποιώντας και παρερμηνεύοντας κάθε κυβερνητική δήλωση, πράξη ή νομοθετική πρωτοβουλία.

» Ακριβώς το αντίθετο θα μπορούσα να ισχυρισθώ αλλά το αντιπαρέρχομαι. Ας αφήσουν, λοιπόν, τις σκιαμαχίες και την κατασκευή ‘εχθρών’ και ας επιμείνουμε όλοι μαζί στην κοινή προσπάθεια για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας μας».

Μήνυση Παπαδάτου

Μήνυση σε βάρος «αυτών που με υπέβαλαν αυτή την ανείπωτη και τρομοκρατικού τύπου ταλαιπωρία» προανήγγειλε ότι θα καταθέσει το στέλεχος της Ναιολαίας του ΣΥΝ Δημοσθένης Παπαδάτος, ο οποίος καταγγέλλει αυθαιρεσία και βιαιοπραγίες σε κατά την επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής στο Βύρωνα.

Από την πλευρά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ οι καταγγελίες του κ. Παπαδάτου διαψεύδονται. «Η προσαγωγή του έγινε με όλους τους νόμιμους τύπους και τηρήθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες» αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Το στέλεχος του ΣΥΝ βρισκόταν στην οδό Φορμίωνος, όταν αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής φορώντας κουκούλες τον ακινητοποίησαν. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Παπαδάτος τους γνωστοποίησε την ταυτότητα και την ιδιότητά του ως στελέχους του ΣΥΝ, οι δυνάμεις της Αντιτρομοκρατικής τον προσήγαγαν στη ΓΑΔΑ, όπου και παρέμεινε για δύο περίπου ώρες, μέχρι τελικά να αφεθεί ελεύθερος.

Η ΕΛ.ΑΣ παραδέχτηκε ότι όπως διαπιστώθηκε «δεν είχε σχέση με τη διερευνώμενη υπόθεση», αλλά σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του διότι κατείχε δύο δελτία Αστυνομικής Ταυτότητας. Για ένα από τα δύο είχε δηλωθεί κλοπή από τον κάτοχό του, τον Ιανουάριο του 2004, στο Τμήμα Ασφαλείας Νέας Ιωνίας.

Ο κ. Παπαδάτος ανέφερε ότι οι αστυνομικοί τον χτύπησαν κατά τη σύλληψη και τον ανέκριναν για αρκετή ώρα για το θέμα της ταυτότητας. Ο ίδιος είπε ότι βρήκε την ταυτότητα στο δρόμο και πήγαινε να την παραδώσει.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου