ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα μπορεί να φυλάξει τα σύνορά της

η-ελλάδα-μπορεί-να-φυλάξει-τα-σύνορά-τη-464363

Ο φράχτης στον Έβρο έχει συμβολικό χαρακτήρα και στέλνει μήνυμα στην Ευρώπη ότι η Ελλάδα είναι ικανή να διαφυλάξει τα σύνορά της, δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Ιωάννη Κοραντή.

Όπως είπε ο κ. Παπουτσής, ο φράχτης των 12,5 χιλιομέτρων στον Έβρο, πέραν του αποτελέσματος που θα έχει, γιατί «θα οργανώσει τις ροές των μεταναστών», έχει έναν καθαρά συμβολικό χαρακτήρα. «Στέλνει ένα καθαρό μήνυμα προς την διεθνή κοινότητα, αλλά και προς την ΕΕ ότι η Ελλάδα είναι ικανή να φυλάξει τα σύνορά της και ταυτόχρονα ότι δεν πρόκειται στο μέλλον να επιτρέψει στις μεταναστευτικές ροές να περάσουν».

«Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο» είπε και επισήμανε ότι η κυβέρνηση κάνει μια τεράστια προσπάθεια, για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του παρόντος και του μέλλοντος.

Ο κ. Παπουτσής κατέδειξε ως το πιο σημαντικό μέτρο για την αποτροπή των μεταναστευτικών ρευμάτων την ταχεία και αποτελεσματική λειτουργία της υπηρεσίας ασύλου, που νομοθετήθηκε πρόσφατα.

Κατά την ανάπτυξη της ερώτησής του, ο κ. Κοραντής επανέλαβε τις θέσεις του κόμματός του όπως διατυπώθηκαν αυτές κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου και πρότεινε επίσης να επεκταθεί ο φράχτης στο μεγαλύτερο μέρος και πάντως εκεί που η στάθμη των νερών του Έβρου το καλοκαίρι κατεβαίνει, να κατασκευαστεί αντιαρματική τάφρος, να αυξηθούν οι συνοριοφύλακες, να επανεξεταστούν οι κανόνες εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων και να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο βίαιης επαναπροώθησης σε περίπτωση αυτόφωρης σύλληψης στην όχθη του ποταμού.

Απαντώντας, ο κ. Παπουτσής ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν καθαρά συμβουλευτικό και υποβοηθητικό ρόλο, την απόλυτη ευθύνη της φύλαξης των συνόρων έχει η Αστυνομία όσον αφορά το χερσαίο έδαφος και το Λιμενικό για τα θαλάσσια σύνορα. Ως εκ τούτου, τόσο η Frontex όσο και οι Ένοπλες Δυνάμεις μόνο επικουρικό ρόλο έχουν, πρόσθεσε.

Ο υπουργός απέρριψε ως ανέφικτη την πρόταση για δημιουργία αποτρεπτικών εμποδίων μέσα στον ποταμό, δεδομένου ότι η οριογραμμή φτάνει στο μέσο του ποταμού, υπάρχει ωστόσο ενίσχυση από δυνάμεις που επιχειρούν με πλωτά μέσα τόσο στη θάλασσα όσο και τον ποταμό.

Τέλος, αναφερόμενος στους μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα, επανέλαβε ότι με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε ενισχύεται η διαδικασία επιστροφών: οικειοθελούς επαναπατρισμού και υποχρεωτικής απέλασης.

 

Στις 470.000 οι παράνομοι μετανάστες

Κατά 60% μέσα σε μόλις δύο χρόνια αυξήθηκαν στην Ελλάδα οι παράνομοι μετανάστες, οι οποίοι σύμφωνα με έρευνα του ΕΛΙΑΜΕΠ ανέρχονται πλέον σε 470.000.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, στο πλαίσιο του προγράμματος Clandestino της ΕΕ, πριν από δυο χρόνια, οι μη νόμιμοι αλλοδαποί έφταναν σε 280.000.

Από αυτούς υπολογίζεται ότι οι 280.000 είναι Αλβανοί και άλλοι Ευρωπαίοι και οι υπόλοιποι προέρχονται από την Ασία και την Αφρική.

Μεταξύ των νόμιμων Αλβανών μεταναστών, μεγάλος αριθμός έχει απωλέσει τη νομιμότητα, εξαιτίας της ανεργίας και έχει εξαναγκασθεί να επιστρέψει. Αντίστοιχος μεγάλος αριθμός μη νομίμων, επιστρέφει στην Αλβανία και εισέρχεται παράνομα στην Ελλάδα, μόνο για βραχύχρονη, εποχιακή εργασία. Καθώς η οικοδομή έχει πληγεί από την οικονομική κρίση, οι Αλβανοί αναγκάζονται να αποχωρήσουν από τις κατασκευές, "παραδοσιακό" τομέα ενασχόλησής τους στην Ελλάδα, και κύριος τομέας απασχόλησης γίνεται, πλέον, για πολλούς ο αγροτικός τομέας.

Οι μη νόμιμοι Πακιστανοί απασχολούνται στον αγροτικό τομέα, "παραδοσιακό" τομέα ενασχόλησης των ομοεθνών τους. Τα φαινόμενα εργασιακής εκμετάλλευσής τους, έχουν πληθύνει τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μεροκάματο των μη νομίμων Πακιστανών, από 25-30 ευρώ πέρσι, στον αγροτικό τομέα, έχει πέσει στα 6-15 ευρώ.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου