ΕΛΛΑΔΑ

Επενδύσεις ζήτησε από τους εφοπλιστές

επενδύσεις-ζήτησε-από-τους-εφοπλιστέ-464809

 

Η οικονομία ήταν στο επίκεντρο διαδοχικών συναντήσεων που είχε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου

Τη στήριξη των εφοπλιστών στην ελληνική οικονομία μέσω επενδύσεων, ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες από εφοπλιστικούς κύκλους ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα.

Οι εφοπλιστές από την πλευρά τους τόνισαν ότι ως «ναυτική κοινότητα» στηρίζουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για έξοδο της χώρας από την κρίση, ενώ έθεσαν το θέμα του Λιμενικού Σώματος και σε ποια αρμοδιότητα ποιού υπουργείου πρέπει τελικά να υπάγεται το Σώμα αυτό.

Παράλληλα αναφέρθηκαν στο θέμα της φορολογίας για τα εφοπλιστικά κεφάλαια που εισάγονται και επενδύονται σε επενδύσεις στην Ελλάδα να αντιμετωπίζονται όπως και οι ξένες επενδύσεις.

Για το θέμα της ναυτικής εκπαίδευσης τόνισαν ότι θα πρέπει να «αναβαθμιστεί» και να γίνει καλύτερη καθώς μπορεί να χτίζονται νέα πλοία αλλά δεν υπάρχουν ικανά στελέχη να τα επανδρώσουν.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει όλα τα αιτήματα και είναι ανοιχτή για οποιεσδήποτε αλλαγές, ενώ έδωσε το πράσινο φως στον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας Γιάννη Διαμαντίδη να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές που χρειάζονται για «αναβάθμιση» της ναυτικής εκπαίδευσης.

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης αναφερόμενος στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εφοπλιστές τόνισε: «Ο Πρωθυπουργός λίγο αργά θυμήθηκε το ότι υπάρχει ναυτιλία στην Ελλάδα. Χρειάστηκαν δεκαπέντε (15) μήνες, μέχρι να συνειδητοποιήσει τη σημασία της, το ότι δηλαδή αποτελεί πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας και παγκόσμια δύναμη. Χρειάστηκαν μήνες άστοχων πειραματισμών και παλινωδιών, οι οποίες μάλιστα συνεχίζονται» προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Ας πει η κυβέρνηση στο λαό που δεινοπαθεί, στους επιστρατευμένους και άνεργους ναυτεργάτες, στους εργάτες στη Ζώνη και στα άλλα ναυπηγεία πόσα ήταν τα κέρδη των εφοπλιστών την τελευταία δεκαετία, πόσες οι χρηματοδοτήσεις που πήραν από το κράτος και οι φόροι που πλήρωσαν, πόσες εκατοντάδες πλοία κατασκευάζουν τώρα στο εξωτερικό» τονίζεται σε ανακοίνωση το ΚΚΕ.

Με Μπαρνιέ – Λίμπερμαν

Τα προβλήματα που αντιμετώπισε η χώρα αλλά και η στάση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, ήταν το κύριο θέμα της συζήτησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τον επίτροπο, αρμόδιο για την Εσωτερική Αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «βρεθήκαμε στο χείλος του γκρεμού, αλλά με κόπους και τη στήριξη της ΕΕ αναλάβαμε μια πρωτοφανή προσπάθεια που έχει επιτυχή αποτελέσματα» και συμπλήρωσε πως τη χρονιά που ξεκίνησε στις άμεσες προτεραιότητες είναι η προώθηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων «που αγγίζουν εγγενή και χρόνια προβλήματα».

Σε καλό κλίμα έγινε η συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ κ. Άβιγκορ Λίμπερμαν, στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά το πέρας της συνάντησης δεν έγιναν δηλώσεις.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου