ΕΛΛΑΔΑ

Το επόμενο «ψαλίδι» είναι στις επικουρικές

το-επόμενο-ψαλίδι-είναι-στις-επικου-465933

Στα επικουρικά ταμεία ασφάλισης επικεντρώνεται πλέον η επόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς οι αναλογιστικές μελέτες των μεγάλων ταμείων κύριας ασφάλισης, δείχνουν ότι τα μέτρα που ελήφθησαν το προηγούμενο καλοκαίρι είναι επαρκή και διασφαλίζουν την οικονομική βιωσιμότητα των ταμείων έως το 2060.

Ήδη το υπουργείο Εργασίας έχει στα χέρια του τις αναλογιστικές μελέτες για τα τρία μεγαλύτερα ταμεία κύριας ασφάλισης το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ, τις οποίες πρόκειται να παρουσιάσει την Τετάρτη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης.

Οι αναλογιστικές μελέτες «δείχνουν» ότι οι δαπάνες για τις παροχές του ασφαλιστικού συστήματος θα αυξάνονται έως το 2060 με ένα ρυθμό περίπου 1% του ΑΕΠ, την στιγμή που το μνημόνιο προβλέπει ότι το 2060 η δαπάνη για συντάξεις δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 2,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ικανοποιητική από την ηγεσία του υπουργείου και εκτιμάται ότι τα μέτρα που ελήφθησαν είναι επαρκή, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο νέας προσαρμογής του ασφαλιστικού.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τα τρία ταμεία, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει το Οργανισμός Αυτοαπασχολουμένων, όπου θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην είσπραξη των εισφορών και στη διεύρυνση της βάσης των ασφαλισμένων.

Αντιθέτως, οξυμένο είναι το πρόβλημα στα επικουρικά ταμεία, στα οποία αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές το επόμενο διάστημα στο ύψος των παροχών τους. Σε εξέλιξη βρίσκονται αναλογιστικές μελέτες στο σύνολο των επικουρικών ταμείων, προκειμένου να απεικονισθεί η οικονομική τους κατάσταση και η δυνατότητα συνέχισης καταβολής των παροχών τους και στο μέλλον.

«Οι συντάξεις των επικουρικών ταμείων που δεν αντέχουν οικονομικά, θα αναπροσαρμοστούν από το 2015 και εντεύθεν», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου ο υφυπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να χορηγούν συντάξεις στο 40% ή και 45% της κύριας σύνταξης και σε πέντε χρόνια να μην έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις παροχές τους.

Μετά την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών στα επικουρικά ταμεία και πιθανότατα εντός του 2012, θα σχεδιαστούν οι αλλαγές που είναι απαραίτητες στις παροχές των ταμείων, έτσι ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα την χορήγηση των συντάξεων, βασιζόμενες σε ίδιες οικονομικές δυνάμεις, δηλαδή χωρίς την επιχορήγηση του κρατικού προϋπολογισμού.

Οι περικοπές των συντάξεων αυτών τοποθετούνται από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στο χρονικό διάστημα μετά το 2015 και έως το 2020.

Yποχρεωτική χορήγηση προσωρινής σύνταξης

Υποχρεωτική θα καταστεί η χορήγηση προσωρινής σύνταξης σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, ένα μήνα αφότου ο υποψήφιος συνταξιούχος υποβάλει την αίτηση συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει ρύθμιση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της καθυστέρησης απονομής των συντάξεων, που ξεκινά από τους οκτώ μήνες έως ένα έτος, για απλές περιπτώσεις συνταξιοδότησης και φθάνει και τα τρία έτη για τις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.

Η προσωρινή σύνταξη θα φθάνει το 80% – 90% της οριστικής σύνταξης και θα χορηγείται έως ότου απονεμηθεί η τελική σύνταξη, οπότε και θα γίνεται η εκκαθάριση και θα δίδονται τα επιπλέον ποσά στο συνταξιούχο.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου