ΕΛΛΑΔΑ

Στο στόχαστρο ο Ραγκούσης για το «πόθεν έσχες»

στο-στόχαστρο-ο-ραγκούσης-για-το-πόθε-466497

Για κομματικό παιχνίδι εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης κατηγορεί η Νέα Δημοκρατία τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση που δημοσιοποίησε τις προθέσεις της κυβέρνησης για ριζική αλλαγή του «πόθεν έσχες» των βουλευτών και του τρόπου χρηματοδότησης και ελέγχου των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων με στόχο να κτυπηθεί η γκρίζα πλευρά της πολιτικής και να καθιερωθεί η διαφάνεια.
Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, ο υπουργός ανατρέπει αποφάσεις, που έχουν ληφθεί στη συνάντηση των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Δεκέμβριο του 2009. Παράλληλα η Ν.Δ. τον εγκαλεί ότι μετατρέπει μία διακομματική προσπάθεια για την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και το χτύπημα της διαφθοράς, «σε κομματικό παιχνίδι εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης».
Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Π. Παναγιωτόπουλος με δήλωσή του υποστήριξε ότι η Ν.Δ. έχει προτάσεις άμεσα εφαρμόσιμες, ικανές να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα, αλλά διευκρίνισε: «Επιμένει, ωστόσο, στην ανάγκη του υπερκομματικού χαρακτήρα του όλου εγχειρήματος, επιδιώκοντας τη μεγίστη κοινωνική και πολιτική συναίνεση, για το καλό του τόπου».
Ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. κ. Χρ. Ζώης επέκρινε τον κ. Ραγκούση, λέγοντας ότι το πόρισμα της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας της Βουλής, θα μπορούσε να καταστεί το αντικείμενο ενός διακομματικού έργου και τα συμπεράσματά του «να αναδειχθούν και να αγκαλιαστούν ως μια κοινή προσπάθεια».
Επίσης, η Ν.Δ. συμφωνεί στην αλλαγή του πλαισίου που ισχύει για το «Πόθεν Έσχες» των πολιτικών προσώπων, αλλά και όλων των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα, έτσι ώστε να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος του «πόθεν», αλλά και πραγματικές κυρώσεις για τους ενδεχόμενους παραβάτες.
Από τη Ρηγίλλης επιμένουν ότι για να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε πρότεινε τη συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής του Κοινοβουλίου, με ειδική εντολή να επεξεργαστεί όλες τις σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις, μέχρι τον Ιούνιο του 2010, ώστε αμέσως μετά να έλθουν στην Ολομέλεια της Βουλής για να γίνουν νόμοι του Κράτους. Μάλιστα, υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη αναφέρουν, ότι ο Πρωθυπουργός αντέτεινε την ύπαρξη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, υποστηρίζοντας ότι αυτή θα μπορούσε να φέρει σε πέρας τη συγκεκριμένη αποστολή και τον κατηγορούν ότι πέρασε ένα ολόκληρο έτος και δεν πραγματοποιήθηκαν τα συμφωνηθέντα.
Γι’ αυτό η Ν.Δ. εμμένει ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης πρέπει να έχουν υπερκομματικό χαρακτήρα και να εξασφαλιστεί η ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συναίνεση και σπεύδουν να επισημάνουν πως οι κινήσεις των τελευταίων ωρών, δείχνουν διάθεση «να κινηθεί μέσα στα στενά πλαίσια κομματικών και επικοινωνιακών σκοπιμοτήτων δημιουργούν εύλογα ερωτήματα».
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου