ΕΛΛΑΔΑ

Ιδρυση φροντιστηρίων και από εταιρίες

ιδρυση-φροντιστηρίων-και-από-εταιρίε-466683

Και νομικά πρόσωπα θα μπορούν εφεξής να ιδρύουν φροντιστήρια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.

Πρόκειται για εναρμόνιση του εσωτερικού δικαίου με την οδηγία 2006/123/ΕΚ, με την οποία ρυθμίζεται η παροχή υπηρεσιών στην εσωτερική αγορά της ΕΕ.

Για να μπορεί, όμως, ένα νομικό πρόσωπο να ιδρύσει φροντιστήριο στην Ελλάδα θα πρέπει σωρευτικά να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

• Η έδρα να βρίσκεται σε χώρα-μέλος της ΕΕ

• Στους σκοπούς του καταστατικού του να περιλαμβάνεται και η παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης

• Να μην έχει κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης.

Συνεδρίαση του ΕΣΕΤ

Διήμερη συνεδρίαση πραγματοποιεί από την Παρασκευή η ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), παρουσία της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου.

Η συνεδρίαση έρχεται λίγες μέρες μετά την παραίτηση του Αχιλλέα Μητσού, γενικού γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, και τις καταγγελίες των πανεπιστημιακών για καθυστερήσεις στα κονδύλια.

Στη νέα συνεδρίαση το συμβούλιο θα εξετάσει:

• Το υπό διαμόρφωση θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα και τεχνολογία

• Το σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Ελλάδα

• Την εκπόνηση εισήγησης ως προς την οργάνωση της χρηματοδότησης της έρευνας με σκοπό την ενσωμάτωση σχετικών διατάξεων στο νέο θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα και τεχνολογία

• Την επικείμενη αξιολόγηση των ερευνητικών κέντρων της χώρας

• Την εισήγηση ως προς την οργάνωση και τη λειτουργία των Τομεακών Επιστημονικών Συμβουλίων (ΤΕΣ)

• Τη διατύπωση γνώμης για την κατάρτιση ειδικών επιτροπών κρίσης για την αξιολόγηση των υποψηφίων για τις θέσεις διευθυντών ερευνητικών ινστιτούτων.

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά την παραίτηση του Αχιλλέα Μητσού, γενικού γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας, λόγω καθυστέρησης των κονδυλίων και «διάστασης απόψεων» με τον υφυπουργό Γιάννη Πανάρετο.

Η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, δήλωσε : «Στόχος και δουλειά του ΕΣΕΤ είναι προς την κατεύθυνση να λειτουργήσουν διαδικασίες αξιοκρατίας παντού. Είχαμε την πρώτη επιλογή των Διευθυντών Ερευνητικών κέντρων, χωρίς καμία παρέμβαση του υπουργού, αλλά με δημόσιες και διαφανείς διαδικασίες. Το δεύτερο και σημαντικό είναι να αλλάξουν οι διαδικασίες και όλος ο τρόπος σχεδιασμού και κατανομής των πολύτιμων κονδυλίων της Έρευνας, με τρόπο που να αποδίδουν στην ελληνική οικονομία, στην ελληνική κοινωνία και στην επιστήμη. Σε αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια έχουμε αρωγό το ΕΣΕΤ, με τους σημαντικότερους Έλληνες επιστήμονες στον κόσμο».

Σε ερώτηση αν αυτή η αλλαγή διαδικασιών ευθύνεται για την καθυστέρηση απορρόφησης των κονδυλίων που καταγγέλλουν η Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) και ο κ. Μητσός, η υπουργός απάντησε: «Θα δοθούν όλα τα στοιχεία στη Βουλή. Τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται πολλές φορές».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου