ΕΛΛΑΔΑ

Μαραθώνια περιοδεία στο εξωτερικό

μαραθώνια-περιοδεία-στο-εξωτερικό-467019

Στο Παρίσι, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στο εξωτερικό, βρίσκεται ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Φιγιόν και θα συμμετάσχει σε ημερίδα του γαλλικού υπουργείου Οικονομίας με θέμα «Νέος κόσμος, νέος καπιταλισμός».

Την Παρασκευή θα μεταβεί στην Τουρκία, όπου αναμένεται να συναντήσει τον Τ. Ερντογάν, και εν συνεχεία θα επισκεφθεί την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και άλλες χώρες της Ευρώπης και της Σκανδιναβίας, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων με ομολόγους του για τη δημιουργία κοινής οικονομικής διακυβέρνησης και την προώθηση ζητημάτων που αφορούν την Ελλάδα.

Η συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου των Τούρκων πρεσβευτών, στην οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός προσκλήθηκε από τον Ταγίπ Ερντογάν.

 

Με Σαρκοζί

Όσον αφορά στην επίσκεψη στο Παρίσι, προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Σύμφωνα με το ΒήμαOnline, κατά την παραμονή στο Παρίσι ο Γ. Παπανδρέου θα έχει συζητήσεις για την προσέλκυση γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα, παράλληλα με την εξελισσόμενη πολιτική συζήτηση για το ευρωομόλογο.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται ότι θα θέσει ευθέως το ζήτημα της εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα και το μέλλον του ευρώ κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στην ημερίδα «Νέος κόσμος, νέος καπιταλισμός» αλλά και στη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν την Πέμπτη.

Φιλοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης είναι να θέσει το ζήτημα της χρηματοδότησης των επενδύσεων μέσω εκδόσεως ομολόγων σε μια περίοδο όπου η γαλλική κυβέρνηση και συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον δραστηριοποίησης στην Ελλάδα, εφόσον ξεπεραστούν νομικά, γραφειοκρατικά και διαρθρωτικά προβλήματα.

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα που σκοπεύει να επιστρατεύσει η ελληνική κυβέρνηση στη συζήτηση αυτή είναι ότι σε μια περίοδο όπου υπάρχει γενική στενότητα πόρων για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών προγραμμάτων η λύση των ομολόγων και μέσω αυτής η αναθέρμανση της ανάπτυξης είναι μία από τις λίγες, αν όχι η μοναδική, δυνατότητες διεξόδου από τον φαύλο κύκλο στον οποίο έχουν εισέλθει οι οικονομίες λόγω των χρηματοπιστωτικών πιέσεων και της ασφυξίας που έχει προκληθεί.

Μεταξύ άλλων, το ενδιαφέρον της γαλλικής κυβέρνησης αφορά τον τομέα των μεταφορών και των εξοπλισμών όπου, σύμφωνα με τις αρχικές επαφές, θα μπορούσαν να υπάρξουν προϋποθέσεις συνεργασίας και δημιουργίας θέσεων εργασίας στην Ελλάδα, στην οποία επιχειρήσεις του κλάδου αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας και απειλούνται με λουκέτο.

Το γαλλικό ενδιαφέρον έχει ήδη εκδηλωθεί τόσο στο πλαίσιο διμερών επαφών «χαμηλού επιπέδου» όσο και σε επίπεδο συνομιλιών και επαφών μεταξύ παραγόντων των δύο κυβερνήσεων.

Συνομιλίες με Ερντογάν

Τη δεύτερη συνάντηση σε διάστημα δύο μηνών θα έχουν στις 7 Ιανουαρίου, στο Ερζερούμ της Τουρκίας, οι Γιώργος Παπανδρέου και Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου των Τούρκων πρεσβευτών, στην οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός προσκλήθηκε από τον Τούρκο ομόλογό του.

Πέρα από την ομιλία του Γ. Παπανδρέου ενώπιον του τουρκικού κατεστημένου, η οποία και μόνο ως γεγονός έχει ενδιαφέρον, διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως δεν πρέπει να αναμένεται κάτι περισσότερο, καθώς αμφότερες οι πλευρές ορίζουν ως νέο ορόσημο των όποιων εξελίξεων τον ερχόμενο Ιούνιο, μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι διερευνητικές επαφές για το Αιγαίο «έχουν μπει στα δύσκολα», ιδιαίτερα σε μία χρονιά που είναι προεκλογική για τον Ταγίπ Ερντογάν και άρα θεωρείται απίθανο να υπάρξει η όποια υποχώρηση από τις τουρκικές θέσεις.

Να σημειωθεί πως η επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, την οποία οφείλει ανταποδοτικά στην επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο, έχει μετατεθεί χρονικά μετά τις εκλογές του Ιουνίου στη γειτονική χώρα.

Τότε θα πραγματοποιηθεί και η νέα συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Ελλάδας-Τουρκίας, που συστήθηκε και συνεδρίασε για πρώτη φορά στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο.

 
Επίθεση Παπαρήγα
Σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι βάζει σε δεύτερη μοίρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, προκειμένου να προχωρήσει η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και να εξασφαλίσει έτσι κερδοφορία σε μεγάλους ομίλους.

Με αφορμή την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στο Ερζερούμ της Τουρκίας, ύστερα από πρόσκληση του Ταγίπ Ερντογάν και την προγραμματισμένη για τις 7 του μηνός ομιλία του στη σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων, η γγ του ΚΚΕ είπε ότι η συμμετοχή του πρωθυπουργού σε αμιγώς εσωτερικού χαρακτήρα σύσκεψη «δεν μας γεμίζει απλώς ανησυχία, επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει το επικίνδυνο βήμα για τον ελληνικό λαό, που σημαίνει συμφωνία για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου».

Στην πραγματικότητα, πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα, «μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα οι αμφισβητήσεις για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και οι γκρίζες ζώνες».

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε η γγ του ΚΚΕ, ενδιαφέρεται να εξασφαλίσει σε μεγάλους ομίλους πλούσια κερδοφορία με την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τον χρυσό.

 

 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου